США йдуть на загострення з Китаєм, проблеми з макрофіном, Німеччина запаслася газом: новини дня

Дайджест
Вівторок, 2 серпня 2022, 22:00

Візит Пелосі на Тайвань, генсек ООН бачить ризики "ядерного знищення" світу, українське зерно дісталося Туреччини.

Більше важливих і цікавих новин 2 серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Підтримка України у війні з РФ

Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом попросив у держав НАТО більше важкої зброї для контрнаступу.

Столтенберг, у свою чергу, повідомив, що була хороша телефонна розмова з президентом Володимиром Зеленським щодо пріоритетів військової підтримки.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив, що його країна продовжить надавати військову підтримку Україні.

За його словами, Німеччина надаватиме військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно.

А от з економічною підтримкою є проблеми. В Офісі президента звинуватили Німеччину в гальмуванні 8 млрд євро макрофіну.

Нагадаємо, Європейська рада за підсумками саміту 24 червня ухвалила рішення надати Україні макрофінансову допомогу в розмірі до дев’яти мільярдів євро.

7 липня Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії про виділення першого траншу у розмірі 1 млрд євро, а 12 липня таке рішення ухвалила Рада Європейського Союзу.

Повертаючись до теми військової підтримки України, Іспанія не передаватиме Україні танки Leopard через їхній незадовільний стан.

Більш того, екслідер опозиційної партії Британії взагалі закликав припинити озброювати Україну.

Тим часом, комісія Сейму Латвії підтримала визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Сенат США у минулу середу одноголосно схвалив резолюцію, яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити Росію державою-спонсором тероризму за її дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні.

Росія пригрозила США розривом дипвідносин у разі визнання державою-терористом.

Президент Польщі Анджей Дуда високо оцінив героїчний опір України у війні з Росією. Він заявив, що зараз Україна захищає і його країну, і Німеччину, а Росія становить загрозу для всієї Європи.

Він згадав про "ідеї великої Росії, які означають підкорення інших народів".

"За крок від "ядерного знищення"

Держсекретар США жорстко розкритикував Росію за ядерний шантаж, до якого Кремль вдається під час повномасштабної війни проти України. 

А генсек ООН взагалі вважає, що світ зараз за крок від "ядерного знищення".

Загрози, які виникають через війну в Україні, а також в Азії та на Близькому Сході, відділяють світ від ядерного знищення "одним лише одним непорозумінням, одним прорахунком", сказав генеральний секретар ООН.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден висловив готовність укласти з Росією новий договір про контроль за ядерною зброєю замість нинішнього про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3), дія якого завершується у 2026 році.

Представниця міністерства закордонних справ Китаю Хуа Чуньїн заявила, що США спершу повинні самі "суттєво й істотно скоротити свій ядерний арсенал у підтверджений і юридично обов’язковий спосіб, щоб склались умови для залучення інших ядерних держав у переговори щодо ядерного роззброєння".

Пелосі на Тайвані

Літак із спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі у вівторок ввечері приземлився у столиці Тайваню Тайбей.

Пелосі стала найвищим американським політиком, який відвідав острів за останні 25 років.

Міністерство закордонних справ Китаю відреагувало на візит спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі у вівторок, рішуче засудивши його.

За його словами, "Китай однозначно вживе всіх необхідних заходів для рішучого захисту свого суверенітету і територіальної цілісності у відповідь на візит спікера США. Усі наслідки, що випливають з цього, повинні нести США та сепаратистські сили "незалежності Тайваню"

Тим часом, Китай оголосив про додаткові військові навчання в Південно-Китайському морі біля Тайваню на тлі зростання напруги довкола візиту спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі. 

Своєю чергою пресслужба Пелосі в опублікованому повідомленні стверджує, що її візит "жодним чином не суперечить давній політиці Сполучених Штатів", яка керується Законом про відносини з Тайванем 1979 року і спільними комюніке США та Китаю.

За її словами, солідарність Америки з 23 мільйонами жителів Тайваню є сьогодні як ніколи важливою, оскільки світ стоїть перед вибором між автократією та демократією.

Разом з тим, у Білому домі заявили, що США не дозволять Китаю залякати себе погрозами.

А Росія назвала "явною провокацією" США візит Пелосі на Тайвань.

Енергоносії у ЄС

Заповнення газових сховищ у Німеччині наближається до бажаного показника. Зокрема, газосховища в країні зараз заповнені в приблизно на 69%.

В Іспанії заклади зобов’язали обмежити роботу кондиціонерів, а крамниці – вимикати світло на ніч.

Згідно з постановою, влітку температура повітря в кондиціонерах не може опускатися нижче 27 градусів, а опалення взимку – не вище 19 градусів.

Ці заходи тепер поширюються на банки, магазини, громадський транспорт, бари та ресторани. Раніше їх запровадили для адміністративних будівель.

Крім того, вітрини магазинів повинні бути затемнені до 22:00. Приватні домогосподарства наразі не зобов’язані виконувати ці вказівки.

За підрахунками уряду Іспанії, цей крок допоможе країні скоротити споживання газу на 7%.

Тим часом, канцлер Німеччини Олаф Шольц захищає рішення Канади передати турбіну "Північного потоку" Росії, оскільки це позбавило Кремль приводу припинити постачання природного газу до Європи.

За його словами, завдяки рішенню Канади, Захід зміг розкусити блеф Путіна про те, що скорочення поставок (газу) відбулося з технічних причин. 

Інше: нова програма ОБСЄ, санкції проти РФ

Сьогодні відбулася низка візитів до Києва. В столицю, зокрема, прибули єврокомісарка Ілва Йоганссон, відповідальна за втрутрішні справи ЄС, а також чинний глава ОБСЄ, глава МЗС Польщі Збігнев Рау та генсек ОБСЄ Хельга Шмід

У вівторок також стало відомо, що ОБСЄ запускає нову програму для України. Програма передбачає допомогу органам влади та суспільству загалом. 

Перший зерновоз з українською кукурузою дістався до узбережжя Туреччини.

Євросоюз переказав Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги.

Болгарський торговець зброєю переконаний, що за вибухом на його складі стоїть Росія.

Канада розширила санкції проти РФ. Також США ввели санкції проти Кабаєвої та колаборантів РФ.

Бельгія заморозила російські активи на суму понад 50 мільярдів євро.

Мельник хоче особисто вибачитись перед Шольцом за слова про "ображену ковбасу".

Байден підтвердив ліквідацію лідера Аль-Каїди в Афганістані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.