У Єврокомісії є "питання" до іспанського законопроєкту про амністію

Понеділок, 4 грудня 2023, 11:54

Єврокомісар юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що у нього є "питання" щодо законопроєкту про амністію для каталонських сепаратистів, який збираються ухвалити в Іспанії.

Його слова наводить El Pais, повідомляє "Європейська правда".

З цією заявою єврокомісар виступив після зустрічі з іспанським міністром юстиції Феліксом Боланьйосом минулого тижня.

"У мене була дуже хороша зустріч, яка підтвердила, що ми організуємо дуже хороший діалог протягом усього процесу", – зазначив Рейндерс.

Реклама:

Він нагадав, що аналіз Єврокомісії щодо іспанського проєкту закону "буде лише тоді, коли Конгрес схвалить остаточний текст поточного законопроєкту".

"Звичайно, у нас є питання… Поки що я дуже вдячний за хороший діалог, який складається з деяких питань, які ми хочемо поставити іспанській владі, і ми, безумовно, отримаємо багато відповідей на них", – сказав Рейндерс, не уточнивши, що це за питання.

Комісар ухилився від відповіді на питання, чи проведе він ще одну зустріч з Боланьйосом сьогодні в Брюсселі, де зібралися міністри юстиції країн ЄС.

Сам Боланьйос після зустрічі минулого тижня з посадовцями ЄС заявив, що Брюссель не має "жодних занепокоєнь" щодо законопроєкту про амністію.

Нагадаємо, лідер соціалістів Іспанії Педро Санчес отримав підтримку більшості у парламенті для формування нового уряду, заручившись підтримкою лівих та сепаратистських партій.

Найскладнішою була угода з партією Junts, яку контролює колишній президент Каталонії Карлес Пучдемон. Лідер сепаратистів вимагав амністії для людей, притягнутих до відповідальності за дії, пов’язані зі спробою проголошення незалежності Каталонії в 2017 році. 13 листопада партія Санчеса подала законопроєкт про надання амністії цим людям.

Через суперечливу пропозицію сотні тисяч іспанців вийшли на протести, виступаючи проти амністії. Минулими вихідними протести поновилися.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: