Торговля с ЕС без пошлин, газовый шантаж РФ, Швейцария блокирует передачу оружия: новости дня

Дайджест
Среда, 27 апреля 2022, 21:40

Британія не заперечує, якщо Україна застосує британську зброю проти цілей у РФ; спікери парламентів Швейцарії, Румунії та Північної Македонії відвідали Гостомель та Ірпінь; Придністров’я стверджує, що Україна запустила безпілотники на склад боєприпасів і відкрила вогонь; Пентагон створив у Німеччині центр контролю за військовою допомогою Україні; Швейцарія блокує реекспорт боєприпасів для німецьких "Gepard", які мають передати Україні; "Газпром" призупинив постачання газу болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях; Єврокомісія запропонувала скасувати на рік всі мита і квоти на експорт з України до ЄС; Фінляндія конфіскувала власність російського олігарха Тимченка; у Польщі затримали шпигунів з Росії та Білорусі.

Більше важливих і цікавих новин 27 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Придністров’я звинувачує Україну

Триває шістдесят третя доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, Україна зберігає контроль над більшістю свого авіапростору

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон зазначив, що Британія не заперечує, якщо Україна застосувала би надану їй зброю проти цілей на території РФ.

Він додав, що українці мають право захищатися.

А віцепрем’єр Британії Домінік Рааб назвав нелегітимними погрози Міноборони Росії про "пропорційну відповідь", якщо Британія "продовжить провокувати" Україну на завдання ударів по території Росії. 

За його словами, держави можуть надавати військову підтримку будь-якій країні, яка реалізує своє право на легітимну самооборону від агресивного вторгнення.

У середу спікери парламентів Румунії, Північної Македонії та Швейцарії - Флорін Кицу, Талат Джафері, Ірен Келін – прибули з візитом в Україну та побували у зруйнованих росіянами передмістях Києва: Гостомелі та Ірпені.

Так зване "МВС" невизнаного Придністров’я заявило, що з боку України у напрямку села Колбасна, де розташований великий склад боєприпасів, були здійснені обстріли.

Крім того, опубліковано відео обстрілу з РПГ "міністерства держбезпеки" у Придністров'ї 25 квітня. 

Про те, що відбувається у Придністров’ї та як варто діяти Україні дивіться у нашому відеопоясненні. А також читайте у статті Придністровська спецоперація. Що стоїть за терактами у Молдові та як має діяти Україна.

Тим часом, президентка Молдови Мая Санду, на тлі війни в Україні та ескалації в Придністров’ї, визнала, що зараз країна фактично не має боєздатної армії і цю ситуацію потрібно змінювати.

За оцінками Світового банку, внаслідок війни в Україні світ в наступні три роки відчуватиме підвищені ціни на продукти харчування та енергоносії, що може супроводжуватися незначним економічним зростанням у поєднанні з високою інфляцією.

Тим часом, Швецію і Фінляндію попередили про посилення втручання РФ через підготовку їх вступу в НАТО. Вони повинні підготуватися до посилення російських шпигунських операцій, кібератак і спроб вплинути на законодавців. 

Центр контролю за допомогою Україні, блок від Швейцарії

Пентагон створив у Німеччині центр контролю за військовою допомогою Україні.

Дії Сполучених Штатів з військової допомоги Україні підтримують 73% американців.

Словаччина обіцяє більше поставок зброї Україні, а Британія закликає союзників відправити в Україну військові літаки.

З іншого боку, Швейцарія блокує реекспорт боєприпасів для німецьких "Gepard", які мають передати Україні.

Глава МЗС Німеччини виправдовує нерішучість із поставками важкої техніки проблемами безпеки.

Газовий шантаж Росії

Російський монополіст "Газпром" повідомив, що повністю призупинив постачання газу болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях.

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що уряд не застало зненацька рішення Росії зупинити постачання газу через відмову платити за нього в рублях і зменшення постачання споживачам не буде.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що зупинка "Газпромом" в односторонньому порядку поставок газу споживачам у Європі є черговою спробою Росії використати газ як інструмент шантажу.

Вона зазначила, що держави-члени розробили плани на випадок непередбачених обставин саме для такого сценарію.

Урсула фон дер Ляєн також повідомила, що наразі відбувається засідання координаційної групи щодо газу. Планується скоординована відповідь ЄС.

Тим часом, глава Держдуми РФ В’ячеслав Володін пригрозив перекрити газ і іншим "недружнім" країнам. Він заявив, що рішення про припинення поставок газу до Польщі та Болгарії було правильним.

За даними Bloomberg, чотири європейські покупці російського газу вже сплатили за нього в рублях.

Проте, Австрія не платить за газ РФ рублями. Повідомлення про згоду Відня платити за російський газ рублями він назвав фейком роспропаганди.

Торгівля з ЄС без мит та квот

Європейська комісія запропонувала призупинити на рік імпортні мита на весь український експорт до країн Європейського Союзу.

Зазначається, що цей крок покликаний допомогти збільшити експорт України до ЄС і полегшити скрутне становище українських виробників та експортерів в умовах військового вторгнення Росії.

Віцепрезидент Єврокомісії та комісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс сказав, що ЄС ніколи раніше не вживав таких безпрецедентних за своїм масштабом заходів з лібералізації торгівлі. 

Прем’єр Словаччини закликав назавжди скасувати всі мита і квоти на експорт з України до ЄС.

Щодо запровадження санкцій

Канада запровадила санкції проти 203 представників так званих "Л/ДНР".

Швейцарія приєдналась до ембарго ЄС на вугілля з Росії.

Фінляндія конфіскувала власність російського олігарха Тимченка у відомій арені-концертному залі.

Росія ввела санкції проти 287 британських депутатів.

Інше: російські шпигуни у Польщі, США допомагають Грузії

Міноборони Британії повідомило про обсяг нелетальної допомоги, наданої Україні.

Банки ЄС повинні надати українським біженцям доступ до відкриття рахунків - регулятор.

У Польщі затримали шпигунів з Росії та Білорусі.

Янша назвав переможця виборів у Словенії Голоба "проросійським"Читайте також - Скандальний друг України: чи збереже Словенія проукраїнську політику.

США надають Грузії 35 млн доларів на зміцнення обороноздатності.

Посольство Австрії повернулося до Києва.

У Литві демонтували ще два пам'ятники радянським воїнам.

Президент Естонії підписав закон про заборону символів на підтримку війни РФ проти України.

Британія імпортувала російської нафти на $234 млн після вторгнення РФ в Україну.

Аварія на шахті у Польщі: ніхто зі зниклих гірників не вижив

Це лише частина цікавих новин 27 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: