Прем'єр Іспанії виправдався за зустріч своєї партії з каталонськими сепаратистами у Швейцарії

Понеділок, 4 грудня 2023, 12:43

Прем’єр Іспанії Педро Санчес згадав про зустріч колишнього очільника уряду країни Хосе Аснара з терористичним угрупованням ETA, що боролося за незалежність Країни Басків, виправдовуючись за зустріч у Швейцарії його партії соціалістів з каталонськими сепаратистами із Junts.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в ефірі радіо Cadena SER, повідомляє El Pais.

"Уряд Аснара, підкреслюю, уряд, а не політична партія, зустрівся з (баскським) терористичним угрупуванням ЕТА, щоб вирішити проблему насильства, яке фактично завдавало шкоди нашій демократії та спричинило стільки страждань", – зазначив Санчес.

За його словами, це ставить перед дзеркалом політичне праве крило, яке "завжди шукає будь-який політичний привід", щоб перешкодити його "благородним цілям".

Реклама:

"А це співіснування, з одного боку, і подолання територіальної суперечки, яка спричинила стільки болю в каталонському та іспанському суспільстві", – резюмував Санчес.

Раніше єврокомісар юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що у нього є "питання" щодо законопроєкту про амністію для каталонських сепаратистів, який збираються ухвалити в Іспанії.

Нагадаємо, лідер соціалістів Іспанії Педро Санчес отримав підтримку більшості у парламенті для формування нового уряду, заручившись підтримкою лівих та сепаратистських партій.

Найскладнішою була угода з партією Junts, яку контролює колишній президент Каталонії Карлес Пучдемон. Лідер сепаратистів вимагав амністії для людей, притягнутих до відповідальності за дії, пов’язані зі спробою проголошення незалежності Каталонії в 2017 році. 13 листопада партія Санчеса подала законопроєкт про надання амністії цим людям.

Через суперечливу пропозицію сотні тисяч іспанців вийшли на протести, виступаючи проти амністії. Минулими вихідними протести поновилися.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: