Блінкен поїде на Близький Схід на тлі напруженості між США та Ізраїлем

Вівторок, 19 березня 2024, 17:17

Держсекретар США Ентоні Блінкен здійснить свій шостий візит на Близький Схід від моменту початку війни між Ізраїлем та ХАМАС у жовтні на тлі напруженості у відносинах між Штатами та Єврейською державою через бойові дії та жахливу гуманітарну ситуацію в Газі.

Як пише "Європейська правда", про це інформує Bloomberg.

Поїздка Блінкена на Близький Схід буде зосереджена на переговорах про припинення вогню, що може дозволити звільнити ізраїльських заручників, яких утримує ХАМАС, яке США і ЄС вважають терористичним угрупованням.

Він також обговорить спроби збільшити потік допомоги в Газу, планування післявоєнного управління територією та зусилля Сполучених Штатів, спрямовані на припинення нападів бойовиків-хуситів на комерційне судноплавство в Червоному морі.

Реклама:

Держсекретар США, який з четверга подорожує Європою та Азією, продовжить своє турне та зробить зупинки в Саудівській Аравії, а також в Єгипті, щоб зустрітися з лідерами та іншими високопосадовцями обох країн, повідомив Держдеп.

Боррель: Війна в Газі – цвинтар для гуманітарного права

Блінкен на пресконференції у столиці Філіппін Манілі закликав Ізраїль впустити більше допомоги в Газу, посилаючись на те, що гуманітарні організації описують ситуацію в секторі як гіршу, ніж у Судані або Афганістані, і що все населення страждає від гострої нестачі продовольства.

"Порівняйте це з Суданом – там близько 80% населення потребує гуманітарної допомоги. Афганістан – близько 70%. Це лише підкреслює нагальність, імперативність того, щоб зробити це пріоритетом", – зазначив він.

Наразі США та Ізраїль намагаються пом'якшити риторику після телефонної розмови між президентом Джо Байденом та прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу.

Очільник ізраїльського уряду погодився відправити групу радників до США, щоб обговорити заплановане вторгнення в місто Рафах, де понад один мільйон людей шукають притулку від бойових дій.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що сенатор-демократ Чак Шумер розділив стурбованість багатьох американців, коли закликав до нових виборів в Ізраїлі.

Перед цим Шумер закликав до проведення нових виборів в Ізраїлі, різко розкритикувавши прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу як перешкоду на шляху до миру.

Байден також заявляв, що потенційна ізраїльська операція в місті Рафах, де знайшли притулок понад 1,3 мільйона палестинців, є для нього "червоною лінією".

За даними Пентагону, внаслідок військової операції Ізраїлю в секторі Гази у відповідь на атаку з боку терористичного угруповання ХАМАС загинули понад 25 тисяч палестинських жінок і дітей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: