Уряд Угорщини приєднався до "антиорбанівської" заяви держав-членів ЄС

П'ятниця, 3 квітня 2020, 10:44

Уряд Угорщини приєднався до заяви 16 країн-членів ЄС, які висловили стурбованість щодо небезпеки для верховенства права і основних прав людини у зв’язку з деякими коронавірусними обмеженнями.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідна заява угорського міністерства юстиції була опублікована на урядовому сайті 2 квітня.

У заяві держав-членів ЄС, яку підтримала Угорщина, йдеться про "глибоку стурбованість" через небезпеку порушення принципів верховенства права, демократії та основних прав, що випливають з прийняття певних надзвичайних заходів.

Туск назвав рішення про безстроковий надзвичайний стан в Угорщині "морально неприйнятним"

У заяві не згадуються конкретні держави-члени, але цілком очевидно, що вона стосується надзвичайних повноважень, які 30 березня парламент Угорщини надав уряду Віктора Орбана для управління надзвичайною ситуацією через коронавірус.

Розміщений на сайті уряду Угорщини текст повторює заяву держав-членів ЄС. Зокрема, що надзвичайні заходи повинні носити пропорційний і тимчасовий характер, підлягати регулярному контролю і не мають обмежувати свободу вираження думок або свободу преси.

Раніше президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що впроваджені членами ЄС надзвичайні заходи у зв’язку з пандемією коронавірусу не повинні бути безстроковими.

Ухвалений в Угорщині закон не має обмежень у часі. Його суворо критикують угорська опозиція і міжнародні правозахисні організації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.