2 жовтня 2022

Статті
Заявка до НАТО, де нас не чекали: всі деталі рішення Зеленського про "швидкий вступ" до Альянсу
Колись Україна стане членом до Альянсу, але ближчим часом вступ виключений, і заявка не змінює фундаментальних причин цього...
Новини
21:41
фотоУ Туреччині спустили на воду український корвет "Гетьман Іван Мазепа"
Перший корвет для ВМС ЗС України заклали у Туреччині у вересні 2021 року. Наприкінці грудня на суднобудівному підприємстві в Стамбулі почали збирати корпус корвета.
21:31
Генсек НАТО попередив Росію про наслідки застосування ядерної зброї
Генеральний секретар Єнс Столтенберг назвав риторику про ядерну зброю в промовах президента Владіміра Путіна "небезпечною і безвідповідальною".
20:49
Британія придбає два спеціалізовані кораблі для захисту підводної інфраструктури
Заява Бена Воллеса прозвучала після того, як стало відомо про пошкодження в газопроводі "Північний потік".
Дайджест9 країн за Україну в НАТО, $12 млрд допомоги, гаубиці з Франції та Словаччини: новини вихідних
20:17
Дострокові вибори у Болгарії виграла партія експрем'єра Бойко Борисова - екзит-поли
Партія Борисова отримала 25,8% голосів, а ліберальна і проєвропейська "Продовжуємо зміни" колишьного прем’єра Кирила Петкова - 18,5%.
20:06
Глава МЗС Греції назвав умову переговорів з Туреччиною
Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас заявив, що його країна відкрита для переговорів із Туреччиною, але тільки якщо Анкара припинить свої провокації.
19:32
Пошта Нідерландів доставила листівку через 42 роки після відправлення
64-річна мешканка Нідерландів нарешті отримає листівку від своєї сестри із запізненням на 42 роки.
19:11
У Британії заявили про найбільший спалах пташиного грипу в історії, різдвяні індички під загрозою
До теперішнього часу довелося знищити понад 3 мільйони птахів, а на всьому південному заході Англії введено зони запобігання пташиного грипу.
18:28
Макрон пообіцяв Зеленському допомогти Україні відновити її повний суверенітет
Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з президентом Володимиром Зеленським пообіцяв допомогти Україні відновити її повний суверенітет.
17:47
Звільнення Лиману показує, що Україна може відтіснити російські війська - генсек НАТО
Українські збройні сили домагаються прогресу і здатні ефективно протистояти російській армії, що засвідчило звільнення Лиману в Донецькій області цього тижня.
17:14
Данія заявила, що витік газу на обох "Північних потоках" припинився
Влада Данії заявила в неділю, що в газопроводі "Північний потік-1" припинився витік через день після того, як офіційні особи заявили, що в "Північному потоці-2" також перестав витікати газ.
16:59
Глава Міноборони Німеччини: взяття Лиману - величезний успіх для України
Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт назвала взяття Лиману величезним успіхом для України, але поворотного моменту у війні ще не досягнуто.
16:26
Папа Римський закликав Путіна припинити війну, а Зеленського - бути відкритим до переговорів
Папа Римський Франциск висловив занепокоєння ядерною загрозою та військовою ескалацією війни в Україні, закликавши до негайного припинення вогню.
15:47
У Росії заявили про можливість відновлення "Північного потоку"
Віцепрем'єр Росії Олександр Новак заявив, що технічно можливо відновити зруйновану морську інфраструктуру газопроводів "Північний потік".
15:17
Данія, Норвегія та Німеччина профінансують виробництво словацьких САУ Zuzana 2 для України
Загалом, країни погодилися пожертвувати близько 685 мільйонів крон (92 млн євро). З них Данія вносить близько 230 мільйонів крон (30,9 млн євро).
14:59
США готові допомагати економіці України на $1,5 млрд щомісяця, очікують того ж від ЄС – Bloomberg
Сполучені Штати висловили готовність підтримувати фінансову систему щомісячною допомогою в розмірі 1,5 мільярда доларів, поки триває повномасштабна війна проти Росії, і підштовхують своїх європейських союзників до виділення аналогічних сум.
14:37
Вірменія звинуватила Азербайджан у розстрілі військовополонених
Вірменія заявила, що вимагатиме міжнародного розслідування випадків нібито розстрілу вірменських військовополонених азербайджанськими солдатами.
14:06
Невідомі намагалися шпигувати за тренуванням українських військових у Німеччині
Невідомі особи, ймовірно, намагалися шпигувати за тренувальним полігоном Бундесверу "Вільдфлекен" за допомогою безпілотників в ніч з 30 вересня на 1 жовтня, де українські військові навчаються на бронеавтомобілях Dingo.
13:48
Чарльз ІІІ відмовився виступати на кліматичній конференції ООН в Єгипті після поради Трасс – ЗМІ
Британський король Чарльз ІІІ вирішив не виступати на кліматичній конференції COP27, яка має відбутися в листопаді в єгипетському місті Шарм-ель-Шейх після того, як прем’єрка Британії Ліз Трасс порадила йому не їхати.
13:26
Лідери ЄС обговорять безпеку критичної інфраструктури після пошкоджень "Північних потоків"
На неформальному саміті Європейського Союзу, який відбудеться у Празі наступної п’ятниці, лідери держав ЄС обговорюватимуть безпеку критичної інфраструктури у зв’язку з пошкодженнями російських газогонів у Балтійському морі.
13:10
Делегація парламенту Німеччини приїхала на Тайвань, Китай висловив протест
Шість депутатів Бундестагу на чолі з Клаусом-Петером Вілшем від Християнсько-демократичного союзу в неділю прибули до Тайваню для п'ятиденного візиту, в межах якого вони зустрінуться з керівництвом невизнаної острівної країни.
12:45
фотоУ столиці Уельсу майже 10 тисяч людей вийшли на марш за незалежність
Тисячі людей у суботу взяли участь у марші й мітингу в Кардіффі із закликом до незалежності Уельсу від Сполученого Королівства.
12:18
Дев'ять держав НАТО підтримали членство України та закликали збільшити їй військову допомогу
Президенти дев’яти країн Північноатлантичного Альянсу з Центральної та Східної Європи в неділю опублікували спільну заяву, в якій засудили анексію Росією українських територій і закликали НАТО суттєво збільшити військову допомогу Україні.
12:06
Глава Пентагону розповів, що застерігав Шойгу від використання РФ ядерної зброї
Міністр оборони США Ллойд Остін засудив заяви Росії про можливе використання ядерної зброї та наголосив, що він передавав російському візаві Сєрґєю Шойґу попередження про можливі наслідки такого кроку.
11:47
У парламентах держав ЄС закликали до подальшої ізоляції Росії та засудили "референдуми"
Глави парламентських комітетів у європейських справах держав-членів Європейського Союзу та перший віцепрезидент Європарламенту Отмар Карас у неділю прибули з візитом до Києва, де виголосили заяву із засудженням останніх дій РФ.
11:30
Партія експрем’єра Чехії провалилася на виборах до верхньої палати парламенту
Коаліція "Разом" (SPOLU), яку очолює чинний прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, перемогла за підсумками виборів до верхньої палати парламенту – Сенату, здобувши 20 із 27 мандатів, які переобиралися.
11:00
фотоПольща остаточно звела стіну на кордоні з Білоруссю
Уповноважений уряду Польщі з питань безпеки інформаційного простору Станіслав Жарин у суботу повідомив про завершення будівництва стіни на кордоні з Білоруссю.
10:47
Міністерка оборони Німеччини під час візиту до Одеси двічі ховалась від обстрілів в укриття
Міністерку оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт під час візиту до Одеси двічі застала повітряна тривога, коли російські сили обстрлювали місто.
10:18
"Газпром" погрожує "в будь-який момент" припинити постачання газу Молдові
Російська компанія "Газпром" у суботу заявила, що через відсутність угоди про погашення заборгованості з боку підприємства Moldovagaz вона має право в будь-який момент розірвати контракт про постачання газу.
10:02
У Боснії та Герцеговині обирають парламенти й Президію на тлі найглибшої політичної кризи
У Боснії та Герцеговині обирають парламенти й президента на тлі найглибшої політичної кризи
09:39
У Болгарії обирають парламент учетверте за менш як два роки
У Болгарії в неділю відбуваються дострокові парламентські вибори – це вже четверте голосування за менш як два роки, викликане відставкою уряду Кирила Петкова.
09:12
Гендиректор МАГАТЕ їде в Україну та Росію обговорювати зону безпеки довкола ЗАЕС
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі наступного тижня відвідає Україну та Росію для подальших обговорень щодо створення зони ядерної безпеки довкола Запорізької атомної електростанції.
09:04
Кулеба поговорив із Блінкеном про нову допомогу США і російську анексію
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в суботу провів телефонну розмову з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, яка стосувалася подальшого захисту Україною свого суверенітету та територіальної цілісності.
08:47
Британська розвідка: втрата Лимана – значна політична невдача Росії
Російські сили остаточно втратили контроль над стратегічно важливим містом Лиман Донецької області, ймовірно, зазнавши значних втрат – ця чергова невдача РФ посилить тиск на командування російської армії.
08:34
Парламентські вибори в Латвії: коаліція втратила голоси, проросійські сили вперше не лідирують
За результатами підрахунку понад 90% голосів на виборах до парламенту Латвії лідирує партія "Нова Єдність" чинного прем’єр-міністра Кріш’яніса Каріньша, але правляча коаліція, схоже, не отримає більшість мандатів.