Фінляндія хоче в НАТО, Китай може допомагати РФ, шпигунський скандал у Словаччині: новини дня

Дайджест
Понеділок, 14 березня 2022, 21:10

За даними ЗМІ, РФ звернулася за допомогою до Китаю, у Пекіні це назвали дезінформацією; Зеленський виступить перед двома палатами Конгресу США; ЄС затвердив четвертий пакет санкцій проти РФ; ПАРЄ у вівторок може розпочати виключення Росії з Ради Європи; МЗС України закликає бойкотувати компанії, що не пішли з Росії; активісти з українським прапором "окупували" будинок російського олігарха; у польському уряді вважають, що питання передачі бойових літаків Україні ще не закрите; підтримка членства НАТО у Фінляндії зросла до рекордного рівня.

Більше цікавих новин 14 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Дев’ятнадцята доба війни

Триває дев’ятнадцята доба війни Росії проти України. У Румунії впав російський безпілотник "Орлан-10". Місцева поліція розпочала розслідування після того, як один з мешканців району Бистриця-Несеуд повідомив, що невідомий дрон приземлився біля його будинку.

Згідно зі зображеннями, які публікують румунські ЗМІ, літальний апарат є російським безпілотником "Орлан-10". Він використовується для збору розвідувальних даних та визначення цілей.

Нагадаємо, в ніч на 11 березня біля студентського гуртожитку у столиці Хорватії впав безпілотник, вибивши кратер радіусом близько трьох метрів. Від вибуху постраждали близько 40 припаркованих автомобілів. На борту ймовірно російського безпілотника була вибухівка.

А вчора стало відомо, що російські окупанти випустили 8 ракет по Міжнародному центру миротворчості та безпеки у селі Старичі Яворівського району Львівської області.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що ракетні удари підкреслюють важливість попереднього рішення угорського уряду не дозволяти транспортування летальної допомоги через Угорщину в Україну.

Нагадаємо, внаслідок обстрілу Яворівського полігону на Львівщині, що за 20 км від кордону з Польщею, 35 людей загинули та понад 130 отримали поранення. 

А от міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас розглядає удар РФ по Яворівському полігону як випробування "червоних ліній" НАТО.

У Міноборони Сербії назвали "брехнею" та "дезінформацією" заяви українського Генштабу про те, що Росія нібито завербувала для участі у війні проти України у тому числі громадян Сербії.

Американське CNN отримало від своїх джерел серед посадовців США інформацію про те, що Росія нібито звернулася до Китаю з проханням про військову та економічну допомогу через її становище у війні проти України; Китай цю інформацію не підтверджує. 

За даними Reuters, Сполучені Штати повідомили союзникам по НАТО і кільком азійським країнам у понеділок, що Китай продемонстрував готовність надати військову та економічну допомогу Росії на прохання Москви підтримати її війну проти України.

В МЗС Китаю назвали дезінформацією чутки щодо запиту РФ про допомогу.

Зеленський виступить перед двома палатами Конгресу США.

Щодо санкцій проти РФ та її ізоляції

Постійні представники ЄС (COREPER)  у понеділок затвердили четвертий пакет санкцій проти Росії через війну в Україні.

Відзначається, що новий пакет спрямований на фізичних та юридичних осіб, причетних до агресії проти України, а також на декілька секторів російської економіки.

Раніше ЗМІ повідомляли, що четвертий пакет санкцій передбачає нові обмеження проти найбільших російських нафтових компаній "Роснефть", "Транснефть" та "Газпром нефть". Утім, ЄС наразі продовжать купувати у них нафту.

Крім того, за даними ЗМІ,  в ЄС погодилися додати власника футбольного клубу "Челсі" Романа Абрамовича до списку російських мільярдерів, які підпадають під санкції після вторгнення Росії в Україну.

У рамках четвертого пакета санкцій ЄС заборонить експорт до Росії предметів розкоші, зокрема, дорогих автомобілів.

ПАРЄ у вівторок може розпочати виключення Росії з Ради Європи. Президент Парламентська асамблея Ради Європи Тіні Кокс пояснив, що у вівторок Асамблея висловить свою думку щодо можливих подальших дій відповідно до статті 8 Статуту РЄ. Це рішення може призвести до виключення Росії з Ради Європи. Це трапиться вперше в історії цієї організації. 

У польському уряді закликали виключити РФ з МАГАТЕ, а парламент Естонії закликав держави ООН закрити небо над Україною.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав бойкотувати компанії, що не пішли з Росії. 

За підрахунками МЗС, станом на 14 березня 209 західних компаній повністю вийшли з Росії та припинили взаємодію з російськими партнерами, 378 обмежили роботу частково.

Водночас 26 компаній він виділив окремо і назвав поіменно.

Тим часом, активісти третю добу блокують на кордоні Польщі фури, що прямують до РФ та Білорусі. Згодом стало відомо, що поліція Польщі відтіснила активістів, які блокували фури.

Також активісти з українським прапором "окупували" будинок російського олігарха Дерипаски у Лондоні.

А от регіон Німеччини, де проходить "Північний потік-2", відмовився надавати допомогу Україні.

Питання щодо літаків Україні не закрите

Британія передасть Україні понад 500 мобільних генераторів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі американського CBS пояснив, чому Київ наполегливо просить Захід про допомогу у вигляді бойових літаків.

Кулеба зазначив, що літаки зараз є найбільш важливим питанням, тому що потрібні Україні, щоб відганяти ворожі бомбардувальники від міст та нищити колони бронетехніки.

У польському уряді вважають, що питання передачі бойових літаків Україні ще не закрите.

У Німеччині заявили, що більше не надаватимуть інформацію щодо постачання зброї в Україну.

А прем’єри країн "Люблінського трикутника" обговорили підтримку України.

ООН надасть додатково $40 млн на гуманітарну допомогу Україні.

У допомогу біженцям

Від початку війни кордон з Польщею перетнули вже 1,7 млн українців, до Німеччини прибули майже 150 тисяч людей, а до Естонії - майже 20 тисяч

Британія від початку війни видала 3 тисячі віз для українських біженців, а міністр транспорту країни навіть пропонує біженцям свій дім.

Португалія відкрила платформу для тимчасового захисту українських біженців.

Інше: Мінськ просить підтримки, дипломати-шпигуни

Мінськ просить Москву прискорено підтримати "вразливу економіку" Білорусі на тлі санкцій.

Словаччина видворяє 3 дипломатів РФ, за підозрою у шпигунстві арештовані силовики.

Австралія та Нідерланди почали новий судовий процес проти Росії за збиття MH17.

Рейс Белград-Москва вдруге за кілька днів повернувся до Сербії через "замінування".

Білий дім розглядає можливість візиту Байдена в Європу - NBC.

Німеччина планує придбати американські винищувачі F-35.

Президентка Грузії закликала Зеленського повернути українського посла у Тбілісі. Крім того, Саломе Зурабішвілі скасувала низку візитів до ЄС через спротив партії влади. Також сьогодні стало відомо, що президентка Грузії не хоче повертатися до питання помилування Саакашвілі.

Підтримка членства НАТО у Фінляндії зросла до рекордного рівня.

Це лише частина цікавих новин 14 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: