Додону доведеться відповісти на жорсткі запитання у Брюсселі - євродепутат

Понеділок, 25 червня 2018, 14:55

У ході засідань Комітету з асоціації ЄС–Молдова у Брюсселі молдовському президенту Ігорю Додону доведеться відповісти на низку жорстких запитань.

Про це заявив доповідач Європейського парламенту щодо Молдови Пятрас Ауштрявічюс, передає Deschide.

"Цими питаннями є: як Ви організовуєте вибори, згідно з яким законом про вибори, як йдуть справи з розслідуванням шахрайства в банківській системі, що відбувається з невизнанням обрання пана Нестасе? Ми з нетерпінням чекаємо відповідей пана Додона на ці питання", - сказав європарламентар.

Ауштрявічюс нагадав, що в рішенні анулювати перемогу Нестасе наявний безпосередній зв'язок з Угодою про асоціацію, яка базується на певних політичних засадах, на повазі до таких демократичних механізмів, як верховенство закону.

"Те, яким чином було прийнято це рішення, викликає питання. Пан Андрій Нестасе проводив кампанію проти корупції, проти правлячих партій. Тому ми задаємо собі питання: чому це сталося саме з паном Нестасе?" - наголосив Ауштрявічюс.

Говорячи про надання фінансової допомоги в розмірі ста мільйонів євро, європарламентар підкреслив, що він підтримує Молдову в її зусиллях щодо реалізації Угоди про асоціацію, але це – "дорога з двостороннім рухом".

"Ми припускаємо, що деякі цілі були досягнуті, але в червні 2017 року Комісія, Європарламент і Рада одноголосно підкреслили, що для виділення макрофінансування необхідно виконати політичні умови. Тому що ми вважаємо Угоду про асоціацію комплексним документом з комплексними результатами", - додав член Європарламенту.

За його словами, якщо Молдова реалізує розділ Угоди про сільське господарство, але нічого не зробить у розділі про права людини, то допомога надана не буде.

"Ми шкодуємо про те, що молдовська влада проігнорували рекомендацію Венеціанської комісії щодо зміни виборчого законодавства, і це залишається перешкодою на шляху надання макрофінансової допомоги. Те, що ми бачимо в Молдові, змушує нас замислитися. У нас є підозра в тому, що судова система піддається політичному впливу. Я задався питаннями: чому журналістам не дозволили бути присутнім в залі суду, чому рішення було оголошено таємно, близько до півночі?", - зазначив євродепутат.

Нагадаємо, суд Кишинева визнав недійсними вибори мера, на яких здобув перемогу опозиційний кандидат від проєвропейської партії "Платформа Гідність і правда" Андрій Нестасе. Результат виборів оскаржувала Партії соціалістів, яка звинуватила Нестасе в передвиборній агітації в день голосування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: