У Норвегії оцінили ймовірність військового конфлікту в Арктиці

Вівторок, 2 жовтня 2018, 13:55

Зараз немає підстав для початку конфлікту в Арктиці, але у разі загострення ситуації в інших частинах світу, такий ризик виникне.

Про це заявила міністр оборони Норвегії Іні Еріксен Серейде, пише Reuters.

"Ми бачимо, що немає ніяких підстав вважати, що потенційний конфлікт може початися в Арктиці, але він може легко перекинутися сюди, якщо розпочнеться деінде", - сказала вона.

"І це, безперечно, завдяки тому, що Росія нарощує свої військові можливості, особливо на Кольському півострові", - додала глава норвезького оборонного відомства.

Норвегія має 196-кілометровий сухопутний кордон з Росією, а Північний флот Росії має основну базу в Североморську, приблизно за 100 км від кордону з Норвегією на Кольському півострові, регіоні з пунктами військово-морських баз і закритими військовими зонами.

Оголошуючи напередодні нову оборонну стратегію в Арктиці, глава Міноборони Великої Британії повідомив про розміщення в Норвегії 800 морських піхотинців і спецпризначенців, які перебуватимуть там разом із офіцерами морської піхоти США і Нідерландів, а також норвезькими військовослужбовцями. США створюють постійну базу у Норвегії і подвоюють контингент військ у країні.

У жовтні й листопаді у Норвегії будуть проведені найбільші з часів "холодної війни" військові навчання НАТО.

У них братимуть участь 40 тисяч солдатів і офіцерів з 30 країн Альянсу і їхніх партнерів, а також 130 літаків, 70 кораблів і понад 10 тисяч транспортних засобів. Під час маневрів буде відпрацьовуватися сценарій вторгнення біля берегів Норвегії.

Арктика охоплює центральну частину Північного Льодовитого океану, його регіональні моря, такі як Баренцове, Карське і Чукотське, а також території Канади, Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Російської Федерації, Швеції та США. 

Навесні 2017 року Міноборони РФ повідомляло, що відновлює мережу полярних аеродромів в Арктиці і добудовує військові містечка. Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці дві нові зенітні ракетні системи С-400 "Тріумф". У 2016 році завершилося будівництво великої військової бази "Арктичний трилисник" на Землі Франца-Йосипа.

У НАТО заявляють, що Москва нарощує потужне військо уздовж арктичного узбережжя. У Москві попереджають, що через нарощування військового потенціалу в регіоні там можуть статися конфлікти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.