Диверсія проти газогонів РФ, реакція на псевдореферендуми, вибачення за “соцтуризм”: новини дня

Дайджест
Вівторок, 27 вересня 2022, 22:02

Головна тема дня, беззаперечно, – витоки газу на "Північних потоках".

В ніч проти 26 вересня диспетчер берегового майданчика "Північного потоку-2" зафіксував різке падіння тиску у трубопроводі. Крім того, витік газу зафіксовано з обох ниток першого "Північного потоку" - у винятковій економічній зоні Данії на північний схід від острова Борнхольм.

Поліція Швеції розслідує інцидент як саботаж.

Європейська комісія заявила, що наразі передчасно говорити про причини витоків у двох газопроводах "Північний потік". Сполучені Штати також поки не знають причини витоків "Північного потоку", але це "не в інтересах нікого". 

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море є наслідком умисних дій.

Більш того, ЦРУ попереджало країну про можливі диверсії на "Північному потоці".

Більше важливих і цікавих новин 27 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Витоки газу: саботаж, диверсія чи випадковість?

Головна тема дня, беззаперечно, – витоки газу на "Північних потоках".

В ніч проти 26 вересня диспетчер берегового майданчика "Північного потоку-2" зафіксував різке падіння тиску у трубопроводі. Крім того, витік газу зафіксовано з обох ниток першого "Північного потоку" - у винятковій економічній зоні Данії на північний схід від острова Борнхольм.

Національна сейсморозвідувальна мережа Швеції зафіксувала два чіткі вибухи в цьому районі в понеділок.

Поліція Швеції розслідує інцидент як саботаж.

Компанія-оператор "Північного потоку" Nord Stream AG назвала інциденти одночасно на трьох гілках газопроводу "безпрецедентними" та заявила, що не може оцінити терміни відновлення інфраструктури. 

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море є наслідком умисних дій.

До речі, як повідомляє Spiegel, cпецслужби США ще влітку попереджали федеральний уряд Німеччини про ризик можливих атак на російські трубопроводи.

Данські військові показали відео "фонтанування" "Північних потоків".

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен вважає, що не можна виключати диверсію як причину трьох витоків, виявлених на двох нитках газопроводу "Північний потік".

Через витоки газу на газопроводах "Північного потоку" Данія підвищила рівень готовності.

Разом з тим, Європейська комісія у вівторок заявила, що наразі передчасно говорити про причини витоків у двох газопроводах "Північний потік".

США також поки не знають причини витоків "Північного потоку", але це "не в інтересах нікого".

Псевдореферендуми РФ 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг на тлі псевдореферендумів РФ запевнив президента України Володимира Зеленського у непохитній підтримці України державами Альянсу

"Фіктивні референдуми, проведені Росією, не мають легітимності і є кричущим порушенням міжнародного права. Ці землі – Україна", - зазначив генсек НАТО у Twitter.

Палата громад парламенту Канади одноголосно схвалила заяву щодо псевдореферендумів РФ.

У схваленому документів Палата громад декларує, що вона не визнає та ніколи не визнає легітимність цих референдумів.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не проти, аби Україна використовувала західне озброєння для повернення територій, де РФ організувала псевдореферендуми.

Тут слід додати, що й Німеччина не ставить вимог Україні щодо використання поставленої зброї проти РФ.

Президент Володимир Зеленський після зустрічі з главою МЗС Франції Катрін Колонною у вівторок заявив, що Україна очікує максимально жорсткої реакції міжнародних партнерів на псевдореферендуми, які проводить Росія на окупованих територіях.

За даними британської розвідки, Путін 30 вересня може оголосити про анексію окупованих територій України.

"Російське керівництво майже напевно сподівається, що будь-яке оголошення про анексію буде розглядатися як виправдання "спеціальної військової операції" та консолідує патріотичну підтримку конфлікту", - йдеться в огляді.

Однак, на думку британської розвідки, це прагнення, ймовірно, буде підірвано зростаючою внутрішньою обізнаністю про нещодавні невдачі Росії на полі бою і значним занепокоєнням щодо часткової мобілізації, оголошеної минулого тижня.

Прем’єрка Естонії Кая Каллас вважає, що псевдореферендуми РФ є інструментом геноциду, спрямованим на стирання українського народу та його ідентичності.

"Таку саму тактику Сталін застосував й у Естонії", – написала вона у Twitter.

Щодо війни з РФ і допомоги Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав усі країни, які пропонували свої послуги в посередництві Києва й Москви, "припинити цю гру" та однозначно стати підтримку України.

Генсек НАТО закликав країни Альянсу терміново поповнити запаси зброї, щоб продовжувати підтримку України.

Тим часом, в Україну прибули французькі слідчі, щоб допомогти з розслідуваннями в Ізюмі Харківської області. 

Крім того, Франція відправить до України корабель із понад тонною гуманітарного вантажу.

А "Вишеградська четвірка" домовилась допомогти Україні з ремонтом техніки й розмінуванням.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен порадила Києву продовжувати переговори з Берліном про постачання бойових танків.

Про це вона сказала в інтерв’ю "Європейській правді".

А ще вона повідомила, що Україна отримає систему ППО, якої немає навіть у Бундесверу, а також що макрофін від ЄС у 3 млрд євро для України буде грантом, а не позикою.

До того ж Анка Фельдгузен заявила, що можливість ядерного удару по Києву дуже обмежена.

Ще одна хороша новина – в США не бачать ознак того, що Китай планує підтримати РФ у війні проти України.

Мобілізація в Росії 

За останній тиждень кількість росіян, які перетнули кордон Євросоюзу, зросла на 30%. Сплеск припав на оголошення російською владою так званої часткової мобілізації.

Дехто намагається перетнути кордон ЄС нелегально. Наприклад, житель Росії переплив на SUP-борді до Естонії, втікаючи від мобілізації.

Грузинська митниця перейшла на надзвичайний режим роботи. Кількість тих, хто в'їжджає в Грузію з Росії останніми днями, збільшилася майже вдвічі - з 5-6 до 10 тисяч осіб за добу.

Різке зростання числа в'їзду в країну з Росії спостерігається з 23 вересня.

Через великий потік росіян в Грузії навіть протестуватимуть на кордоні з РФ

А фінські прикордонники радять уряду будувати паркан на частині кордону з Росії.

У Прикордонній службі країни зазначають, що зараз випадки нелегального перетину кордону з РФ є поодинокими, але в умовах нових обмежень Фінляндії на в’їзд росіян та масового виїзду громадян РФ за кордон після оголошення мобілізації це може змінитися. 

До речі, Чехія запроваджує прикордонний контроль зі Словаччиною для запобігання нелегальній міграції. Проте, це не пов’язане з російською мобілізацією. 

Скандальні заяви в Німеччині 

Фрідріх Мерц, голова найбільшої опозиційної партії Німеччини "Християнсько-демократичний союз", звинуватив українських біженців у "соціальному туризмі".

Проте, згодом він вибачився.

А віцеспікер федерального парламенту Німеччини Вольфганг Кубікі розкритикував президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана за його поведінку у кризі біженців. Кубікі назвав Ердогана "каналізаційним щуром" та звинуватив турецький уряд у навмисному провокуванні наступної міграційної кризи. 

Щодо газу

За даними Bloomberg, Європа готова до зими без постачання російського газу. 

Прем'єр-міністри Польщі та Данії у вівторок відкрили газопровід під назвою Baltic Pipe, який стане новим каналом для норвезького газу в Європу.

А ще виявилося, що колишня влада Болгарії всупереч законодавству схвалила будівництво російського газогону "Балканський потік" – при цьому спецслужби попереджали, що він не відповідає економічним інтересам Софії та спрямований лише на те, щоб зменшити залежність РФ від транзиту через Україну.

Інше: збільшення населення в Німеччині

Президент звільнив посла у Швейцарії, куди мають призначити Венедіктову, а також посла в Нідерландах.

Населення Німеччини зросло до історичного максимуму – завдяки біженцям з України.

У Німеччині обшукали супер'яхту російського олігарха Усманова.

В Естонії чоловік отримав умовний строк за підпал прапора України.

Facebook викрив масштабну мережу дезінформації РФ, яка маскувалась під відомі західні видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: