Ленд-ліз на 9 травня, Берлін погодив зброю для України, в Росії хвалять Орбана: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 6 травня 2022, 21:39

Байден підпише закон про ленд-ліз для України 9 травня, а також днями підпише новий пакет озброєнь для України на $100 млн; Лукашенко побачив "польську загрозу" для України; Україна та Польща домовилися про бездозвільний проїзд вантажівок із пальним; в Німеччині підтвердила поставку 7 самохідних гармат-гаубиць Panzerhaubitzen 2000 Україні; Естонія допоможе Україні відбудовувати Житомирщину; експрезидент Росії Медведєв похвалив прем'єр-міністра Угорщини Орбана; вагнерівці позиваються проти євродепутатів.

Більше важливих і цікавих новин 6 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Канцлер Німеччини: Путін не повинен виграти війну

Триває сімдесят друга доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За даними CNN, США надали Україні розвіддані, які допомогли завдати удару по крейсеру "Москва".

Як повідомляє Міноборони Британії, триваючий опір захисників "Азовсталі" призводить до збільшення втрат серед росіян і зриває їх плани на півдні Донбасу.

Британська розвідка повідомляє, що російські війська в Маріуполі вже другий день продовжують наземний штурм металургійного заводу "Азовсталь", незважаючи на заяви Росії, що вони прагнутимуть лише заблокувати його.

Слід нагадати, що Маріуполь захищають, у тому числі, бійці полку "Азов".

3 травня на військовому цвинтарі у Наймегені в Нідерландах невідомі залишили написи "Slava Ukraine" та написи і символи, пов’язані з полком "Азов", а також нацистську свастику і прапори України у різних частинах кладовища.

Посольство України у Нідерландах рішуче засудило акт вандалізму та назвало його провокацією.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що президент РФ Владімір Путін не повинен виграти війну проти України, оскільки це створить ризик міжнародного свавілля.

За його словами, путінська "імперіалістична і реваншистська ідеологія російської могутності та російської величі" важила для російського президента "більше, ніж добробут його власного народу".

Шольц ще раз наголосив на солідарності федерального уряду з Україною. 

Президент України Володимир Зеленський закликав канцлера Німеччини зробити "потужний крок" та відвідати Київ 9 травня.

При цьому, слід додати, що посол України в Німеччині Андрій Мельник відмовився вибачатися за те, що назвав німецького канцлера Олафа Шольца "ображеною ковбасою".

Тим часом, в Росії лякають Україну Польщею. Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив про те, що Польща нібито загрожує територіальній цілісності України.

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко побачив "польську загрозу" для України, та заявив, що їй буцімто ще доведеться розраховувати на підтримку Росії та Білорусі.

А поки агресори лякають Київ, співпраця між країнами посилюється. Так, Україна та Польща домовилися про бездозвільний проїзд вантажівок із пальним.

Ленд-ліз для України на 9 травня

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підпише закон про ленд-ліз для України 9 травня.

Минулого тижня Палата представників США схвалила законопроєкт про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно надсилати зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

Документ, відомий як Закон про ленд-ліз про оборону демократії України від 2022 року, прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних поставок за рахунок скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто дарувати обладнання з положеннями, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять їх вартість США пізніше.

Крім того, за даними Reuters, президент Сполучених Штатів Джо Байден найближчими днями підпише новий пакет озброєнь для України на суму щонайменше $100 мільйонів.

Міністр оборони Німеччини підтвердила поставку 7 Panzerhaubitzen 2000 Україні.

А от проросійський президент Болгарії Румен Радев вважає, що рішення парламенту надати допомогу Україні, яке виключає поставку озброєння, є небезпечним кроком до втягнення Болгарії у війну.

Слід додати, що, не дивлячись на позицію Радева, загалом в Євросоюзі схвалюють допомогу Україні зброєю. Зокрема, близько двох третин респондентів у країнах ЄС схвалюють фінансування закупівлі та постачання військової техніки в Україну.

Також сьогодні стало відомо, що Естонія допоможе Україні відбудовувати Житомирщину.

Заступник глави Радбезу РФ похвалив прем’єра Угорщини

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що не підтримує запровадження санкцій ЄС проти глави Російської православної церкви патріарха Кирила.

У радіоінтерв’ю у п’ятницю вранці він заявив, що його уряд виступає проти внесення церковних діячів у список санкцій ЄС, оскільки "це поставить під загрозу релігійну свободу".

Заступник глави Радбезу РФ, експрезидент Росії Дмитрій Медведєв похвалив рішення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана не підтримувати санкції ЄС проти глави Російської православної церкви патріарха Кирила.

Напередодні Орбан у листі до Єврокомісії назвав новий пакет санкцій проти РФ "історичною помилкою".

Також Орбан заявив, що півторарічного виключення з санкцій ЄС проти російської нафти недостатньо, потрібні 5 років.

За словами Орбана, застосування нафтового ембарго до кінця 2023 року також не є відповіддю, оскільки в Угорщині доведеться перевести НПЗ на переробку інших видів нафти, що коштуватиме сотні мільярдів форинтів.

Як повідомлялося, президентка Єврокомісії представила деталі шостого пакета санкцій проти Росії за її агресію проти України.

Урсула фон дер Ляєн пояснила, що постачання сирої нафти з РФ припиняться протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року.

"Торги" щодо ембарго на нафту

Як повідомляє Bloomberg, Євросоюз пропонує звільнити Угорщину, Словаччину і Чехію від нафтового ембарго до 2024 року.

Решта держав-членів повинні відмовитися від імпорту до кінця цього року, як спочатку пропонувалося проєктом нового пакету санкцій. 

Тим часом, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн переконана, що новий пакет санкцій проти РФ буде схвалено, навіть якщо для цього треба буде більше часу ніж очікувалося.

Фінляндія у березні вже скоротила імпорт російської нафти на 70%.

Інше: ПВК Вагнера позивається проти євродепутатів

В усіх країнах ЄС, крім Угорщини, більшість підтримує вступ України - опитування.

Білорусь: дівчину опозиційного блогера Протасевича засудили до 6 років колонії.

Росія бідкається, що її не запросили на роковини Перемоги у Парижі.

Генсек ООН приїде до Молдови 9 травня.

У Мадриді в результаті вибуху в будинку постраждали 17 осіб.

ПВК Вагнера позивається проти двох депутатів Європарламенту на 10 млн рублів.

Росія викликала посла Британії через нові санкції.

В Естонії повідомляють про зниження потоку українських біженців.

Конституційний суд Молдови не дозволив георгіївську стрічку, як просили депутати Додона і комуністи.

Це лише частина цікавих новин 6 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.