Президент Угорщини в Києві, G7 займеться воєнними злочинами, удар по базі США: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 27 листопада 2022, 16:11

На вихідних Київ відвідали президентка Угорщини, прем’єри Польщі і Бельгії та заявили про підтримку України.

Міністри юстиції G7 проведуть першу в історії зустріч – щодо розслідування воєнних злочинів в Україні.

Продовжували надходити новини щодо підтримки України. 

Литва надасть пакет допомоги енергосектору на 2 млн євро, а Британія підготувала 10 українських екіпажів для гелікоптерів Sea King.

А ще Німеччина відзвітувала про надання Україні додаткових тягачів Oshkosh та захищених машин

Всі важливі і цікаві новини вихідних 26 та 27 листопада – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Вшанування пам'яті жертв голодоморів 

26 листопада (четверта субота листопада) в Україні вшановували пам'ять багатомільйонних жертв Голодомору 1932-1933 років – геноциду українського народу і масового штучного голоду в Україні у 1946-1947 роках.

МЗС України закликало міжнародних партнерів визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу та не допустити подальших воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду з боку Росії.

"Сьогодні, в 90-ті роковини початку Голодомору 1932-1933 років в Україні, мета загарбницької геноцидної війни Росії не відрізняється від мети геноциду 1932-1933 років – знищення української нації та її державності. Продовжуючи терористичні атаки на об’єкти критичної інфраструктури, руйнуючи історичну та культурну спадщину, здійснюючи насильницьке вивезення українських дітей на російську територію, РФ веде війну проти української ідентичності", - заявили у міністерстві.

Президент Литви Гітанас Науседа у день пам’яті жертв голодоморів заявив, що ні в минулому, ні тепер хвиля російського терору не зламає українців.

"Мільйони безневинних жертв померли від штучного голоду. Тоді, як і сьогодні, головною метою цієї навмисної політики винищення було зруйнувати українську ідентичність. І все ж усі страждання українського народу не зламали їхнього духу, як і не зламає теперішня хвиля терору, розгорнута російським режимом. Литва підтримує Україну. Разом до перемоги", - зазначив Науседа.

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що через 90 років після Голодомору Росія здійснює новий геноцид українців та закликав перемогти наступників Сталіна.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький прибув до Києва в суботу вранці. Першим пунктом на порядку денному візиту стало покладання квітів до Пам’ятника жертвам Голодомору.

А угорський парламент на 30 хвилин вимикав освітлення, вшановуючи жертв Голодомору.

Візит прем’єра Бельгії

Глава бельгійського уряду Адександр де Кроо вперше з 24 лютого прибув у суботу до Києва.

Де Кроо супроводжує міністр закордонних справ Аджа Лябіб, довкола якої раніше розгорівся дипломатичний скандал через візит у Крим. У підсумку Лябіб визнала, що порушила українські закони, та попросила вибачення.

Пізніше вона підтвердила, що офіційний Київ дав згоду на її візит до України, який досі не погоджували.

Вони зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським.

Зеленський і прем'єр Бельгії підписали декларацію про підтримку вступу України до ЄС і НАТО.

Під час візиту у суботу 26 листопада де Кроо оголосив, що Бельгія зробить внесок у розмірі 10 млн євро в ініціативу для постачання українського зерна до найбідніших країн Азії та Африки. Цього ж дня  стало відомо, що Бельгія планує надати Україні мобільні лабораторії та підводні безпілотники.

Прем’єр та глава МЗС Бельгії також відвідали Бородянку.

Заяви угорських політиків

Сьогодні Україну відвідала і президентка Угорщини Каталін Новак.

Під час візиту до Києва вона заявила, що відповідальність президента РФ Владіміра Путіна за війну проти України очевидна.

Новак сказала, що в Угорщини є "150 тисяч причин зупинити цю війну і досягти миру".

"150 тисяч причин – це 150 тисяч угорців, які мешкають на Закарпатті на території України", – зазначила Новак.

Цікаво, що й прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, відомий прихильністю до Кремля й тим, що перекладав провину за війну на Захід, заявив, що потрібно подбати про те, аби Україна залишалась суверенною державою, щоб Росія не могла становити загрози для Європи.

Вчора ж стало відомо, що уряд Угорщини у рамках планової ротації має намір ухвалити рішення про відставку чинного посла Угорщини в Україні та вже визначив, хто стане його імовірним наступником.

"Мандат посла Іштвана Ійдярто, який зараз супроводжує візит глави угорської держави до Києва, завершується, його замінить досвідчений представник МЗС  Онтал Гейзер", - повідомляє видання HVG.

Онтал Гейзер є кар’єрним дипломатом, хоча працював не лише на дипломатичних посадах.

Відомо, що він здобув освіту у Московському державному інституті міжнародних відносин, більше відомому за російською абревіатурою "МГИМО", диплом якого отримав у 1986 році. Цей виш є ключовим для підготовки російських (раніше радянських) дипломатів, мав обмежену кількість іноземних студентів та відомий своєю тісною пов’язаністю з КДБ у радянські часи.

Також в суботу "Європейська правда" опублікувала відеоінтерв’ю з угорським опозиційним політиком, мером Будапешта Гергеєм Корачонь.

За його словами, прем’єр Угорщини Віктор Орбан намагався зробити з України та з президента Володимира Зеленського ворога, однак це не спрацювало.

А ще мер Будапешта пояснив, як Орбан став залежним від Росії.

За словами Корачоня, Орбан раніше був антиросійським, однак змінив свою політику, серед іншого - з економічних причин.

"Зараз угорський уряд – у постійному конфлікті з ЄС, адже країна воює з верховенством права та з європейськими цінностями в Угорщині. І можливо, Орбан вважає, що він може посилити свої позиції в суперечках з ЄС, якщо у нього будуть сильні союзники на Сході – Росія, Китай та інші держави – демократичні і не дуже", - зауважив міський голова Будапешта.

Гергей Корачонь також вважає, що переважна більшість угорського суспільства підтримує український народ, хоча жителі Угорщини є дуже розділеними.

Допомога Україні

Литва надасть пакет допомоги енергосектору України на 2 млн євро.

Британія підготувала 10 українських екіпажів для гелікоптерів Sea King.

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Берлін підтримуватиме Україну стільки, скільки буде необхідно – "фінансовою, гуманітарною допомогою і постачанням зброї". 

Він зазначив, що стає все більш очевидним, що Росія "не тільки не має перемогти у цій війні, а й не переможе у ній".

До речі, міністри юстиції G7 проведуть першу в історії зустріч – щодо розслідування воєнних злочинів в Україні.

Німеччина відзвітувала про надання Україні додаткових тягачів Oshkosh та захищених машин

Протести 

26 листопада тисячі людей вимагали в Іспанії припинити насильство над жінками, а у Празі сотні людей протестували проти уряду Фіали.

У неділю у кількох містах Болгарії пройшли протести проти військової допомоги Україні.

Інше: удар по базі США

По базі США в Сирії вдарили ракетами.

Ініціатива "Зерно з України": До 60 суден з продовольством відправлять до бідних країн Африки.

Раптово помер міністр закордонних справ Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.