Прем’єр Іспанії в Барселоні зустрівся із лідером сепаратистської Каталонії

Четвер, 21 грудня 2023, 19:57

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у четвер відвідав Барселону й зустрівся з президентом Каталонії Пере Арагонесом, підтверджуючи наміри свого уряду домогтись амністії каталонських діячів, причетних до референдуму за незалежність 2017 року.

Про це йдеться в публікації агентства АР, повідомляє "Європейська правда".

Після зустрічі Санчеса з Арагонесом у будівлі уряду Каталонії сторони уклали кілька угод, які, як заявив іспанський прем’єр, "вплинуть на повсякденне життя каталонців".

Угоди містять зобов’язання Мадрида сприяти розвитку нових технологічних галузей у Каталонії, передання управління місцевими залізничними службами регіону, а також згадують про ініційований законопроєкт про захист мов меншин Іспанії, як-то каталонської.

Реклама:
Прем'єр Іспанії зустрінеться з сепаратистами Каталонії попри обіцянку цього не робити

Санчес також підкреслив, що його політика щодо Каталонії з моменту приходу до влади у 2018 році значно послабила напруженість між Мадридом і Барселоною.

"Каталонія повинна надолужити втрачений час, щоб протистояти величезним викликам, які попереду", – сказав він.

Своєю чергою Арагонес згадав про рішення іспанського уряду ініціювати амністію каталонських сепаратистів, сказавши, що вона "відкрила новий етап у вирішенні політичного конфлікту між Каталонією та Іспанською державою".

Як відомо, Санчес знову став прем’єром Іспанії в середині листопада завдяки підтримці семи законодавців JxCat в обмін на суперечливу угоду про амністію для тих, кому загрожує судовий процес через невдалу спробу проголошення незалежності Каталонії у 2017 році.

В уряді Іспанії наполягають, що амністія сепаратистів відповідає цінностям ЄС

Серед них – і Карлес Пучдемон, тодішній регіональний лідер Каталонії, який організував заборонений референдум, а потім проголосив короткочасну декларацію про незалежність, що спричинило найгіршу політичну кризу в Іспанії за останні десятиліття.

Після провалу спроби незалежності Пучдемон утік до Бельгії, щоб уникнути кримінального переслідування. Амністія ж дозволить йому повернутися в Іспанію.

Іспанська права опозиція вкрай вороже ставиться до Пучдемона й активно виступає проти амністії, регулярно збираючи десятки тисяч людей.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: