9 країн за Україну в НАТО, $12 млрд допомоги, гаубиці з Франції та Словаччини: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 2 жовтня 2022, 20:35

Президенти дев’яти країн Північноатлантичного Альянсу з Центральної та Східної Європи в неділю опублікували спільну заяву, в якій підтримали членство України в НАТО та закликали збільшити їй військову допомогу. 

Тим часом, президент Сполучених Штатів Байден підписав закон про $12,3 млрд допомоги Україні.

До того ж, за даними Bloomberg, США готові допомагати економіці України на $1,5 млрд щомісяця, очікують того ж від Євросоюзу.

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв Зеленському допомогти Україні відновити її повний суверенітет.

Як повідомляє Le Monde, Франція планує скасувати поставку частини Caesar Данії, щоб надати їх Україні

Поставка може охоплювати від 6 до 12 гаубиць у той час, як Київ просить про 15.

Крім того, Данія, Норвегія та Німеччина профінансують виробництво словацьких САУ Zuzana 2 для України.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 1 та 2 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Заявка на членство в НАТО 

Президенти дев’яти країн Північноатлантичного Альянсу з Центральної та Східної Європи в неділю опублікували спільну заяву, в якій підтримали членство України в НАТО та закликали збільшити їй військову допомогу. 

Нагадаємо, в п’ятницю Володимир Зеленський оголосив про підписання Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу і закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі (Kyiv Security Compact).

Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт обережно поставилась до заяви президента України Володимира Зеленського про те, що він подасть заявку на прискорений вступ України до НАТО.

А ллава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає, що приєднання України до НАТО "не є основним питанням на теперішній момент".

На теперішній момент головне, за його словами, продовжувати надавати військову підтримку Україні, як це робилося досі, та продовжувати санкції проти Росії, які, на його запевнення, "дають ефект".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що держави-скептики мають переглянути позицію про членство України в НАТО.

"Ситуація докорінно змінилася. І навіть держави, які все ще скептично налаштовані щодо членства України в НАТО, мають переглянути свою позицію за цих нових обставин", - наголосив він.

Слід додати, що за даними Politico, заява України про прискорений вступ до НАТО стала несподіванкою для адміністрації президента США Джо Байдена.

Про всі деталі рішення Зеленського про "швидкий вступ" до Альянсу читайте в статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка

"Політична невдача Росії"

Як повідомляє британська розвідка, втрата Лимана Донецької області – значна політична невдача Росії. Вона посилить тиск на командування російської армії.

Нагадаємо, в суботу на в’їзді в місто Лиман Донецької області встановили український прапор. Міноборони Росії своєю чергою заявило про відведення військ із Лимана.

Генсек НАТО заявив, що українські збройні сили домагаються прогресу і здатні ефективно протистояти російській армії, що засвідчило звільнення Лиману в Донецькій області цього тижня.

За його словами, найкращий спосіб протистояти російській незаконній анексії – це продовжувати підтримувати Україну.

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт назвала взяття Лиману величезним успіхом для України, але поворотного моменту у війні ще не досягнуто.

У суботу Ламбрехт здійснила свій перший візит до України з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого.

Вона пообіцяла, що Україна протягом "наступних кількох днів" отримає перший з кількох обіцяних Берліном комплексів протиповітряної оборони IRIS-T.

Тим часом, Папа Римський закликав Путіна припинити війну, а Зеленського - бути відкритим до переговорів.

Допомога Україні  

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав закон про $12,3 млрд допомоги Україні.

До того ж, за даними Bloomberg, США готові допомагати економіці України на $1,5 млрд щомісяця, очікують того ж від Євросоюзу.

Нинішні дискусії між Сполученими Штатами та ЄС стосуються створення більш регулярного механізму для підтримання економіки України з огляду на те, що війна входить у затяжну фазу. Американська сторона вказувала, що в Конгресі в подальшому зростатимуть вимоги більш рівномірного розподілу підтримки Києва серед союзників.

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з президентом Володимиром Зеленським пообіцяв допомогти Україні відновити її повний суверенітет.

