Трибунал для Путіна, Захід коментує ядерні заяви РФ, Ізраїль продає "Залізний купол": новини дня

Дайджест
Четвер, 22 вересня 2022, 22:02

Вже другий день поспіль на Заході коментують виступ Путіна та прийняті ним рішення щодо мобілізації, а також щодо псевдореферендумів на тимчасово захоплених в Україні територіях. 

Його погрози ядерною зброєю на Заході сприймають серйозно, а останні рішення Путіна називають ескалацією. Хоча, наприклад, прем'єрка Британії вважає, що про ядерний шантаж президента Росії "не спрацює". 

Держави "Групи семи" (G7) не визнають фіктивні референдуми на території України і відреагують на них подальшими цілеспрямованими санкціями. 

До речі, ЄС почав підготовку восьмого пакета санкцій проти Росії за війну.

У новому пакеті буде йтися про "найбільш відповідні сектори російської економіки" та розширення списку осіб, до яких застосували персональні санкції. 

Новий пакет санкцій проти Росії Європейський Союз може ухвалити вже 6-7 жовтня.

Більше важливих і цікавих новин 22 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Погрози Путіна 

Західний світ продовжує реагувати на останні заяви та рішення Путіна. 

Як відомо, вранці 21 вересня президент РФ Владімір Путін оголосив у Росії часткову мобілізацію та заявив, що "не блефує" погрозами застосування ядерної зброї, при цьому стверджуючи, ніби ядерні погрози почалися з боку країн Заходу, а не Кремля. 

Британська розвідка прогнозує, що мобілізація буде вкрай непопулярною в Росії і що Путін пішов на політичний ризик.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що військова мобілізація Путіна і ядерні погрози - це безвідповідальна й небезпечна ескалація у цій протиправній війні. 

На думку командувача армії Литви Вальдемараса Рупшиса, ядерні погрози президента РФ Владіміра Путіна варто сприймати серйозно, тому що вже були ситуації, коли за його попередженнями були дії. 

Прем’єрка Британії Ліз Трасс заявила, що ядерний шантаж Путіна "не спрацює", а міністр оборони Словаччини вважає, що мобілізація закінчиться поваленням Путіна.

Колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес стверджує, що останні рішення президента РФ Владіміра Путіна нагадують поведінку Адольфа Гітлера, коли той в останні дні Третього Рейху намагався залучити побільше вояків.

Псевдореферендуми

Також, нагадаємо, у Росії оголосили про проведення так званих "референдумів" на захоплених в Україні територіях.

Держави "Групи семи" (G7) не визнають фіктивні референдуми на території України і відреагують на них подальшими цілеспрямованими санкціями

До речі, ЄС почав підготовку восьмого пакета санкцій проти Росії за війну.

У новому пакеті буде йтися про "найбільш відповідні сектори російської економіки" та розширення списку осіб, до яких застосували персональні санкції. 

Новий пакет санкцій проти Росії Європейський Союз може ухвалити вже 6-7 жовтня.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Росія обрала шлях конфронтації, оголосивши часткову мобілізацію, підтримавши організацію незаконних "референдумів" на окупованих територіях України та знову пригрозивши застосуванням зброї масового знищення.

"Венеційська комісія" нагадала про свою позицію щодо незаконного "референдуму" у Криму в 2014 році і заявила, що її висновки з відповідними змінами застосовуються і до планованих Кремлем псевдореферендумів на окупованих територіях України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що оскільки президент Путін посилює війну, ще важливіше, щоб НАТО та країни Альянсу продовжували нарощувати підтримку України, щоб відстояти її право на самооборону, закріплене в Статуті ООН. 

Щодо воєнних злочинів 

Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка займатиметься опрацюванням питання створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Робочу групу очолив глава ОП Андрій Єрмак, заступником і координатором призначено заступника керівника ОП Андрія Смирнова.

В Європейській комісії вважають за необхідне використовувати наявні юридичні інструменти для притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів в Україні.

"Нам звичайно відомо про заклики щодо спеціального трибуналу. Єврокомісія вважає, що зараз увага і зусилля мають зосереджуватися на підтримці внутрішніх механізмів притягнення до відповідальності, зокрема, судовою системи України", - сказав речник Єврокомісії.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан повідомив, що наступного тижня в Україну вирушать додаткові члени його команди, щоб розслідувати воєнні злочини. 

До речі, ще дві держави – Ірландія та Фінляндія – вирішили долучитися до позову України проти Росії, поданого в Міжнародному суді ООН за звинуваченнями в геноциді.

Таким чином, Гельсінкі й Дублін "мають прямий інтерес у належному тлумаченні, застосуванні й виконанні зобов’язань, що містяться в Конвенції про геноцид".

Загалом, як випливає з повідомлень на сайті Міжнародного суду ООН, до позову України проти Росії долучилися щонайменше 15 країн – зокрема Франція, Швеція, США, Данія, Німеччина, Італія, Польща, Румунія, Латвія.

"Європейська правда" детально розповідала про позов України та про те, як заяви Кремля дали підстави позиватися проти РФ.

Деталі у статті: В Гаагу за геноцидом: що написала Україна у позові проти Росії до Суду ООН.

Допомога Україні

Україна, Польща й Британія у форматі тристороннього альянсу обговорили протидію російській агресії.

Німецький парламент обговорить поставку Україні західних танків і БМП.

Україна і Франція працюють над постачанням нових самохідних артилерійських установок Caesar.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що планує продовжити зусилля для забезпечення миру в Україні, та анонсував нові переговори з лідерами України та РФ.

Німеччина прийняла на лікування понад 500 пацієнтів з України.

Ізоляція Росії та росіян

Латвія не видаватиме робочі візи росіянам та обмежить продовження посвідок на проживання, а Норвегія офіційно призупинила дію угоди про спрощений візовий режим з РФ.

Чехія проти видачі гуманітарних віз росіянам, які тікають від мобілізації.

А от глава МВС Німеччини підтримала надання притулку російським дезертирам.

Сейм Литви на два роки заборонив трансляцію російських і білоруських програм, а Латвія заборонить складати іспит на водійські права російською мовою.

Фінляндія заарештувала активи братів Ротенбергів та засновника Yandex.

Енергокриза 

Туреччина хоче збільшити постачання газу зі США

Німеччина націоналізує газового гіганта Uniper на тлі енергетичної кризи.

У Брюсселі заради економії енергії вимкнули освітлення фасаду королівського палацу.

Лавров в ООН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму виступі на засіданні Ради Безпеки ООН зауважив, що глава російського МЗС Сєрґєй Лавров пішов одразу після свого спічу, переповненого штампами роспропаганди.

"Я помітив, що російські дипломати тікають так само майстерно, як російські солдати", – сказав Кулеба, вочевидь відсилаючи до порівняння з відступом російської армії під час контрнаступу українських сил на Харківщині.

Представник США розкритикував міністра закордонних справ Росії Сєрґєя Лаврова за те, що він лише недовго перебував на засіданні Ради Безпеки ООН щодо України та пропустив критику Росії з боку західних дипломатів.

"Лавров, мабуть, не міг винести чітких і повторюваних повідомлень про засудження війни Росії проти України. Він увійшов до зали безпосередньо перед своїм виступом і незабаром пішов", — сказав американський чиновник.

За його словами, це ознака слабкості Росії.

Інше: завершення суду у справі MH17

У Гаазі відбулося останнє засідання суду у справі MH17, вироки оголосять у листопаді.

ЄС засудив вироки окупаційної влади в Криму Наріману Джелялу та ще двом кримським татарам.

Ердоган збирає зустріч щодо російської платіжної системи "Мір" і можливих санкцій Заходу.

КНДР заявила, що ніколи не постачала зброю чи боєприпаси до Росії.

Прем'єр Угорщини знову закликав скасувати санкції ЄС проти Росії.

Румунія розглядає купівлю ізраїльської системи протиракетної оборони "Залізний купол".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: