Берлін знайшов 178 танків, порятунок українців у Туреччині, Байдена чекають у Польщі: новини дня

Дайджест
Вівторок, 7 лютого 2023, 21:00

Головна тема дня – німецькі танки для України. Федеральна рада безпеки Німеччини схвалила постачання Україні 178 танків Leopard 1 із промислових запасів. 

Передачі танків Leopard 1 мають посприяти Нідерланди та Данія. Міноборони Данії повідомило, що країна у співпраці з Нідерландами та Німеччиною допоможе модернізувати і передати Україні близько 100 танків Leopard 1A5.

Землетрус у Туреччині та Сирії, який стався 6 лютого, залишається однією з топтем вже другий день поспіль. 

У Туреччині ймовірно загинули двоє громадян України, а четверо травмовані. 

Реклама:

Загалом українські дипломати вже розшукали 38 громадян, а також взаємодіють із турецькими рятувальними службами для пошуку ще 19 українців, які не виходять на зв'язок.

Станом на сьогодні кількість загиблих через землетрус у двох країнах перевищила 5 тисяч осіб.

Сьогодні президент України Володимир Зеленський підписав указ про надання гумдопомоги Туреччині. Також до Туреччини відправили команду з 87 рятувальників.

Всі важливі і цікаві новини 7 лютого – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Танки, навчання та інша підтримка

Сьогодні міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус прибув з візитом до Києва і передав українському колезі Олексію Резнікову модель танка Leopard 2.

"BREAKING: до Києва прибув "перший" Leopard 2. Їх буде більше. Дякую Бундесканцлеру, моєму колезі Борису Пісторіусу та німецькому народу. Танкова коаліція йде... до перемоги!", – йдеться у повідомленні міністра оборони України Олексія Резнікова.

Резніков розповів деталі зустрічі з німецьким колегою, зокрема щодо постачання танків, та обіцяє "багато позитивних новин". Сьогодні Федеральна рада безпеки Німеччини схвалила постачання Україні 178 танків Leopard 1 із промислових запасів. 

"Уряд Німеччини вже ухвалив рішення про постачання Україні також танків Leopard 1. Цих танків до літа буде 20-25, до кінця року – близько 80, і протягом 2024 року – понад 100 танків Leopard 1. Це мінімум три батальйони, включаючи матеріали, які потрібно буде докупити, запасні частини, боєприпаси та навчання.

І, звісно ж, не забуваємо про постачання Україні бойових танків Leopard 2 A6 у кількості 14 одиниць", – зазначив Олексій Резніков.

Німеччина обіцяє, що її перші Leopard 2 будуть в Україні в кінці березня.

Передачі танків Leopard 1 мають посприяти Нідерланди та Данія. Міноборони Данії повідомило, що країна у співпраці з Нідерландами та Німеччиною допоможе модернізувати і передати Україні близько 100 танків Leopard 1A5.

За результатами зустрічі з Пісторіусом Резніков також повідомив, що міністри провели у відрядження українських військових, які їдуть опановувати танки Leopard 2, та що Борис Пісторіус вражений темпами підготовки українців. 

До речі, у Литві завершили курс навчання українських операторів зенітної гармати L70.

Та повернімося до Німеччини, там почали тестувати самохідні артилерійські установки RCH-155. Вони схожі на Panzerhaubitze 2000, але розміщені на колісній машині Boxer. 

Ще в липні 2022 року Україна звернулася до Берліна з проханням про поставку сучасної гаубиці. Лише в грудні уряд Німеччини дав добро на продаж. Це робить Україну першим замовником одного з найсучасніших видів німецької зброї – так само було із системами ППО Iris T. Вона вже використовується в Україні, але її немає на озброєнні Бундесверу.

І це не дивно, коли Німеччина передає свою сучасну й іншу зброю для боротьби з агресором, бо для німецького населення Росія – найбільша загроза миру у світі.

Про це йдеться у дослідженні Інституту дослідження громадської думки Allensbach спільно з Центром стратегії та вищого менеджменту.

До речі, більшість американців – за продовження підтримки України, але серед республіканців більше скепсису.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс обговорить майбутню підтримку України з боку Вашингтона під час поїздки на Мюнхенську безпекову конференцію, яка відбудеться з 17 по 19 лютого 2023 року.

Тим часом, за даними британської розвідки, у Росії зараз не вистачає боєприпасів і маневрених підрозділів, необхідних для успішних наступальних дій. 

Найвище командування, ймовірно, розробляє плани, що вимагають від недоукомплектованих, недосвідчених підрозділів досягти нереальних цілей через політичний і професійний тиск, стверджується у зведенні.

Нічого нового й від партнерського для РФ Ірану. Там заперечили плани будівництва в Росії заводу з виробництва дронів.

Землетрус у Туреччині

Внаслідок потужного землетрусу у Туреччині 6 лютого ймовірно загинули двоє громадян України, а четверо травмовані; для допомоги постраждалим українцям у місто Газіантеп вирушать українські консули. Згодом інформація про гибель українців не підтвердилась.

Загалом українські дипломати вже розшукали 38 громадян, а також взаємодіють із турецькими рятувальними службами для пошуку ще 19 українців, які не виходять на зв'язок.

Станом на 7 лютого кількість загиблих унаслідок руйнівних землетрусів у Туреччині та Сирії у вівторок перевищила 5 тисяч осіб.

Президент Туреччини Ердоган оголосив надзвичайний стан у постраждалих від землетрусу районах.

Згідно з даними турецького уряду, землетрус прямо вплинув на 13,5 мільйонів мешканців Туреччини (16% населення).

Турецька поліція у вівторок заявила, що затримала чотирьох осіб за "провокаційні пости" в соціальних мережах після руйнівних землетрусів на півдні Туреччини.

Чотири особи були затримані після того, як співробітники поліції знайшли акаунти, що містили "провокаційні пости, спрямовані на створення страху і паніки", заявили в поліції.

Сьогодні президент України Володимир Зеленський підписав указ про надання гуманітарної допомоги Туреччині після руйнівних землетрусів 6 лютого.

Україна відправила до Туреччини команду з 87 рятувальників, ЄС – загалом понад 1100.

Саакашвілі у небезпеці

Міністерство закордонних справ України розчароване рішенням Тбіліського міського суду відхилити клопотання захисту Міхеїла Саакашвілі щодо відстрочки або його звільнення від покарання у зв’язку із важким станом здоров’я.

"Влада Грузії має негайно припинити зводити політичні рахунки з українським громадянином, гарантувати дотримання його прав та передати його Україні. МЗС України продовжуватиме захищати інтереси громадянина України Міхеїла Саакашвілі, який має бути звільнений", – заявили в українському МЗС.

Країни Балтії закликали владу Грузії відпустити Саакашвілі на лікування за кордон, а партія Саакашвілі навіть оголосила бойкот парламенту через стан експрезидента в ув’язненні.

Серед інших новин дня  

У Латвії масштабна пожежа на підприємстві з виробництва дронів.

Інституції ЄС сваряться через витік подробиць можливого візиту Зеленського – ЗМІ.

Новий міністр оборони Данії пішов на лікарняний, щоб "відключитись" від справ.

Сербський депутат переглядав порно у парламенті під час дебатів щодо Косова. Він складає мандат.

ЄС запустить нову платформу для боротьби з дезінформацією Росії та Китаю.

Румунія викликала посла Угорщини через заяви очільника парламентського комітету.

Байден може приїхати у Польщу під річницю початку повномасштабної війни РФ проти України. Проте, на зустріч Володимира Зеленського з президентами Польщі і США у Сеймі наразі не очікують.

ЄС скасував санкції проти колишнього "губернатора" Севастополя, призначеного Кремлем.

У Швеції відстріляли рекордну кількість вовків у новітній історії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: