ЄС дає сигнали про статус кандидата, Росія шантажує газом, Пентагон про плани Путіна: новини дня

Дайджест
Вівторок, 14 червня 2022, 22:00

У Пентагоні кажуть, що Путін все ще хоче всю Україну, але не досягне мети; ЄС передав українським органам юстиції обладнання вартістю пів мільйона євро; німці пожертвували Україні 812 мільйонів євро з початку вторгнення РФ; Росія скорочує поставки газу по "Північному потоку-1" на 40%; Німеччина дасть кредит колишній дочірній компанії "Газпрому", щоб вирішити проблеми з газом; США допоможуть у побудові тимчасових зерносховищ для вивезення зерна з України; уряд погодив "транспортний безвіз" з ЄС, угоду підпишуть до кінця червня; Єврокомісія планує позитивний висновок щодо заявки України на вступ; у Фінляндії переносять до музею останній пам’ятник Леніну; ЄСПЛ засудив Росію через закон про "іноземних агентів"; авіакомпанія Turkish Airlines змінить назву.

Більше важливих і цікавих новин 14 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Пентагон: Путін все ще планує захопити значну частину України

Триває 111 доба повномасштабної війни Росії проти України.

За оцінкою британської розвідки, попри збільшення Росією фінансування на воєнні витрати, країна буде мати проблеми з поповненням запасів техніки через вплив санкцій Заходу та нестачу досвіду у деяких сферах.

10 червня перший заступник керівника Військово-промислової комісії РФ спрогнозував, що державні витрати на армію зростуть на 600-700 млрд рублів, що може означати збільшення фінансування на близько 20%.

В огляді зазначають, що виробництво у РФ високоякісної оптики та передової електроніки скоріш за все має труднощі, і це може підірвати зусилля для заміни обладнання, втраченого в Україні.

Крім того, Лондон обіцяє робити все необхідне для звільнення засуджених до смертної кари у Донецьку британців.

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) прогнозує, що врсенали ядерної зброї у світі зростатимуть у найближче десятиліття, що відображає тривожну тенденцію.

Заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кал заявив, що президент Росії Владімір Путін, ймовірно, як і раніше, хоче захопити значну частину, якщо не всю Україну.

При цьому він думає, що Путін не зможе досягти цієї мети.

Папа Римський каже, що не підтримує Путіна, але вважає, що війну спровокували.

Президент України Володимир Зеленський відповів на заяву президента США Джо Байдена, який сказав, що взимку Зеленський не хотів чути попередження про можливість війни з РФ.

Зеленський, зокрема, заявив, що західні партнери не забезпечили зброєю Україну та не закрили повітряний простір, попри свої попередження щодо повномасштабного вторгнення Росії.

Крім того, президент України Володимир Зеленський відкинув ідею проведення "референдумів" на окупованих Росією територіях, оскільки, за його словами, це нав’язаний Москвою наратив.

Глава держави нагадав, що референдуми в Україні відбуваються відповідно до Конституції та профільного закону. А плебісцити в тому варіанті, в якому їх розглядає Росія, здійснюються під дулами автоматів.

Російські посадовці та їхні колаборанти останні тижні відкрито обговорюють ідею проведення "референдумів" на окупованих РФ територіях України з метою їхнього приєднання до Росії.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр став на захист канцлера Олафа Шольца після недавньої критики з боку президента України Володимира Зеленського.

Президент Володимир Зеленський раніше зажадав чіткої позиції від канцлера щодо війни в Україні. 

Штайнмаєр запевнив, що Німеччина "твердо стоїть на боці України - народу, який зазнав вторгнення з боку Росії".

Також президент Німеччини порадив дочекатися майбутнього візиту Шольца до Києва. 

Сучасна зброя від Німеччини, очікування від "Рамштайну"

ЄС передав українським органам юстиції обладнання вартістю пів мільйона євро.

У представництві ЄС в Україні повідомили, що проєкт #PravoJustice посилив стійкість органів юстиції за допомогою першої великої партії бронежилетів, шоломів, радіоприймачів та рацій.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив зобов'язання Берліна постачати Україні сучасне озброєння.

За його словами, у цій критичній фазі Німеччина значно розширює підтримку України: серед іншого, постачає Україні найсучаснішу зенітну систему та радар виявлення артилерії.

Шольц заявив, що постачання озброєння здійснюватиметься в координації з партнерами з Європи та НАТО.

Він додав, що важливо, щоб Німеччина та її союзники захищали "кожний сантиметр території НАТО", і що Берлін збільшить свою присутність на східному фланзі НАТО.

Німеччина раніше заявила про плани постачання ЗСУ Gepard, гаубиць Panzerhaubitze 2000, зенітної системи Iris-T та реактивної системи залпового вогню Mars. 

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що навчання українських солдатів на самохідних гаубицях Panzerhaubitze 2000 у Німеччині буде завершено "найближчим часом". 

За словами міністра, потім зброю можна буде доставити до України. Коли саме і як буде доставлено гаубиці, вона не сказала.

Згідно з поточним статусом, Німеччина хоче надати Україні сім самохідних гаубиць із запасів Бундесверу.

З початку вторгнення РФ німці пожертвували Україні 812 мільйонів євро. Це максимальна номінальна сума пожертвувань з часів Другої світової війни.

Тим часом, США очікують на нові оголошення про постачання Україні зброї та спорядження під час наступної зустрічі майже 50 країн, відомої як формат "Рамштайн", цього тижня.

За словами Зеленського, Україна найбільше потребує сучасних систем протиповітряної оборони для захисту неба від випущених військами РФ крилатих ракет, і очікує, що рішення про їхнє надання може бути ухвалене на засіданні Контактної групи щодо оборони України.

Нагадаємо, глава Пентагону Ллойд Остін підтвердив наступну зустріч формату "Рамштайн" щодо зброї для України під час його візиту до Брюсселя в червні. Зустріч запланована на 15 червня.

Росія шантажує газом, "транспортний безвіз" з ЄС, експорт зерна

Російська компанія "Газпром" заявила, що скорочує поставки природного газу по газопроводу "Північний потік-1" на 40%.

У вівторок російська енергетична компанія оголосила, що може забезпечити транспортування лише 100 млн кубометрів газу на добу замість звичайних 167 млн ​​кубометрів. 

За словами росіян, це відбудеться через "невчасне проведення ремонтних робіт компанією Siemens".

Німеччина дасть кредит колишній дочірній компанії "Газпрому", щоб вирішити проблеми з газом.

Як відомо, Gazprom Germania перебуває під контролем Німеччини з квітня – після того, як російський енергетичний гігант "Газпром" хотів продати компанію. Але через високі ціни на газ у зв’язку з накладеними Росією санкціями проти газових компаній Європи Gazprom Germania не була здатна виконувати зобов’язання щодо постачання газу.

Тому уряд Німеччини розпорядився продовжити контроль над компанією і після вересня 2022 року, а також виділити їй кредит від Кредитної установи для відбудови – державного німецького банку. За даними джерел Spiegel і Reuters, ідеться про суму в 9-10 мільярдів євро.

Крім того, відтепер Gazprom Germania буде перейменована на Securing Energy for Europe GmbH. Зазначається, що це зробили на прохання самої компанії, бо вона не хотіла бути асоційованою з "Газпромом".

Тим часом, у Туреччині розпочалося будівництво підводного трубопроводу для доступу до родовища природного газу в Чорному морі, яке, як сподівається уряд, допоможе країні позбутися залежності від імпорту енергоресурсів.

Президент Сербії Александар Вучич попередив про важку зиму попереду, оскільки з листопада країна не зможе завозити російську нафту.

Щодо українського зерна, то країни ЄС можуть надати Україні тимчасові сховища для зернових, а США допоможуть у побудові тимчасових зерносховищ для вивезення зерна з України.

Крім того, уряд погодив "транспортний безвіз" з ЄС, угоду підпишуть до кінця червня.

ЄС дає сигнали про статус кандидата

За даними Politico, Єврокомісія планує позитивний висновок щодо заявки України на вступ.

Обговорення між єврокомісарами відбулося після суботнього візиту до Києва президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Джерела, обізнані з деталями обговорень, кажуть, що у Єврокомісії добре усвідомлюють, яку ціну зараз платять українці, та розуміють необхідність надіслати президенту РФ Владіміру Путіну потужний сигнал, що він не має шансів повернути Україну у свою "сферу впливу".  

При цьому, речник Єврокомісії Ерік Мамер заявив, що Європейська комісія поки не ухвалювала жодних рішень щодо надання Україні статусу кандидата на вступ в Євросоюз, робота над питанням триває.

До речі, віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс підтримує надання Україні статусу кандидата на вступ в Європейський союз.

Він сказав, що Єврокомісія не може сказати ні українцям.

Ексміністр Франції закликала надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС.

Прем'єр Словаччини закликав канцлера Німеччини Шольца підтримати Україну як кандидата в ЄС і приїхати в Київ.

Спікер Ради поїхав до Австрії - переконувати щодо статусу кандидата для України.

Представник офісі канцлера Австрії Карла Негаммера заявив, що Австрія визначиться щодо кандидатства України після висновку Єврокомісії.

Дипрадник Зеленського поїхав у скептичну щодо кандидатства Данію говорити про Україну та НАТО.

Президент України Володимир Зеленський закликав Данію підтримати надання статусу кандидата на членство в ЄС, оскільки це є одним із ключових чинників об’єднання українського народу.

Санкції проти Лукашенка, заборона від Росії

Президент США Джо Байден продовжив на рік санкційний режим щодо режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Американські санкції проти Білорусі запровадив президент Джордж Буш-молодший у 2006 році.

Німеччина створить національний реєстр, щоб підвищити ефективність санкцій проти РФ.

Росія заборонила в'їзд десяткам британських журналістів і діячам оборонного сектора.

Інше: пам’ятник Леніну у Фінляндії, Данія і Канада владнали суперечку

Українці отримають можливість обміняти готівкову гривню на євро у Нідерландах.

У Фінляндії переносять до музею останній пам’ятник Леніну.

ЄС на рік продовжить термін дії ковід-паспортів.

ЄСПЛ засудив Росію через закон про "іноземних агентів".

Данія і Канада владнали 50-річну суперечку і поділять порівну острівець в Арктиці.

Авіакомпанія Turkish Airlines змінить назву.

У Білорусі власника видання TUT.BY визнали "екстремістською організацією".

У Туреччині погрожують відкласти на понад рік питання вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Це лише частина цікавих новин 14 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: