От оправдания РФ до требования новых санкций: реакция голландских СМИ на отчет по МН17

Пятница, 30 сентября 2016, 12:50 — Александр Снидалов, активист украинской общины в Нидерландах
Фото nrc.nl

Чи змінилося ставлення нідерландських ЗМІ до катастрофи МН17, а також до ролі Росії в ній? "Європейська правда" публікує аналіз публікацій провідних видань країни щодо оприлюднення результатів розслідування.

De Telegraaf Тираж: 460 000

Заголовки: "Змішані почуття" та "Трохи ближче до правди"

Це видання було одним із найпослідовніших противників асоціації між Україною та ЄС. Характер публікації щодо МН17 в цілому підтверджує його репутацію антиурядового, популістського та проросійського видання.

 

Не маючи можливості заперечити матеріали розслідування, Telegraaf зосередився на посиленні тиску на голландський уряд. Версія про нові дані "Алмаз-Антей", яка розлого цитувалась ще вчора на сайті видання, вочевидь була визнана безперспективною і в друкованому матеріалі практично не згадується.

Натомість Telegraaf подає ситуацію так, наче "Бук" був у розпорядженні проросійських сепаратистів, а не російських військових. Також видання використовує цитати родичів загиблих, щоб створити враження, ніби родичі не дуже задоволені прогресом розслідування.

Telegraaf "тисне" на уряд вустами родичів загиблих, вимагаючи пришвидшити встановлення усіх подробиць трагедії. Серед іншого також вкидається теза про те, що дуже важливо, чи був літак збитий умисно, чи випадково.

Завершується матеріал песимістичними тезами про те, що Росію навряд чи вдасться притягнути до відповідальності через вето по міжнародному трибуналу та невизнання Гаазького суду, після цього йде черговий випад в бік уряду у вигляді тези, що обіцянка влади Нідерландів притягнути винних до відповідальності має високі шанси залишитись невиконаною.

Тактика посиленого тиску на уряд вочевидь знайде своє продовження під час парламентської передвиборчої кампанії наступного року, коли нездатність встановити прізвища винних за три роки розслідування буде використовуватись як аргумент на користь неефективності уряду.

Metro Holland Тираж: 500 000

Під час референдуму це видання досить часто розміщувало статті, що містили відверту антиукраїнську пропаганду. Брак критики в бік Росії видає їх і зараз, коли йдеться про МН17.

Зараз видання передрукувало загальну інформацію про розслідування, згадавши, що слідство розглядає можливість залучення Росії як країни або окремо деяких росіян.

Завершується матеріал тезою про те, що Росія оприлюднила нові дані радарів, на яких немає ракети, і що цих даних у слідства ще немає. Позиція комісії про те, що ці дані не мають шансів вплинути на висновки розслідування, не подається.

Algemeen Dagblad (AD) Тираж: 372 000

Заголовки: "Те, що ми всі знали: МН17 збила ракета, випущена з БУК", "Що відомо напевно - це те, що ракета прибула з Росії", "Хто в центрі уваги: дослідження включає близько 100 підозрюваних", "Лишилось схопити злочинців!", "Уряд має діяти активніше стосовно Росії", "Чому б Рютте не виступити проти Путіна", "Сумнівів немає: ракета з Росії","Рютте не поспішає викликати Росію на ринг", "Обвинуваченню знадобиться щонайменше 10 років"

AD зробив МН17 темою номеру, віддавши їй усю передову, а також шість шпальт (16% від загальної площі).

Матеріал вийшов дуже ґрунтовним і охоплює усі можливі аспекти, включаючи детальний розгляд фактів, оприлюднених слідством, розлогі коментарі родичів загиблих, прогноз розвитку ситуації від експертів з міжнародних відносин та кримінального права.

На відміну від Telegraaf, AD наводить коментарі родичів жертв, де вони висловлюють задоволення темпом розслідування, закликають відкликати посла Нідерландів з Росії та не вірять у можливість кооперації з Росією, навіть за умови міжнародної ізоляції останньої.

Загалом ставлення Росії викликає в родичів загиблих багато гніву. Вони кажуть, що не мали думок про те, що Росія мала на меті збити пасажирський авіалайнер, але наголошують на тому, що сильний лідер повинен вміти визнавати свої помилки, тоді як росіяни прагнуть все сховати під килим.

Родичам здається логічним використання "Буку" сепаратистами, оскільки їх атакувала авіація, але вони вважають, що певні люди повинні були уважніше дивитись в екран, і їм прикро і боляче від того, що Росія, напевно, ніколи не визнає цієї помилки.

В аналітичній частині розглядають заклики голландських депутатів про посилення тиску на Росію і позиція прем’єра, який все ще воліє використовувати дипломатичні канали для розв’язання ситуації.

Зазначається, що важливо не допустити зняття існуючих санкцій з Росії, щоб мати більше важелів впливу на неї. Також проводиться аналогія між трагедією MH17 та терактом на Локербі 1988 року.

Наводиться реакція Росії, яка подається таким чином, що читачу зрозуміло, що це пропаганда. Зокрема, наводяться заяви з російського боку про те, що розслідування має бути проведене заново за участі російської сторони.

Також наводиться думка експерта з кримінального права, що розслідування - це ще не найважча частина цієї справи, набагато важче буде довести провину в суді. На це можуть піти роки, і сьогодні неможливо дати родичам загиблих хоч якісь строки щодо того, коли винні будуть покарані.

De Volkskrant Тираж: 221 000 

Заголовки: "Ближче до виявлення злочинців", "Росія стає підозрюваною", "Між фотографіями з відпочинку і пробами грунту", "Це майже неможливо пояснити родичам", "МН17 і Росія", "Рютте не може ігнорувати роль Росії"

Видання є досить різким в своїх оцінках, заявляючи, що немає сумнівів у наявності дозволу від російського міноборони на переміщення ЗРК "Бук" в межі території України, захопленої бойовиками.

Видання уточнює, що висновки слідства підтверджують результати розслідування, яке провів Bellingcat, і хоч вони не дивують, але все ж певною мірою є шоком і можуть призвести до політичного вибуху.

Ще одним висновком статті є те, що хід розслідування веде до посилення напруження у стосунках з Москвою. Видання нагадує, що раніше Росіє зробила все можливе, аби заблокувати створення міжнародного трибуналу у справі МН17, один з експертів переконує, що Росія має постати перед перспективою політичних чи економічних наслідки у разі, якщо відмовиться співпрацювати.

Водночас коротко подається думка Росії про те, що розслідування є спекуляцією. Так само коротко зазначається, що у розслідуванні були задіяні майже півтори тисячі людей, що родичі загиблих задоволені якістю доказів і що слідство шукає додаткових свідків.

В коментарях до ситуації висловлюється думка, що ситуація є найскладнішою з політичної точки зору, оскільки доказів, аби прямо звинуватити Росію, все ще бракує, тоді як вже існують очікування, що Рютте почне активніше спонукати Росію до співпраці у проведенні розслідування.

Видання стверджує: Путін мав можливість визнати помилку одразу після трагедії, але обрав шлях заперечення причетності. Така позиція є динамітом, закладеним під стосунки Росії і західних країн.

NRC Тираж: 200 000

Заголовки: "Докази є приголомшливими", "Як довго Рютте зможе залишатись нейтральним?", "Комісія по МН17 виходить до ЗМІ"

Малий обсяг матеріалів по МН17 від NRC Handelsblad можна пояснити тим, що видання історично спеціалізується радше на економіці, ніж на політиці.

Видання в загальних рисах розповідає про результати слідства, а також наводить позицію Росії, згадуючи нові дані з радарів, а також заяву російського міністра закордонних справ, який назвав розслідування упередженим. Стаття акцентує на тому, що одне з важливих питань слідства – чи була атака на "Боїнг" умисною, чи випадковою — залишається відкритим.

Родзинкою статті є коментарі ситуації від голландських урядовців і парламентських партій. Видання наводить слова прем'єр-міністра Рютте в Корейській Республіці про те, що Росія зробила все можливе, щоб викликати обурення слідства, і дуже важливо, щоб Росія припинила таку політику і почала співпрацювати зі слідством у повному обсязі.

Видання також зазначає, що деякі політики задаються питанням, чи є позиція Рютте достатньо активною, з огляду на обставини. Рютте відповідає на такі закиди тезою про те, що розслідування ще не завершено і втручання у хід розслідування на цьому етапі може дати підстави для звинувачень у політичній заангажованості слідства.

Також наводиться коментар міністра закордонних справ, який зазначив, що, на його думку, правда про трагедію МН17 стала ближче, але це лише проміжний етап.

Лідер партії VVD надіслав запит про проведення обговорення теми МН17 за участі прем'єра та міністра закордонних справ. Представник партії PvdA заявив, що його партія вимагає співпраці від усіх сторін, які мають бути залучені до розслідування, і що брак бажання співпрацювати матиме наслідки.

Представник D66 висловив задоволення з приводу того, що химерним конспіративним теоріям, що їх озвучувала Росія, покладено край. Він повторив думку свого колеги про те, що Росія має припинити заплутувати слідство і розпочати співпрацювати в повному обсязі.

Лідер партії CDA вважає, що необхідно негайно створити міжнародний трибунал для суду над злочинцями. Він також вимагає повної співпраці від Росії.

Голова партії PVV вважає, що прем'єр Рютте тепер має вдарити кулаком по столу. Він вважає, що економічні санкції мають бути накладені на Росію, а посол Нідерландів має бути відкликаний з Москви.

Trouw Тираж: 105 000 

Заголовки: "Докази є, але до суду ще далеко", "Немає сумнівів, "Бук" - із Росії", "Маленький крок на шляху до суду", "Які правові шляхи доступні зараз?", "Установка вже в Росії", "Є сподівання, що Росія нарешті почне робити свій внесок у розслідування"

Наведено загальні факти про стан розслідування, не заглиблюючись у деталі. У статті наводиться цитата одного з родичів загиблих, який вважає, що Росія продовжує перекручувати правду коштом почуттів тих, хто втратив близьких у цій трагедії, і це шокує.

Велике питання, як вважає видання, у тому, де потенційно міг би проходити судовий процес, в якому суді й на підставі якого законодавства?

Цитовані експерти з права є песимістичними щодо можливості судового розгляду справи МН17. Перспектива розгляду в Міжнародному суді в Гаазі вважається слабкою, більш перспективним експертам видається Європейський суд з прав людини у Страсбурзі, цей варіант доступний родичам загиблих.

Видання зазначає, що оскільки Росія заблокувала створення трибуналу ООН, а суд в Україні не є реальним через конфлікт на сході країни, то очевидним варіантом є утворення міжнародного трибуналу за участі п'яти країни, чиї громадяни загинули під час трагедії.

Згадується прилад подібного трибуналу, створеного через теракт на Локербі. Видання вважає, що якщо Росія буде продовжувати заважати розслідуванню, поширюючи дезінформацію, й надалі заперечуватиме свою причетність, то нові санкції будуть неминучими.

Het Parool Тираж: 87 000

Заголовок: "Рютте лишається дипломатичним у справі МН17"

Видання робить акцент на тому, що Рютте не вдається до активнішого тиску на Росію і лишається дипломатичним.

Знову звучить теза про те, що варто відкликати з Москви голландського посла. Решта матеріалу повторює основні факти розслідування, озвучені комісією.

 

Автор: Олександр Снідалов,

активіст української громади в Нідерландах

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.