20 HIMARS Україні, МЗС Бельгії та "російський" Крим, фінал виборів прем'єра Британії: новини дня

Дайджест
Середа, 20 липня 2022, 22:25

Фінал виборів прем'єра Британії, нове озброєння для України, плани ЄС по подоланню залежності від російського газу та очікування нових санкцій проти РФ. 

Найважливіші та просто цікаві новини 20 липня у нашому дайджесті. 

Також підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна с РФ та допомога Заходу

Сполучені Штати із партнерами й союзниками загалом зобов’язалися передати Україні понад 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Щоправда, мова йде не про додаткові системи, а про загальний обсяг допомоги. Із них 12 HIMARS уже перебувають на українській території.

Ще 4 системи Київ отримає найближчим часом - глава Пентагону Ллойд Остін анонсував, що в новому пакеті військової допомоги для України, який мають оголосити цього тижня, передбачені ще чотири ракетні системи HIMARS і боєприпаси до них та раніше переданих гаубиць.

Крім того, Міноборони Литви збирається передати Україні додаткові бронетранспортери M113 та M577, а також боєприпаси.

А перша леді України Олена Зеленська виступила в Конгресі США й закликала американських політиків ухвалити рішення про передачу Києву сучасних систем протиповітряної оборони.

При цьому, за оцінкою американської сторони, Україна ще не поступилася Донбасом на користь Росії.

Допомога йде не лише ЗСУ - Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) передало українським аграріям 28 супутникових інтернет-терміналів Starlink.

Втім, тут з'явилася нова проблема - Росія розгорнула інформаційну спецоперацію зі зриву постачання зброї  до України. Про це в інтерв'ю ЄвроПравді розповів екс-посол України у США (2015-2019 роках) та відомий експерт у питаннях зовнішньої політики Валерій Чалий.

Він впевнений, що у Вашингтоні ще не з’явилося тотального розуміння того, що  стратегією США повинен бути рух до військової перемоги України та до повної деокупації – але потроху розуміння цього приходить.

Ще одна тривожна новина - депутат Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу Родеріх Кізеветтер розкрив пропозицію німецького уряду щодо постачання танків для України і розкритикував її як недостатню.

"Німецька "пропозиція" після 3 місяців роздумів: 20 танків Leopard 2. Постачання з квітня 2023 року по 1 шт. на місяць, з жовтня 2023 року - по 3 шт. на місяць. Нагадаємо: Польща передала Україні майже 300 танків Т-72 за перші 2 місяці", - пише він. 

Санкції проти РФ

Згідно з інформацією редактора "Радіо Свобода" з питань Європи Рікарда Джозвяка, постійні представники держав-членів Європейського Союзу в середу схвалили новий пакет санкцій проти Росії – відповідне рішення має бути оприлюднене завтра в Офіційному журналі ЄС.

У межах нового пакету санкцій Європейський Союз планує додати до санкційного переліку першого віцепрем’єр-міністра Росії Андрєя Белоусова, мера Москви Сєргєя Собяніна та двох російських акторів - Сергєя Безрукова та Владіміра Машкова, а також запровадити додаткові санкції проти найбільшого банку Росії – "Сбербанку".

А прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що ЄС має зберігати терпіння і не втомлюватися від застосування санкцій.

До жорсткіших санкцій проти Росії закликав президент Литви Гітанас Науседа - він вимагає, щоби вони були бути справді ефективними і такими, які не можна обійти.

Кримський "скелет" голови МЗС Бельгії

Як виявилося, нова міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб у липні 2021 року відвідувала окупований Крим.

Про таку поїздку Лябіб, тоді ще телеведучої та журналістки, на території окупованого півострова свідчать її власні та інші дописи у соцмережах, як і коментарі в телеефірах. 

А згодом в ефірі її запитали про поїздку, акцентувавши на специфічній ситуації окупованого півострова і спитавши, чи вона повертається "з України чи з Росії"?

Лябіб не дає прямої відповіді, починаючи її з того, що "щоби приземлитися в аеропорту Сімферополя, потрібна російська віза", а далі вмикає прямою мовою коментар перехожого-росіянина, який каже, що "у Криму завжди була російська культура і жодного зв’язку з українською культурою". Будемо слідкувати за продовження скандалу та сподіваємося на єдине правильне рішення уряду Бельгії. 

Драгі переміг "друзів Путіна"

Сенат Італії в середу підтримав резолюцію сенатора П'єра Казімі з висловленням довіри чинному прем'єр-міністру Маріо Драгі.

Нагадаємо, коаліційний уряд Драгі опинився на межу розпаду після того, як проросійський  "Рух 5 зірок" відмовився голосувати за важливий указ про фінансову допомогу тисячам родин і компаній.

Минулого тижня президент Італії відмовився приймати відставку Драгі, який пояснив її тим, що "пакт довіри, який лежав в основі уряду, зазнав невдачі".

Сам Драгі заявив, що готовий залишитися прем’єр-міністром за умови єдності у широкій коаліції.

Хто замість Джонсона?

П'ятий тур голосування за обрання нового лідера Консервативної партії залишив лише двох претендентів: колишнього міністра фінансів Ріші Сунака та міністерку закордонних справ Ліз Трасс.

Останньою з перегонів вибула  молодша міністерка з торговельної політики Пенні Мордонт.

Тепер британський парламент іде на канікули. За цей час члени Консервативної партії по всій країні голосуватимуть поштою, щоб обрати нового лідера. Результат буде оголошено 5 вересня.

Тим часом Борис Джонсон  під час останньої на посаді серії запитань до прем’єра в британському парламенті дав поради своєму наступнику чи наступниці.

"По-перше, тримайтеся поруч з американцями, захищайте українців, виступайте за свободу та демократію всюди" - наголосив він.

"І hasta la vista, baby" - завершив Джонсон свій виступ, викликавши бурхливі оплески.

Решта: суд над РФ, газовий шантаж, референдум від Санду 

Міжнародний кримінальний суд уже цієї зими може почати розгляд першої справи, пов’язаної з воєнними злочинами Росії в Україні.

Європейська комісія запропонувала новий законодавчий інструмент і Європейський план скорочення попиту на газ, щоб скоротити використання газу в Європі на 15% до наступної весни.

Уряд Великої Британії в середу змінив правила в’їзду для біженців у межах програми "Дім для України", дозволивши українським дітям перетинати кордон без супроводу батьків.

Міністерство оборони Латвії заявило, що у країні планують створити державне підприємство з виробництва боєприпасів.

А уряд Чехії вирішив озброїти армію новітніми американськими винищувачами F-35.

Захищається і Естонія - там ухвалили закон про внесення змін до Закону про громадянство, який дає уряду право позбавити громадянства людини, яка отримала естонське громадянство шляхом натуралізації.

Планується позбавляти естонського громадянства людей, що воюють проти України. 

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Молдова перед вступом до ЄС проведе референдум з цього приводу.

Німеччина, яка зіткнулася з нестачею робочої сили, що сприяє стрімкому зростанню інфляції, планує реформи своєї імміграційної системи, щоб зробити її більш привабливою для кваліфікованих працівників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.