Польська компанія PGNiG вдруге поставить газ Молдові

Четвер, 28 жовтня 2021, 08:11

Польська компанія PGNiG виграла новий тендер на постачання газу Молдові і вдруге поставить блакитне паливо країні.

Про це оголосило 27 жовтня Агентство держвласності Молдови, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання NewsMaker.

PGNiG, а також міжнародна компанія DXT Commodities, офіс якої розташований у Швейцарії, стали переможцями третього тендеру. Компанії мають доставити до Молдови 1,5 млн кубометрів газу протягом 28 жовтня.

Єврокомісія виділила Молдові 60 млн євро на подолання газової кризи

Польська компанія PGNiG виграла перший тендер на закупівлю 1 млн кубометрів газу 25 жовтня.

У другому тендері перемогла швейцарсько-нідерландська компанія Vitol Group.

Молдова продовжує переговори з "Газпромом" щодо укладання довгострокового контракту. Згідно з нинішніми домовленостями, у жовтні Молдова отримує газ за ціною $790 за тисячу кубометрів. У цьому контракті передбачено отримання Молдовою лише 67% необхідного обсягу.

З цієї причини Молдова вирішила щодня закуповувати невеликий обсяг газу з альтернативних джерел, щоб підтримувати тиск у газопроводі.

ЄС готовий допомогти Молдові подолати газову кризу

27 жовтня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запевнила, що Єврокомісія виділить Молдові 60 млн євро, щоб допомогти впоратися з газовою кризою. Ці гроші ЄС надасть Молдові у вигляді гранту.

Уряд Молдови 22 жовтня схвалив режим надзвичайного стану терміном на 30 днів через сформовану в країні ситуацію у сфері енергетики.

25 жовтня Молдова вперше за 30 років незалежності придбала природний газ від альтернативного постачальника, а не у Росії.

Як стало відомо виданню Financial Times від власних джерел, "Газпром" в рамках переговорів висунув Молдові пропозицію змінити свою угоду про вільну торгівлю з ЄС та відкласти реформування енергетичного ринку  в обмін на дешевше блакитне паливо.

У "Газпромі" цю інформацію спростували, заявивши, що переговори про постачання газу до Молдови мають "виключно комерційний характер".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.