Сенат Чехії закликав розірвати договір про дружбу з РФ і залишити в країні одного російського дипломата

Четвер, 22 квітня 2021, 10:55

Сенат Чехії у резолюції назвав вибухи на військових складах у Врбетіце актом державного тероризму, закликав розірвати договір про дружбу та співпрацю з РФ і залишити в країні лише одного російського дипломата.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK

У резолюції, підтриманій 67 сенаторами з 72 присутніх, атаку описують як "акт державного тероризму проти країни-члена ЄС, відтак і всього Євросоюзу". 

Сенатори рекомендують уряду винести це питання на розгляд Ради безпеки ООН, а також органів НАТО і ЄС, та попросити про підтримку.

Сенатори також закликають уряд опублікувати якнайбільше інформації з розслідування вибухів на військових складах, наскільки це дозволяє таємниця слідства, щоб запобігти поширенню дезінформації.

ЄC засудив погрози РФ на адресу Чехії, повністю підтримав дії Праги

Нагадаємо, Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

У Чехії назвали цю реакцію непропорційною та поставили ультиматум - дозволити дипломатам повернутися, щоб уникнути подальшого скорочення кількості дипломатів у посольстві РФ.

У Кремлі на це відповіли, що "розмови з Росією у стилістиці вимог є безперспективними".

Читайте більше у статті: Російський вибух: як "Петров і Боширов" надовго зіпсували відносини Чехії з РФ або дивіться наш відеоблог щодо того, як працюють російські агенти у Чехії та ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: