ЄС відбудовуватиме Україну, Зеленський примирився із Штайнмаєром, арешт Шарія: новини дня

Дайджест
Четвер, 5 травня 2022, 21:25

Лукашенко відчуває, що "операція" Путіна затягнулася; в МЗС Польщі здивовані заявами Папи Франциска про війну в Україні; міжнародна донорська конференція зібрала для України $6,5 млрд; глава Євроради заявив про початок європейського Плану Маршалла для України; Німеччина готує чотири плавучі LNG-термінали, щоб замінити російський газ; президент Німеччини, якому Київ відмовив у візиті, поговорив із Зеленським; суд в Іспанії відпустив проросійського блогера Анатолія Шарія, затриманого у середу, під підписку про невиїзд; інфляція в Туреччині у квітні досягла 70%; Центральний банк Естонії випустить монету, присвячену Україні.

Більше важливих і цікавих новин 5 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Лукашенко відчуває, що "операція" РФ затягнулася

Триває сімдесят перша доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко відчуває, що російська "операція" затягнулася

Лукашенко також сказав, що він і його країна виступають за мир і неодноразово закликав припинити "війну" - термін, який Кремль відмовляється використовувати, називаючи вторгнення "спеціальною військовою операцією".

Британська розвідка не вважає, що раптові навчання в Білорусі становлять загрозу для її сусідів, але РФ може використати їх, щоб утримати українських військових на Півночі.

Британська розвідка звернула увагу, що білоруські сухопутні війська переміщуються з гарнізонів у поля для навчань. Зазначається, що відповідає сезонним нормам, оскільки Білорусь у травні входить у кульмінацію свого циклу зимових навчань.

За словами високопоставлених американських чиновників, Сполучені Штати надали розвідувальні дані про російські підрозділи, які дозволили українцям атакувати та вбивати багатьох російських генералів, які загинули під час війни в Україні.

А в МЗС Польщі здивовані заявами Папи Франциска про війну в Україні.

Останні слова Папи про війну дипломати сприйняли з відразою і здивуванням. Досі у Франциска були проблеми з прямим визначенням агресора, але в недавньому інтерв’ю італійській пресі він прямо заявив, що "НАТО гавкає на Росію" і що Альянс міг спровокувати Москву на напад на Україну.

Про міжнародну донорську конференцію та відбудову України

Міжнародна донорська конференція, присвячена збору коштів для України, що постраждала від війни, зібрала $6,5 млрд.

Конференція донорів проходила у четвер у Варшаві, її співорганізаторами є Польща і Швеція, у партнерстві з Єврорадою та Єврокомісією та за участі ООН. Захід задуманий як платформа для обговорення допомоги Україні у найближчій та довгостроковій перспективі. 

Президент України Володимир Зеленський на міжнародній конференції донорів зауважив, що, по-перше, Україна зараз, під час війни, потребує фінансової допомоги, щоб закривати усі соціальні, гуманітарні та військові потреби. 

По-друге, зазначив Зеленський, Україні потрібен стратегічний план міжнародної підтримки України - сучасний аналог "плану Маршалла". 

Президент сказав, що відбудова України має стати "таким же історичним прикладом з нашого часу, як і відбудова європейських країн після Другої світової". 

Президент Європейської ради Шарль Мішель на заході зазначив, що успішне майбутнє України буде залежати від фінансової підтримки на відбудову, а також проведення необхідних реформ.

Він зазначив, що ЄС вже надав Україні екстрену макрофінансову допомогу, але потрібно ще більше невідкладної практичної підтримки, щоб держава могла функціонувати і закривати усі нагальні потреби. 

Шарль Мішель зазначив, що Євросоюз допоможе з відбудовою України та поділяє амбітне бачення цієї відбудови, запропоноване президентом, але для успіху України важливо, щоб це фінансування поєднувалося з реформами

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що відбудова України за підтримки західних партнерів, разом з проведенням реформ, може стати для неї шляхом до ЄС

Глава Євроради Шарль Мішель також вважає, що конференція стане відправною для європейського плану Маршалла для України, яка потребує допомоги через війну, яку проти неї веде Росія.

Він також сказав, що потрібно надіслати потужний сигнал щодо того, що підтримуватимемо Україну настільки, наскільки це можливо.

Напередодні конференції глава Євроради також заявив, що виступає за конфіскацію активів росіян, які перебувають під санкціями, з метою подальшого використання для відновлення збитків, заподіяних Росією у війні, яку вона веде проти України.

На міжнародній конференції донорів для України глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина готова брати участь у відновленні зруйнованої під час війни інфраструктури у Київській області та прийматиме на лікування українських військових.

Країни Європи продовжують надавати допомогу Україні

ЄС надасть 200 млн євро на підтримку українців-переселенців всередині країни.

Фінляндія надасть 70 млн євро допомоги Україні та додаткову військову техніку.

Британія надасть 45 мільйонів фунтів стерлінгів на допомогу незахищеним українцям.

Австрія надає Україні ще 42 млн євро на гуманітарну допомогу.

Швеція виділить ще 23 млн доларів на гуманітарну допомогу Україні.

Німеччина готує плавучі LNG-термінали для заміни газу з РФ

Німеччина почала заповнювати найбільше в Західній Європі сховище газу, яке належало "Газпрому".

Реден зараз заповнений всього на 0,6%, що набагато нижче середнього показника 36% для газосховищ Німеччини. 

Поки газосховище заповнюється невеликими обсягами. 

Уряд Німеччини шукає альтернативи російському трубопровідному газу, і одним із рішень стали мобільні плавучі танкери, призначені для прийому зрідженого газу з усього світу.

Щоб перевозити газ на великі відстані, його потрібно охолодити до -160° за Цельсієм і стиснути в рідку форму, зменшивши його об’єм на 1/600, таким чином перетворивши його на зріджений природний газ.

Для використання в енергетичних цілях він повинен пройти регазифікацію, для якої потрібен спеціальний термінал, на будівництво якого знадобиться близько п’яти років.

З огляду на нагальну потребу знайти альтернативи російській енергетиці, уряд Німеччини робить ставку на більш гнучкі плавучі термінали та берегові об’єкти.

Німеччина планує запустити свій перший термінал у Вільгельмсхафені до кінця року, що дозволить імпортувати понад 5 мільярдів кубометрів на рік. Другий корабель від норвезької компанії Hoegh буде введено в дію на початку 2023 року.

Загалом це дозволить імпортувати від 10 до 14 млрд куб. м, повідомили в комунальному підприємстві RWE.

Ще два термінали Німеччина має отримати від грецької компанії Dynagas. Після створення грецьких терміналів мінімальна потужність регазифікації Німеччини становитиме 20 млрд кубометрів на рік, що становить 50% від її імпорту газу з Росії в 2021 році.

5 травня офіційно запустили газопровід GIPL, що сполучує газотранспортні системи Польщі та Литви. 

Довжина газопроводу складає 508 км, із них 343 - з польського боку і 165 - з литовського. Його побудували з метою позбутися так званих "енергетичних островів" - регіонів, куди можна поставити газ тільки з одного напрямку - та диверсифікувати ринок.

Болгарія просить виключення 

Болгарія проситиме про виключення з нафтового ембарго проти РФ, запропонованого Європейською комісією в рамках шостого санкційного пакету.

Нагадаємо, в уряді Угорщини заявили, що план Євросоюзу щодо повної заборони російської нафти незадовільний, оскільки загрожує енергетичній безпеці країни.

Словаччина також заявила, що наполягатиме на звільненні від ембарго на закупівлю російської нафти, якщо вона стане об'єктом нових санкцій ЄС проти Росії. З пропозицією Єврокомісії також не згодна Чехія.

Глава МЗС Литви про нафтове ембарго: одна країна не зможе "тримати в заручниках" рішення ЄС.

Зеленський поговорив зі Штайнмаєром

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, у якій отримав запрошення приїхати в Україну.

Зазначається, що у 45-хвилинній розмові Штайнмаєр запевнив Зеленського у повній підтримці Німеччиною України. За словами речниці, усі непорозуміння з минулого владнали" і Зеленський запросив в Україну федерального президента і канцлера. Втім, поки невідомо, чи Штайнмаєр готовий поїхати до Києва і коли можлива ця поїздка.  

Зеленський зазначив, що розмова була "доброю і конструктивною". Він подякував за потужну підтримку Німеччини і висловив очікування щодо її посилення.

Інше: Шарія відпустили в Іспанії, 70% інфляції в Туреччині

Суд в Іспанії відпустив проросійського блогера Анатолія Шарія, затриманого у середу, під підписку про невиїзд. Україна звинувачує Шарія у тому, що він перебуває на службі Росії з 2014 року.

Інфляція в Туреччині у квітні досягла 70%.

Курт Волкер визнав, що Захід чекає на зміну влади у Грузії.

Центральний банк Естонії випустить монету, присвячену Україні.

Уряд Північної Македонії радить не брати участі в заходах до 9 травня від посольства РФ.

Європарламент закликав надати Молдові статус кандидата на членство.

США пообіцяли гарантувати безпеку Швеції до її вступу в НАТО.

Росія висилає 7 співробітників посольства Данії.

НАТО збільшить присутність у Балтійському морі, якщо Швеція подасть заявку - генсек.

Це лише частина цікавих новин 5 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.