Президент та глава МЗС Литви cпробують зрушити справу з призначенням послів попри конфлікт

Четвер, 29 лютого 2024, 12:32

Президент Литви Гітанас Науседа та очільник МЗС Габріелюс Ландсбергіс, які у прохолодних стосунках, втретє проведуть перемовини у спробі вирішити питання з призначенням кількох литовських послів.

Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда".

Ландсбергіс та прессекретар Науседи підтвердили, що у п’ятницю 1 березня вони знову зустрінуться для пошуку рішень з призначенням послів, що залишається невирішеним питанням ще з минулого року.

ЦВК зробила зауваження Науседі за обіцянку сходити на каву з виборцями за підпис на його підтримку

Реклама:

Попередня зустріч відбулася 15 лютого. За її підсумками Науседа і Ландсбергіс заявили, що перемовини були "конструктивними", але рішень про призначення після того не було. Втім, радниця президента із зовнішньополітичних питань сказала, що їхні позиції зблизилися і наступна зустріч напевно дозволить остаточно вирішити питання. 

Йдеться передусім про стратегічно важливу посаду посла у Польщі. Гітанас Науседа різко розкритикував рішення МЗС відкликати попереднього посла у Варшаві. 

Також восени 2023 року виник конфлікт довкола особи посла у Британії Ейтвідаса Баярунаса – після появи інформації, що він нібито цькував працівників, розслідування підтвердило, що він зловживав повноваженнями, і Ландсбергіс призупинив його на цій посаді. 

Тим часом у Сеймі Литви на тлі цих суперечок зареєстрували поправки до закону про дипломатичну службу, щоб чіткіше прописати процедури у питаннях призначення послів.

З розбіжностями між Ландсбергісом та Науседою пов’язали і те, що главу МЗС не запросили на зустріч з президентом України Володимиром Зеленським під час його візиту до Вільнюса, хоча там був присутній його український колега Дмитро Кулеба; президент Литви стверджує, що у його рішенні не було "нічого особистого".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: