Баку дасть ЄС газ замість Росії, гроші на зброю, Швейцарія відмовила у лікуванні ЗСУ: новини дня

Дайджест
Понеділок, 18 липня 2022, 21:51

Від наслідків катастрофи українського літака зі зброєю до нових обмежень на кордоні України з ЄС – найцікавіші новини у дайджесті "Європейської правди".

Серед новин 18 липня є чимало заяв про зернову кризу, але приз читацьких симпатій отримає німецький міністр, який нагадав, що вірити Путіну і вірити в Санта-Клауса це майже те саме. А ще у випуску цього дня читайте про три інструменти для завершення війни з РФ, про нову зброю від ЄС, про Стамбульську конвенцію та багато іншого.

Про зерно

Російська зернова блокада у Чорному морі, через яку державам Африки та Азії загрожує голод, лишається для світу однією з головних тем, поруч із самою по собі війною РФ проти України.

Дехто навіть має сподівання на успіх: у ЄС розраховують на угоду щодо розблокування експорту зерна з України вже цього тижня. Точніше, певне розблокування є, через Болгарію та Румунію, але шеф дипломатії ЄС Жозеп Боррель назвав недостатнім.

З ним зустрівся глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів, на якому етапі домовленість з роісянами.

До речі, не всі в Європі мають такі мрії як Боррель. Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір у понеділок скептично поставився до можливої угоди між Україною та Росією про експорт українського зерна та іншого продовольства.  Німецький міністр влучно пояснив: вірити у домовленість з Путіним – це немов вірити в Санта-Клауса.

До речі, тільки не подумайте, що в Німеччині всі прозріли. Наприклад, у Шольца відмовились скликати конференцію з питань зброї для України

Про війну

Але загалом підтримка ЄС у війні проти РФ – безумовна. Наприклад, у понеділок країни ЄС дали політичну згоду на п'ятий транш військової допомоги для України. Україна отримає ще 500 млн євро на зброю, щоби мочити роїсян.

А Дмитро Кулеба відвідав засідання Ради ЄС, де розповів про три інструменти для завершення війни та закликав надати Україні ще більше зброї та забезпечити притягнення Росії до відповідальності.

Також у Єврокомісії запропонували альтернативу конфіскації російських активів на користь України. Європейський Союз може "утримувати" гроші РФ як гарантію участі Москви в повоєнній відбудові України.

Є в Європі й інші думки. Швейцарія, яка не входить до складу ЄС, відмовилась лікувати поранених українських військових. МЗС три тижні вивчало наслідки цього питання відповідно до міжнародного права і відхилило запит.

Для балансу, ось вам реакція здорової людини: президентка Словаччини офіційно дозволила чотирьом словакам воювати проти РФ на боці України.

Про рух України до ЄС

Почнемо з важливої новини Україна завершила ратифікацію Стамбульської конвенції. Так, це сталося не на засіданні ВР, а 18 червня. І небо не впало на землю, як боялися противники його документу.

А от для переговорів з ЄС це точно добре.

Тим часом в уряді назвали дату ухвалення низки нових документів на виконання Угоди про асоціацію. Чекаємо на важливі новини до 9 серпня.

Куди поспішаємо? Відповідь, можливо, дасть ця новина: Стала відома дата засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

Про газ на заміну російському

Читайте статтю про те, як Байден домовлявся на Близькому Сході про нафту для Європи.

Президентка Єврокомісії у понеділок полетіла до Баку домовлятися про газ. Звісно, вона планувала говорити про більші поставки природного газу замість того, що надходить з РФ.

А вже пообіді стало відомо про успіх візиту. Азербайджан постачатиме в ЄС до 20 млрд кубометрів газу на рік. Урсула фон дер Ляєн у понеділок підписала в Баку меморандум про стратегічне партнерство в енергетичній галузі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

До речі, АНОНС: у вівторок о 10 ранку ЄвроПравда опублікує відео про те, як Росію витісняють з південного Кавказу, щоби не було загрози газовому транзиту.

Про наш кордон з ЄС

У понеділок пункт пропуску "Корчова-Краковець" на 10 днів закрили для пасажирського транспорту з Україну. Кажуть про реконструкцію. Тобто черзі у зі дні будуть ще більшими.

А між тим, для українок та українських дітей, що втекли до Європи, багато змінюється. Про це дивіться у відео ЄвроПравди.

Про різне

Продовження учорашньої трагічної новини. На місці аварії українського літака в Греції знайшли тіла всіх загиблих. Перед цим спеціальний об’єднаний підрозділ ядерної, біологічної та хімічної оборони грецької армії розчистив шляхи для експертів-криміналістів протипожежної служби.

В Україні прохолодно, а у Британії рекордна спека: кажуть навіть, що Лондон стане одним із найспекотніших місць у світі.

Британія готується також побити власний температурний рекорд.

Спека охопила чимало країн ЄС. В Іспанії, Португалії та Францїї триває боротьба лісовими пожежами, одна людина загинула. Італія готується до понад сорокаградусної спеки

* * * * *

Це далеко не всі новини – більше читайте у стрічці Європейської правди!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.