10 літаків зі зброєю, санкції проти техносектору РФ, Фінляндія хоче в НАТО: новини дня

Дайджест
Четвер, 31 березня 2022, 21:25

Путін заявив прем’єру Італії, що ще не час для припинення вогню в Україні; розвідка Британії прогнозує запеклі бої на околицях Києва; прем’єр Польщі вважає, що РФ "досить скоро" спробує захопити третину України; Ердоган заявив про принципову згоду стати гарантом безпеки для України; Іспанія відправила десять літаків зі зброєю для України; США ввели нові санкції проти технологічного сектору РФ; літаки російських олігархів користувались аеропортами ЄС і Британії, попри санкції; Франція і Німеччина готуються до можливого припинення імпорту російського газу; Швеція виділяє понад $1 млрд на розміщення українських біженців; членство Фінляндії у НАТО підтримують 61% громадян.

Більше цікавих новин 31 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Прогноз британської розвідки, Туреччина пропонує гарантії

Триває 36 доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Президент Росії Владімір Путін сказав прем'єр-міністру Італії Маріо Драгі, що умови для припинення вогню в Україні поки не створені.

Тим часом, розвідка Британії прогнозує запеклі бої на околицях Києва

Крім того, керівник британського розвідувального відомства GCHQ Джеремі Флеммінг сказав, що президент РФ Владімір Путін, найімовірніше, не отримував усієї повноти інформації про ситуацію в Україні. За його словами, керівництво РФ цілковито недооцінило ситуацію в Україні, а принаймні частина радників Путіна боялися казати йому правду. Водночас, вважає Флеммінг, стан справ на даний час і масштаби прорахунків вже мають бути очевидними для російського керівництва.

А прем’єр Польщі вважає, що РФ "досить скоро" спробує захопити третину України.

Президент Володимир Зеленський, виступаючи перед депутатами парламенту Бельгії, розповів про катастрофічну ситуацію в Маріуполі і закликав їх надихнути всіх інших європейців зробити більше для України.

Прем’єр Норвегії у розмові з Путіним закликав надати гуманітарний доступ до Маріуполя.

Генсек НАТО закликав РФ припинити блокаду українських портів і Чорного моря. 

За даними Google, російські хакери намагались отримати доступ до систем НАТО і кількох міноборони.

У Франції звільняють голову розвідки через те, що не передбачив вторгнення РФ. 

Туреччина намагається організувати через тиждень або два зустріч міністрів закордонних справ РФ та України для переговорів про припинення війни, у продовження останньої зустрічі у Стамбулі.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна готова стати одним з гарантів безпеки для України, але деталі цього ще потребують визначення. Читайте аналітику про деталі мирних переговорів: Ні миру, ні гарантій. Деталі та наслідки переговорів України та РФ у Стамбулі

Роботу Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі в Україні не продовжать, відповідне рішення заблокувала РФ.

Тим часом, в МЗС Грузії відреагували на заяви про приєднання Південної Осетії до РФ. Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкіані заявив, що розмови про будь-які референдуми про приєднання окупованої Південної Осетії до Росії - неприйнятні. Він зауважив, що референдум в умовах окупації не буде мати юридичної сили, тим більше, коли регіон змушені були залишити тисячі громадян Грузії. 

Десять літаків зі зброєю, запит в США

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес повідомила, що станом на четвер Іспанія відправила десять літаків зі зброєю для України.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україні буде відправлено більше летального озброєння для протистояння російській агресії.

Нове постачання буде включати артилерію більшої дальності і більше зенітних ракет.

Північноатлантичний альянс буде допомагати Україні зброєю "стільки, скільки необхідно" з огляду на значення цієї війни для демократичного світу.

Україна подала до Конгресу США перелік необхідної військової допомоги.

А президент Володимир Зеленський у своїй промові до парламенту Нідерландів у четвер закликав запровадити жорсткіші санкції проти РФ і надати серйознішу зброю, щоб Україна могла прогнати окупантів зі своє території.

Санкції США, заборона російських символів

США ввели нові санкції проти технологічного сектору РФ. Зокрема, введено санкції проти 13 росіян та 21 російської компанії, які працюють у сфері високих технологій, у тому числі на потреби російської армії.

Британія ввела санкції проти пропагандистів РФ і "маріупольського м’ясника" Мізінцева, а також заморозила активи трьох компаній, які допомагали РФ обійти санкції.

Литва внесла у список ворожих держав Росію і Білорусь.

Уряд Естонії схвалив заборону символів підтримки агресії РФ проти України. Адміністративним порушенням вважатиметься лише публічна демонстрація символу. Поправки ще має затвердити парламент.

Ritter Sport призупинив інвестиції в РФ, а тамтешні прибутки передасть на благодійність.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив зі своїм французьким колегою Жаном-Ів Ле Дріаном підготовку п'ятого пакету санкцій Євросоюзу проти Російської Федерації.

Тим часом, РФ заборонила в’їзд вищому керівництву ЄС і більшості депутатів Європарламенту.

А, за даними британського The Guardian, літаки російських олігархів користувались аеропортами ЄС і Британії.

У ЄС готуються до припинення імпорту газу з РФ

Австрія ввела аналогічний до німецького режим раннього сповіщення через побоювання, що Росія може зупинити постачання газу.

Попередження означає, що в країні вводиться більш строгий контроль за газопостачанням.

Слід зазначити, що Німеччина і Франція готуються до потенційного припинення імпорту російського газу, оскільки Москва з 1 квітня вимагає оплати поставки в рублях, від чого європейці відмовляються.

Президент Росії заявив у четвер, що згідно з нещодавно підписаним указом про торгівлю природним газом з "недружніми країнами", компанії повинні мати рахунки в російських банках і оплачувати контракти в рублях.

Британія не погодиться на вимогу Путіна платити за російський газ в рублях.

$1,1 млрд від Швеції на біженців 

Кількість українців, що залишили свої домівки через війну і виїхали до Литви, досягла близько 40 тисяч.

Декілька муніципалітетів Данії заявляють, що мають труднощі з поселенням українців, які приїхали в країну через війну.

Швеція виділить у весняному бюджеті 10,5 млрд шведських крон ($1,1 млрд) на житло та інші витрати для українських біженців.

Інше: фіни хочуть в НАТО, MAN зупинив заводи

В ЄС починають переговори про приєднання України до програми LIFE для клімату і довкілля.

Україна домовляється з Румунією про експорт своєї агропродукції через порт Констанци.

Зеленський особисто звернувся до прем'єра Нідерландів щодо членства в Євросоюзі.

Чверть працюючих угорців готові емігрувати, якщо партія Орбана виграє вибори - опитування.

Літаки РФ з ядерною зброєю порушили повітряний простір Швеції - ЗМІ.

Виробник вантажівок MAN зупинив два заводи в Європі через брак компонентів з України.

Членство Фінляндії у НАТО підтримують 61% громадян.

Це лише частина цікавих новин 31 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: