Орбана звинуватили у расизмі, ЄС домовився економити газ, Росія хоче Bayraktar: новини дня

Дайджест
Вівторок, 26 липня 2022, 21:21

Тема вівторка на "Європейській правді" - це, безумовно, Угорщина.

Ми детально розібрали і препарували промову Віктора Орбана, що претендує бути історичною і встановлює дороговкази для країни. Угорщина обрала ізоляцію. Все про нову ідеологію Орбана, яку порівнюють з нацизмом

Окрім угорської тематики, увага цього дня була зосереджена на питанні газу та його економії, на рекордних температурах в Європі, тощо. Про все це у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Угорщина

Віктор Орбан відомий своєю ксенофобією і до цього звикли усі, але його заява про чисті та змішані раси зачепили дуже багатьох. У вівторок сталося те, чого в Угорщині не було дуже давно – на знак протесту проти дій Орбана звільнилася його давня соратниця. Вона публічно повідомила, що йде з посади через його скандальну промову.

Орбану довелося публічно виправдовуватися і доводити, що звинувачення у расизмі не має підстав.

Між тим, від звинувачень в авторитаризмі йому точно не відійти. Наприклад, в Угорщині створили новий орган із "особливими повноваженнями". Звісно ж, під керівництвом прем’єр-міністра Віктора Орбана – для "захисту безпеки й суверенітету" країни.

Газ

Головна газова тема – домовленість ЄС про економію цієї зими. На цей крок погодилися усі країни, крім... правильно, крім Угорщини. Але рішення вступить у силу навіть проти її волі.

Росія під тим продовжує шантажувати Німеччину та не дає газ для закачки у сховища. Лавров не хоче забирати турбіну для "Північного потоку-1", постачання якої Росія так вимагала.

В Росії натомість натякають, що Берлін має схвалити запуск "Північного потоку-2". В уряді Німеччини на це заявили, що цей крок став би капітуляцією Німеччини.

А до Москви поїхав домовлятися особистий друг Путіна, екс-канцлер Герхард Шредер.

Зброя

Офіційна заява німецького Міноборони: Німеччина передала Україні три РСЗВ MARS-II. Зараз Україна чекає на прибуття цієї техніки на фронт.

Між тим, британська розвідка заявила, що пріоритетною ціллю російських ударів в Україні є інша зброя.

Але на фоні успіхів України у посиленні збройних сил РФ теж шукає нової зброї. Росія зацікавилася турецькими Bayraktar, розповів президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, не повідомивши нічого про рішення. Нагадаємо, раніше виконавчий директор турецької компанії Baykar заявив, що не дозволить продаж безпілотників Росії .

Між тим, вже у середу у Стамбулі відкриють центр координації експорту зерна з України.

Аномальна спека

У останні місяці у Європі у багатьох місцинах фіксували аномально високу температури, і ось результат: льодовики в Альпах зникають із рекордною за 60 років швидкістю 

Іноді це призводить до курйозів. Танення льодовика в Альпах змістило кордон між Італією та Швейцарією, через що виникла суперечка, у якій країні перебуває італійський гірський будиночок.

Інше

Європейський Союз у вівторок опублікував щорічний звіт, у якому позитивно оцінив виконання Угоди про асоціацію до початку війни.

А у Брюсселі відбулася символічна подія. У парку "міні-Європа" відкрили мініатюру монументу Незалежності України, що приурочена до отримання Україною статусу кандидата.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.