РФ доводить статус країни-терориста, проблеми в Угорщини, Газпром прикручує газ: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 31 липня 2022, 20:55

Росія продовжує газовий шантаж Євросоюзу і одночасно – посилює терористичну активність в Україні.

Ба більше, вона вже не сильно й приховує, що діє саме як держава-терорист. І схоже, що надання їй такого статусу стає неуникним.

Про це та багато іншого – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на Telegram-канал ЄвроПравди, так зручно отримувати дайджести та ключові публікації!

Почнемо з оптимістичної новини. Ексглава ЦРУ вірить, що Україна зможе повернути захоплені території. Цитата Девід Петреуса: "Здається все більш імовірним, що ЗСУ зможуть повернути більшу частину, якщо не всі, території, окуповані російськими військами в останні місяці".

Тепер до головної теми дня – терористичної активності РФ.

TerroRussia

Посольство РФ у Британії змогло пробити чергове дно навіть для росдипломатів: воно закликає до страти бійців "Азова" та виправдовує вбивство військовополонених. Це – ще один доказ для міжнародного трибуналу. Важливо також те, що в РФ взяли відповідальність за навмисне вбивство цивільних у Миколаєві, у тому числі власника компанії Нібулон Олексія Водатурського.

На ці заяви відреагували в Україні і світі. Наш МЗС оприлюднив пояснення про те, що російські дипломати є співучасниками воєнних злочинів і мають бути притягнуті до відповідальності. А в Британії вже закликають видворити посольство РФ.

В неділю з’явилася ще одна держава, що готова до визнання Росію злочинною державою. Латвія наполягає, що ЄС має визнати Росію спонсором тероризму.

Тим часом до історичного рішення поволі рухаються в США. Палата представників Конгресу США розгляне надання Росії такого статусу.

Про газ

Заяви Латвії про державу-терориста "збіглися у часі" з контрдіями із РФ. "Газпром" заявив про припинення постачання газу в Латвію. Звісно, просто через "порушення покупцем умов відбору".

У вас може виникнути питання: Чи витримає ЄС газовий шантаж Росії? Дивіться відповідь у нашому відео.

Проблеми в Угорщини

Про те, що  Угорщина готова робити все, аби зберегти російський газ, ми вже розповідали, однак це не рятує уряд Орбана від проблем.

В Угорщині, яку відрізали від частини грошей ЄС, розгоряється криза. Через це влада дозволила компаніям платити податки в євро і доларах – сподівається на приплив валюти.

Тим часом у Єврокомісії не закривають очі на дії Орбана та його расистські висловлювання. Президентка Європейської комісії нагадала, що Угорщина зобов’язалася дотримуватися спільних цінностей. А ми нагадаємо, що днями вийшло відео з поясненнями про те, як ЄС може карати чинну владу Угорщини.

Польський прем’єр Матеуш Моравецький, тим часом, підтвердив, що шляхи Польщі і Угорщини розійшлися. І це – ще один удар по угорських позиціях в ЄС.

США та Тайвань

У вихідні багато хто стурбовано дивився за літаком спікерки Палати представників США, яка полетіла у Тайвань, попри погрози Китаю. Принаймні, якщо вирити її попереднім заявам і розвиткові подій, вона справді туди планувала поїхати. Однак коли літак вже був у повітрі – щось сталося і його посадили на Гавайях.

Байден та його адміністрація були проти такої поїздки.

Після багатогодинної перерви, під час якої, як кажуть, відбувалися перемовини з Білим Домом, Ненсі Пелосі зробила вигляд, що нічого не сталося: розповіла про турне Азією, не згадавши про Тайвань.

Про інше

Несподівані новини з Грузії! Адвокат Саакашвілі сказав, що той вирішив піти з грузинської політики.

А у Польщі оголосили нове ім’я для військової бази США. Почитайте, щоби дізнатися, яке саме! База буде розташована під Познанню, де дислокуються війська США.

Новина, що може здаватися смішною, а насправді серйозна: прем’єр Іспанії закликав усіх відмовитися від краваток. Мета – економія електроенергії та менше використання кондиціонерів.

Між тим у Туреччині заявили про "високу ймовірність" відправлення першого судна з українським зерном 1 серпня.

Більше новин читайте на сайті Європейської правди, а також підписуйтеся на наш Telegram-канал!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.