У Празі вулиця імені радянського маршала Конєва з 1 жовтня матиме нову назву

Понеділок, 19 червня 2023, 19:22

Міська рада Праги в понеділок ухвалила остаточне рішення перейменувати вулицю імені радянського маршала Івана Конєва в районі Прага 3 на вулицю імені Карела Хартіга – першого очільника цього міського району.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Рішення про перейменування ухвалили за зверненням адміністрації Праги 3 ще рік тому на основі рекомендації муніципальної комісії з питань місцевого самоврядування, яка погодилася на зміну назви.

Зміна назви вулиці з Конєва на Хартіга має набути чинності з 1 жовтня. Протягом шести місяців з моменту перейменування близько п’яти тисяч жителів вулиці можуть безкоштовно обміняти свої посвідчення особи.

Прага позбавила маршала Конєва звання почесного громадянина

За даними мерії Праги, зміна назви також торкнеться близько 260 закладів і сотень інших компаній, чиї штаб-квартири розташовані на цій вулиці.

Радянський маршал, як відомо, у 1945 році брав участь у звільненні Праги від нацистів, через що в місті й ушанували його пам'ять. Водночас відомі факти причетності Конєва до розгону антикомуністичного повстання в Угорщині та зведення Берлінської стіни.

Відтак у 2020 році у Празі демонтували монумент Конєву, який до того багато разів закривали та обливали фарбою. Також перед ним встановлювали роз’яснювальні таблички щодо радянської окупації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: