Дуда попросив Порошенка втрутитися у справу Цвинтаря орлят, але "реакції немає"

П'ятниця, 9 листопада 2018, 11:16

Питання знесення кам’яних фігур левів з Меморіалу львівських орлят пов'язане, зокрема, з політичними проблемами в Україні.

Про це заявив польський президент Анджей Дуда, пише Polskie Radio.

"Я попросив президента України Петра Порошенка втрутитися у справу Цвинтаря орлят та в інші питання", – сказав Дуда. "Останнім часом це дуже важкі теми. Я неодноразово звертався щодо цих питань, бо їх є цілий ряд, до президента України Петра Порошенка. Я розмовляв з ним і просив його втрутитися у ці справи. На жаль, як ви бачите, наразі цієї реакції немає", – зазначив президент.

Раніше Львівська обласна рада ухвалила резолюцію, в якій вимагає від міської влади та правоохоронних органів усунути скульптури левів з написом "Тобі, Польща", а також визначити осіб, через яких відбулося "незаконне переміщення скульптур левів і встановлення їх на території Личаківського кладовища". У МЗС Польщі висловили протест і заявили, що рішення щодо знесення можуть ухвалювати у Києві, а не у Львові.

"Наскільки мені відомо, влада Львова має інші політичні погляди, ніж президент, а тому є проблеми в порозумінні. Є багато важких питань, які нас турбують, але які ми будемо реалізовувати. Це нелегка справа. Ми постійно робимо зусилля, але, як ви бачите, не все вдається", – додав Дуда.

В уряді запевнили МЗС Польщі, що рішення щодо левів - за міською радою Львова, однак зазначили, що статус скульптур досі неврегульований.

Цвинтар орлят – це польський військовий меморіал у Львові. "Львівські орлята", учасники боїв проти ЗУНР (1918–1919) та проти більшовиків (1920), були поховані на "Цвинтарі захисників Львова", що становить частину Личаківського кладовища. Меморіал було відновлено і відкрито у 2005 році за участю президентів Польщі і України.

Детальніше читайте у статті "Леви з підтекстом: як зупинити розгортання нового конфлікту України з Польщею".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: