Ядерна зброя у Білорусі, ще рік торгівлі з ЄС без мит, Єреван і Баку на порозі миру: новини дня

Дайджест
Четвер, 25 травня 2023, 21:04

Російська ядерна зброя їде до Білорусі, Вірменія і Азербайджан виключили взаємні територіальні претензії, Іран здійснив запуск нової балістичної ракети, а Грузія продовжує розвивати авіасполучення з Росією.

З кожним днем з’являється все більше деталей щодо навчань українців на західних винищувачах.

За даними Foreign Policy , перші 20 українських пілотів почнуть навчання на F-16 у Британії .

Глава Пентагону сподівається на початок навчань українців на американських винищувачах у найближчі тижні.

Також після 12-го засідання у форматі "Рамштайн" в четвер міністр оборони США заявив, що Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію з проведення тренувань для українських пілотів на винищувачах F-16.

Загалом, за словами глави Пентагону, країни "Рамштайну" зобов'язалися надати Україні військову допомогу на $65 млрд.

А ще: продовження безмитної торгівлі з ЄС, енергетична незалежність Євросоюзу від РФ, головний конкурент Трампа, гучні вироки.

Все важливе і цікаве за 25 травня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Удар по Кремлю, підтримка від американців

У США припустили причетність українців до удару дронів по Кремлю, повідомив американський телеканал CNN.

Американська розвідка, оцінивши перехоплені розмови українських і російських посадовців, припустила причетність української сторони до удару безпілотників по Кремлю на початку травня.

Американські посадовці вважають малоймовірним, що високопосадовці українського уряду, включно з президентом України Володимиром Зеленським, віддали наказ про атаку або знали про неї заздалегідь.

А до цього в Білому домі заявили, що вивчають, чи справді американська техніка використовувалась під час "вторгнення" на територію Бєлгородської області Росії.

Нагадаємо, у понеділок "Російський добровольчий корпус" і легіон "Свобода Росії" заявили, що перейшли кордон і "звільняють" від чинної російської влади населені пункти Бєлгородській області.

Європейський Союз у четвер закликав Росію не використовувати події останніх днів у Бєлгородській області як привід для ескалації повномасштабної війни в Україні.

За словами речника Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петера Стано, ЄС відомо про "військову активність у російській Бєлгородській області та заяви російської влади".

Представник Єврокомісії додав, що Москва повинна "негайно і беззастережно" вивести всі свої війська і військову техніку з української території.

Згідно найсвіжішого опитування в США, але яке провели до зазначених вище подій – у квітні 2023 року, половина американців підтримують постачання Пентагоном зброї Україні для її захисту від російських військ. 

Цей рівень не змінився з початку року. У травні минулого року постачання зброї підтримували 60%. Тобто, підтримка населенням США допомоги Україні дещо зменшилася, але все ще є доволі широкою.

Державний департамент США схвалив можливий продаж уряду України системи протиповітряної оборони NASAMS та супутнього обладнання орієнтовною вартістю 285 млн доларів США.

До речі, Україна переводить оборонні закупівлі на модель держав-членів НАТО.

"Це рішення робить оборонне відомство на крок ближче до імплементації стандартів та процедур НАТО, сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів та скоротить терміни постачання товарів для потреб ЗСУ", – зазначив міністр оборони України Олексій Резніков.

Тренування на винищувачах 

З кожним днем з’являється все більше деталей щодо навчань українців на західних винищувачах.

За даними Foreign Policy , перші 20 українських пілотів почнуть навчання на F-16 у Британії .

Україна сподівається відправити на навчання тих, хто вже добре володіє англійською мовою, щоб прискорити процес підготовки.

Глава Пентагону сподівається на початок навчань українців на F-16 у найближчі тижні.

Також після 12-го засідання у форматі "Рамштайн" в четвер міністр оборони США заявив, що Данія та Нідерланди очолять європейську коаліцію з проведення тренувань для українських пілотів на винищувачах F-16.

"У найближчі тижні мої данський та нідерландський колеги працюватимуть зі США та іншими союзниками, щоб розробити рамку навчань", – повідомив Ллойд Остін.

Загалом, за словами глави Пентагону, країни "Рамштайну" зобов'язалися надати Україні військову допомогу на $65 млрд.

Але, вочевидь, українські пілоти будуть вчитися керувати не тільки американськими винищувачами F-16. 

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон анонсував навчання кількох українських льотчиків на шведських винищувачах JAS 39 Gripen у відповідь на прохання української сторони.

За словами шведського міністра, кілька досвідчених українських льотчиків зможуть потренуватися на тренажерах і здійснити тестові польоти на JAS 39 Gripen. Йдеться про "ознайомчу програму", уточнив він.

Також додамо, що Фінляндія направила новий пакет військової допомоги Україні на суму 109 млн євро. Зокрема, зенітне озброєння та боєприпаси.

Ядерна зброя, крок до миру, Іран

Москва і Мінськ підписали угоду щодо розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі.

Самопроголошений білоруський президент Александр Лукашенко заявив, що російська ядерна зброя вже почала переміщуватись до Білорусі в межах двосторонніх домовленостей.

Європейський Союз розцінює це як провокацію і посилення напруженості.

Коментар щодо ядерної зброї самопроголошений білоруський президент Александр Лукашенко дав у кулуарах Вищої Євразійської економічної ради в Москві. 

На її засіданні прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його держава та Азербайджан не мають взаємних територіальних претензій, що може прокласти шлях до мирної угоди між країнами.

Своєю чергою президент Азербайджану Ільхам Алієв під час виступу заявив, що "в нас немає територіальних претензій із Вірменією".

Якою може бути ця угода? Чи дійсно Вірменія віддає Карабах? Що буде із військовою присутністю РФ у регіоні: у Карабаху та Гюмрі? І чому ця угода може стати поразкою для РФ? Що саме не врахував Путін?

Про перший крок до мирної угоди, після чого карабахська війна нарешті завершиться, дивіться у нашому новому цікавому відео.

Ще один партнер Росії – Іран. Іран заявив про успішний тестовий запуск балістичної ракети. Франція через це звинуватила Іран у порушенні резолюції ООН.

Грузія все більше з РФ

Партнерські стосунки налагоджує і Грузія.

У НАТО стурбовані, що влада Грузії схвалила відновлення авіасполучення з РФ. Більш того, Georgian Airways запустить для росіян транзитні рейси через Тбілісі до Європи.

А ще влада Грузії вирішила відмовитись від прапорів Євросоюзу на святкуванні Дня незалежності.

Економіка ЄС і РФ

ЄС продовжив на рік режим безмитної торгівлі з Україною.

Також у Євросоюзі заявили, що більше не залежать від енергоносіїв з РФ.

Але, не без наслідків. 

Масштабне підвищення цін на енергоносії влпинуло на економіку Німеччини. Вона скорочується два квартали поспіль – це дозволяє говорити про технічну рецесію найбільшої економіки Євросоюзу. 

Разом з тим, федеральний уряд очікує зростання ВВП на 0,4% цього року. 

Тим часом, зростає експорт з Естонії в Росію попри санкції, а Литва посилює контроль за експортом підсанкційних товарів.

Крім того, за словами глави МЗС Угорщини, Євросоюз дозволив Росії добудувати свою АЕС в Угорщині.

Головний конкурент Трампа 

Губернатор Флориди Рон Десантіс подав до Федеральної виборчої комісії США документи про участь у виборах президента у 2024 році.

Ще в листопаді минулого року він випередив Трампа в опитуваннях і був найпопулярнішим кандидатом у президенти від Республіканської партії. Більш свіжі дані показують, що експрезидент суттєво відірвався від губернатора Флориди – насамперед через ранній початок президентської кампанії.

"Сподіваюся, що він отримає повною мірою досвід нападок з боку марксистів, комуністів, лівих радикалів нашої країни, без якого він ніколи не отримає уявлення про роботу, яку він виконує", – прокоментував Трамп заяву Десантіса щодо висування своєї кандидатури на вибори президента США.

А ще Рон Десантіс нещодавно заявив, що у разі своє перемоги не хотів би бачити американські війська втягненими у російсько-українську війну

Про те, що Десантіс думає про зовнішню політику, зокрема Росію й Україну, – у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Головний конкурент Трампа: чого чекати Україні від Рона Десантіса.

Гучні вироки

У США винесли вирок чоловіку, який сидів у кріслі Пелосі під час штурму Капітолію.

У Швеції суд залишив у силі довічний вирок у справі про шпигунство на користь Росії.

Решта новин дня 

Парламент Британії визнав Голодомор геноцидом українського народу.

У Молдові відбудуться військові навчання за участю Британії, Румунії та Франції.

Роспропаганда абсурдно збрехала про "знищення" десятків Patriot – США.

Центр видачі українських документів розпочав роботу в Мадриді.

На площі в Амстердамі виставили російський Т-72, знищений в Україні.

РФ висилає 5 шведських дипломатів і закриває своє генконсульство в Гетеборзі. Швеція назвала це ще одним підтвердженням "негативного політичного розвитку" Росії.

На аукціоні у Швейцарії давньогрецьку монету продали за рекордні $6 млн.

В Італії оцінили збитки від повеней у понад 7 млрд євро.

У кварталі червоних ліхтарів Амстердама заборонили курити марихуану.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.