ЗМІ: спецслужби Британії пояснили, як Скрипалям вдалося вижити після отруєння "Новічком"

П'ятниця, 6 липня 2018, 11:15

Злива, яка пройшла у Солсбері незадовго до повернення колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії додому, знизила концентрацію отруйної речовини на ручці вхідних дверей будинку, що сприяло шансам жертв на одужання.

Про це повідомляє The Sun з посиланням на керівників сил безпеки Великої Британії.

"Правда в тому, що нам дуже пощастило. Якби не дощ, Сергій Скрипаль і, можливо, Юлія загинули б", - заявило джерело.

Нервово-паралітичний агент "Новічок", яким отруїли у березні Скрипалів, чутливий до вологи, і його потенціал знижується при контакті з водою або тривалому впливі повітря, зазначає видання.

Протягом декількох тижнів британські служби очищували місця, де перебували Скрипалі у день отруєння, та де міг залишатися нервовий агент. 

18 травня стало відомо, що Скрипаль вийшов з лікарні. Юлію Скрипаль виписали 9 квітня.

Британський уряд у застосуванні "Новічка" звинуватив Росію, зануривши двосторонні відносини на новий мінімум, хоча Кремль заперечує будь-яку причетність. У Москві запевняли, що якби Скрипалів отруїли "Новічком", вони б не вижили.

Варто зазначити, 4 липня британська поліція заявила про нове отруєння двох осіб "Новічком" під Солсбері. У поліції підкреслювали, що немає підтверджень того, що нове отруєння викликане нервовим агентом з тієї ж партії "Новічка", яка була використана при замаху на Скрипалів.

У поліції заявили, що нове отруєння сталося не через спланований замах. При цьому британська влада не звинувачувала Росію в причетності до нового інциденту, заявивши, що їхнє робоче припущення полягає в тому, що британці були отруєні слідами нервово-паралітичної речовини, що залишилися від первісного нападу. Водночас глава МВС Британії Саджид Джавід закликав Росію пояснити отруєння "Новічком" двох британців у графстві Вілтшир. 

МЗС РФ вважає нове отруєння в Британії "брудною політичною грою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.