У Держдумі очікують на прийняття ПАРЄ рішення, що поверне РФ до асамблеї

Вівторок, 11 вересня 2018, 13:58

У Держдумі РФ заявили про велику ймовірність того, що Парламентська асамблея Ради Європи прийме рішення про внесення поправок до регламенту, які в майбутньому можуть повернути російську делегацію до асамблеї.

Про це заявив голова міжнародного комітету Держдуми РФ Леонід Слуцький, повідомляє РИА "Новости".

Політик нагадав, що ПАРЄ розгляне 9 жовтня доповідь про повноваження та право голосу національних делегацій. По закінченні розгляду буде ухвалено резолюцію та рекомендації комітету міністрів Ради Європи.

Він вважає, що з урахуванням позиції спікера ПАРЄ Ліліан Морі Паск'є на користь вирішення інституційної кризи в організації та інших парламентарів Ради Європи у всіх 6 політичних групах "ймовірність внесення таких змін досить велика". У той же час Слуцький не виключає, що дискусія буде запеклою.

"Але сподіваюся, що в цей день в ПАРЄ справедливість восторжествує. У разі прийняття поправок Москва може переглянути свою позицію про участь у роботі ПАРЄ. Якщо головна проблема, яка змусила нас заморозити свою роботу в Страсбурзі, буде вирішена, то 9 жовтня стане моментом істини для майбутньої співпраці в рамках організації", — сказав він.

Як відомо, зараз ПАРЄ має право накладати обмеження прав (санкції) на делегації тих країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. На цих підставах у 2014 і 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію.

У 2016 році Росія перестала брати участь в роботі асамблеї і не передавала в Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи тривала.

Представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в інтерв’ю "Європейській правді" заявляв, що Рада Європи готова обмежити свої повноваження для повернення російської делегації до складу Парламентської асамблеї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.