73% українців вимагають єврореформ, демарш Вірменії в ОДКБ, МЗС Німеччини у Харкові: новини дня

Дайджест
Вівторок, 10 січня 2023, 21:10

Українці підтримують вимоги Євросоюзу щодо реформ в Україні та не готові обміняти намір вступу до НАТО на мир з Росією. Про це свідчать результати опитування, проведеного "ІНФО САПІЄНС" на замовлення Центру "Нова Європа".

Глава Єврокомісії закликала Захід давати Україні всю необхідну їй зброю. Президент Асоціації резервістів Бундесверу висловився за постачання Україні танків Leopard, а голова оборонного комітету парламенту Британії – танків Challenger 2.

Вже наступного тижня у США почнуть навчати українців користувати системою ППО Patriot, а до кінця місця у Німеччині – іншою західною технікою. 

 У Туреччині підтримали "формулу миру" Зеленського. Президент України також запросив президента Євроради й прем’єра Бельгії долучитись до "формули миру".

Всі важливі і цікаві новини 10 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Українці вимагають євроререформ

73% українців вважають правильним те, що Євросоюз вимагає від України реформ для відкриття переговорів про вступ до блоку. 

Про це свідчать результати опитування, проведеного "ІНФО САПІЄНС" на замовлення Центру "Нова Європа".

Більшість респондентів – 62,5% – вважають, що Україна може почати переговори про вступ до ЄС до завершення війни; не вірять у це трохи більше 20%, відмовилися прогнозувати – біля 17%.

Зазначимо, що відкриття переговорів про вступ (після чого Україні потрібно буде адаптувати законодавство до європейського за 35 переговорними главами, "закриваючи" їх одна за іншою) технічно неможливе раніше осені 2023 року

60,1% опитаних вважають правильним, коли посадовці ЄС нагадують про проблему корупції в Україні і переконані, що тиск Євросоюзу допоможе подолати її. 

Найбільша частка опитаних – 30,8% – вважають, що Україна може стати членом ЄС навіть у найближчі рік-два. 26,9% переконані, що це може статися, щойно закінчиться війна.

Слід додати, що 69% українців не готові поступитися наміром вступу у НАТО заради миру з РФ.

Танки та інша зброя для України

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що партнери повинні передати Україні бойові танки західного зразка. Про це вона сказала на спільному брифінгу з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і главою Євроради Шарлем Мішелем.

Мішель зі свого боку сказав, що підтримує надання Україні більшої кількості озброєння, не уточнюючи його конкретних видів. 

"Європейська рада багато разів повторювала заклик до більшої військової підтримки України, щоб гарантувати їй здатність захистити себе. Тому що ми знаємо, що вони борються за своє майбутнє, але також за наші спільні цінності", – зауважив глава Євроради.

Він також повідомив, що після 24 лютого ЄС і держави-члени виділили 50 млрд євро допомоги Україні.

У Німеччині вже ніби не проти передачі танків Україні, але не хочуть їх передавати першими, не хочуть брати на себе відповідальність. Тут слід підкреслити, що напряму про плани передачі танків все ще не заявляють. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц знову заявив у понеділок, що він дотримується переконання у необхідності координувати поставки зброї в Україну з союзниками, а не діяти самостійно.

"Німеччина не діятиме наодинці. Німеччина завжди залишатиметься єдиною зі своїми друзями та союзниками... Все інше було б безвідповідальним у такій небезпечній ситуації", – сказав він.

Тобто, якщо друзі та союзники скоординують з Німеччиною постачання танків, то постачання відбудеться.  

Критики кажуть, що Шольц і його правляча партія занадто повільні у своїх рішеннях та чекають, що союзники діятимуть першими, замість того, щоб взяти на себе відповідальність.

До речі, президент Асоціації резервістів Бундесверу Патрік Сенсбург висловився за постачання Україні танків Leopard.

А ще голова оборонного комітету парламенту Британії закликав надати Україні танки.

Напередодні телеканал Sky News із посиланням на джерела повідомив, що Велика Британія розглядає можливість вперше поставити Україні британські танки Challenger 2.

Продовжують надходити новини щодо нових можливих поставок бронетехніки в України. 

За даними Politico, США розглядають можливість відправки бойових броньованих машин Stryker в Україну в рамках майбутнього пакету допомоги, щоб допомогти Києву відбити очікуваний російський весняний наступ.

Адміністрація може оголосити про пакет допомоги, з Stryker або без них, наприкінці наступного тижня, приблизно під час наступного засідання контактної групи з питань оборони в Німеччині.

Крім того, високопоставлений представник Пентагону повідомив, що вже у січні США розпочнуть тренувати українських військових у Німеччині.

У тому числі, їх навчатимуть користуватися західною військовою технікою.

Навчання будуть проходить і в Сполучених Штатах. Вже наступного тижня українців почнуть навчати на системах Patriot у США.

Додамо, що чеська збройова компанія Excalibur Army виділить понад $27 млн на будівництво ще одного виробничного цеху для модернізації радянських танків для України.

Канада купить для України систему протиповітряної оборони (ППО) NASAMS.

"Це перше безоплатне надання Канадою системи протиповітряної оборони Україні. В умовах жорстоких повітряних ударів Росії по Україні ця система протиповітряної оборони допоможе захистити українські населені пункти та об'єкти критичної інфраструктури від атак безпілотників, ракет та літаків", – наголосила глава канадського Міноборони.

А от Італія затримується із постачанням Україні франко-італійської системи протиповітряної оборони SAMP/T.

"Немає ніяких гальм... але потрібен час, тому що є технічні проблеми, щоб змусити інструменти працювати, військове командування працює над цим", – сказав міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

Якщо Італія постачала Україні зброю і планує робити це й надалі, то Грузія відмовляється від поставок зброї Києву.

Уряд Грузії не передає Україні озброєння, оскільки стверджує, що не хоче бути учасником війни.

Нагадаємо, тимчасовий повірений у справах України в Грузії Андрій Касьянов у колонці на сайті ЄвроПравди розповів, що Київ просив передати комплекси "Бук", які були передані Україною Грузії під час війни 2008 року. Також запит України включав і передані Грузії Сполученими Штатами протитанкові комплекси Javelin. 

Але, за словами Касьянова, уряд Грузії відмовився надавати допомогу.

Грузинське міністерство оборони назвало неправдивою інформацію, "поширену експертами або окремими ЗМІ", мовляв, Україна безоплатно передала Грузії ЗРК "Бук".

"Оборонне відомство отримало згадану систему "Бук" у 2007 році за багатомільйонною закупівлею. Це було зроблено за секретною угодою, тому ми позбавлені можливості уточнити подробиці", — йдеться у заяві відомства.

Війна з РФ та "формула миру"

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу висловив підтримку "формулі миру", яку запропонував президент України Володимир Зеленський на саміті "Групи двадцяти" в листопаді 2022 року.

"Існують нові умови й реалії. Росія зараз висловлює готовність до переговорів, а (президент України Володимир) Зеленський запропонував мирний план із десяти пунктів. Як Туреччина, ми підтримуємо цей план і продовжуємо нашу роботу", – сказав Чавушоглу.

Серед пунктів "формули миру" Зеленський назвав відновлення територіальної цілісності України та покарання Росії за агресію.

Більше про те, які мирні пропозиції висунула Україна, читайте в новині.

Сьогодні також стало відомо, що президент України запросив президента Євроради й прем’єра Бельгії долучитись до "формули миру".

Тим часом, британська розвідка повідомляє, що Росія навряд чи оточить Бахмут найближчим часом, а у Пентагоні не бачать ознак того, що Білорусь готується вступити у війну.

Польща змінює концепцію оборони за висновками з війни РФ проти України і створює нову дивізію. У Білорусі створення нового тактичного з’єднання Польщею назвали агресивним кроком.

А в Норвезькому морі військовий корабель РФ з гіперзвуковими ракетами проводить навчання.

Перший візит до Харкова

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у вівторок побувала з неоголошеним візитом у Харкові.

Вона взагалі є першою главою МЗС, що відвідала Харків з лютого 2022 року.

Крім того, Бербок стала першою німецькою посадовицею, яка відвідала місто з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Це місто є символом абсолютного божевілля російської агресивної війни в Україні. Для мене важливо, щоб ми не втрачали з поля зору місце України в нашій європейській родині, навіть у цю зиму війни", - сказала Бербок у Харкові.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який супроводжував німецьку колегу Анналену Бербок під час її візиту до Харкова, висловив упевненість, що Україна отримає ще більше військової допомоги з Німеччини.

Серед інших новин дня 

Польські поліцейські передали українським прикордонникам 10 генераторів.

У США завершили розслідування можливого втручання Трампа у вибори у штаті Джорджія.

Вірменія відмовилась проводити навчання ОДКБ у 2023 році.

Серед закордонних політиків українці найбільше довіряють президенту Польщі.

У "нарковоротах" Європи у 2022 році конфіскували рекордну кількість кокаїну.

Сунак непомітно відновив фінансування британсько-китайського центру, яке скоротила Ліз Трасс.

У Греції розпочався суд над 24 волонтерами, які врятували мігрантів у Середземному морі.

12 країн Європи у 2022 році принаймні раз побили місячні температурні рекорди.

У Румунії – перший випадок зараження новим штамом коронавірусу "Кракен".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.