Як повідомляє Le Monde, Франція планує скасувати поставку частини Caesar Данії, щоб надати їх Україні

Поставка може охоплювати від 6 до 12 гаубиць у той час, як Київ просить про 15.

Крім того, Данія, Норвегія та Німеччина профінансують виробництво словацьких САУ Zuzana 2 для України.

Агентство Reuters, посилаючись на інформацію Міністерства оборони Німеччини, повідомляє, що йдеться про 16 словацьких установок, а поставки почнуться в наступному році.

Слід додати, що Іспанія відправила в Україну літак із медичними матеріалами.

Реакція на анексію українських територій

МЗС України виступило з заявою у відповідь на спробу Росії анексувати українські території, у якій запропонувало державам-партнерам варіанти відповідей на протиправні дії РФ.

Зокрема, МЗС пропонує партнерам вжити рішучих і невідкладних дій задля захисту міжнародного правопорядку: пришвидшити надання Україні усієї необхідної військової, економічної та фінансової допомоги, а також запровадити додаткові жорсткі санкції проти Росії.

Туреччина відкидає рішення Росії анексувати Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області України.

"Туреччина не визнала анексію Криму Росією на нелегітимному референдумі, проведеному 2014 року, і щоразу наголошувала на своїй твердій підтримці територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України.

Відповідно до цієї позиції, яку ми зайняли у 2014 році, ми відкидаємо рішення Росії анексувати Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області України", - заявляє Анкара.

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що засуджує крадіжку Російською Федерацією українських територій.

Данія навіть викликала посла Росії через анексію українських територій.

Міністерство закордонних справ Грузії рішуче засудило так звані референдуми, проведені Російською Федерацією на території України, та незаконну анексію цих територій.

Енергокриза

"Газпром" в суботу не поставив газ італійській Eni, а у жовтні на третину зменшить поставки газу "Молдові".

Згодом стало відомо, що "Газпром" погрожує "в будь-який момент" припинити постачання газу Молдові.

Тим часом, Польща почала отримувати газ з Норвегії через новозбудований газопровід. Також між Грецією і Болгарією запрацював газопровід, який збільшить поставки неросійського газу.

Разом з тим, у Росії заявили про можливість відновлення "Північного потоку".

Данія заявила, що витік газу на обох "Північних потоках" припинився.

Вибори в Європі 

Партія експрем’єра Чехії провалилася на виборах до верхньої палати парламенту.

На парламентських виборах в Латвії проросійські сили вперше не лідирують, а коаліція втратила голоси.

У Боснії та Герцеговині обирають парламенти й Президію на тлі найглибшої політичної кризи.

Крім того, у Болгарії обирають парламент учетверте за менш як два роки. Пізніше стало відомо, що дострокові вибори у Болгарії виграла партія експрем'єра Бойко Борисова.

Реакція на затримання гендиректора ЗАЕС 

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) звернулося до російської влади з проханням надати роз’яснення у зв’язку з повідомленнями про затримання гендиректора Запорізької АЕС.

30 вересня генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий російським патрулем дорогою від станції до Енергодара. 

Його автівку зупинили, його самого силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку, повідомив президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

МЗС України засудило протиправне затримання Мурашова та звернулось за підтримкою до світової спільноти. 

Тим часом, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі наступного тижня відвідає Україну та Росію для подальших обговорень щодо створення зони ядерної безпеки довкола Запорізької атомної електростанції.

Інше: стеження за українськими військовими

Невідомі намагалися шпигувати за тренуванням українських військових у Німеччині.

У Німеччині почали діяти нові антиковідні заходи.

В Іспанії на фестивалі науки 18 людей постраждали від вибуху під час експерименту.

Росію уперше в історії Міжнародної організації цивільної авіації, авіаційного агентства ООН "викинули" з керівного органу організації - посол.

Делегація парламенту Німеччини приїхала на Тайвань, Китай висловив протест.

Вірменія звинуватила Азербайджан у розстрілі військовополонених.

Польща остаточно звела стіну на кордоні з Білоруссю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.