Україна включила рекомендації "Венеціанки" щодо освіти у програму співпраці з НАТО

Середа, 14 лютого 2018, 16:17

Включенням в Річну національну програму співпраці з НАТО рекомендацій Венеціанської комісії щодо мовного закону Україна підтвердила статус відповідального партнера.

Про це заявила український віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми включили рекомендації Венеціанської комісії, тому що ми самі звернулися в комісію щодо 7-ї статті закону про освіту і самі взяли зобов'язання імплементувати рекомендації", - сказала вона в коментарі журналістам по Skype в середу, 14 лютого.

Віце-прем'єр також зазначила, що Міносвіти України вже розробило конкретну "дорожню карту" щодо втілення цих рекомендацій.

"Таким чином ми ще раз підкреслюємо, що ми - відповідальний і серйозний партнер, і ми уважно ставимося до конструктивних, об'єктивних та змістовних оцінок. Але для нас неприйнятна мова ультиматумів, жорстких претензій або вказівок, що саме ми повинні робити у своєму законодавстві. Однак ми будемо діяти в рамках тих рекомендацій, які ми самі попросили", - підкреслила вона.

Як повідомлялося, на цьому тижні Угорщина висунула умови для початку діалогу з Україною щодо мови освіти.

За словами угорського глави МЗС Петера Сійярто, щоб його країна зняла вето щодо комісії Україна-НАТО, Київ повинен "утримуватися від початку реалізації Закону (про освіту. - Ред.), поки не буде згоди про погодження кожної деталі законодавства з національними меншинами". На думку міністра, Київ мав би схвалити рішення про призупинення дії закону.

На сьогодні, 14 лютого, були заплановані консультації представників Міністерства освіти України та угорської національної меншини. Однак, представники угорської меншини повідомили, що не братимуть участі у консультаціях щодо мови освіти.

14 лютого уряд України схвалив проект змін до закону "Про освіту", який розширює період запровадження мовної норми, а також відреагував на нещодавні заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто щодо даного закону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.