Молдова: "комітет опору" висунув три вимоги і анонсував новий протест

Четвер, 28 червня 2018, 15:54

У Молдові "Комітет національного опору" вимагає затвердити результати виборів мера Кишинева і скликає на 29 червня акцію протесту біля будівлі Центральної виборчої комісії, де буде вирішуватися доля виборів у столиці.

Про це заявила голова партії "Дія і солідарність" Майя Санду, пише Deschide.

У "комітеті" вимагають скасувати змішану виборчу систему голосування і відправити у відставку голову Вищої судової палати, а також розпочати кримінальне переслідування суддів, які визнали голосування в столиці недійсним. 

Обраний мер Андрій Нестасе закликав людей взяти участь в акції протесту на площі Великого національного зібрання 1 липня о 14:00.

"Все залежить від нашої присутності. Ми готові йти до кінця і боротися з режимом Плахотнюка, який здатний на все. Але нам необхідно масову присутність", — заявив він.

Нестасе пообіцяв, що буде судитися з Молдовою у ЄСПЛ.

Нагадаємо, 19 червня суд Кишинева визнав результати виборів мера молдовської столиці недійсними.

21 червня судді Апеляційної палати залишили в силі це рішення і відхилили скаргу обраного мера Андрія Нестасе. Після цього ЄС виступив із закликом поважати волю виборців.

Пізно ввечері 25 червня Вища судова палата залишила в силі рішення нижчих інстанцій.

Опозиція вже провела кілька протестів біля будівлі кишинівської мерії. Наймасштабніша акція відбулася в Кишиневі 24 червня, частина протестувальників залишилася ночувати біля стін парламенту, чекаючи засідання ВСП. Протести продовжилися і 26 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.