Друзья и враги Украины, ЕС готовится к ядерному удару, падение поддержки НАТО: новости выходных

Дайджест
Воскресенье, 20 марта 2022, 20:15

США підтвердили використання РФ гіперзвукових ракет проти України; за даними британської розвідки, РФ провалила задачу про перевагу в українському небі; Британія звинуватила РФ у використанні переговорів для перегрупування військ; підтримка вступу України до НАТО впала, але 86% за співпрацю з Альянсом; США заборонили обслуговування майже 100 літаків, пов'язаних з РФ; активісти поновили блокаду фур з РФ на кордоні з Польщею, черга з фур вже 45 км; Німеччина надіслала Україні засоби цивільного захисту та протипожежне обладнання; за даними опитування, українці мають сумнів у "дружності" щонайменше двох держав ЄС; Євросоюз прагне збільшити запаси йодних таблеток і засобів захисту від ядерних інцидентів.

Більше цікавих новин 19 та 20 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Гіперзвукові ракети та плани РФ на НАТО

Триває двадцять п’ята доба війни Росії проти України. Генеральний штаб Збройних сил заявляє, що наразі існує висока загроза наступу з Білорусі на волинському напрямку.

Американські офіційні особи підтвердили, що Росія ще минулого тижня запустила проти України гіперзвукові ракети. За їх словами, це стало першим відомим прикладом використанням таких ракет у бою. За словами джерел, США змогли відстежувати запуски в режимі реального часу.

Розвідувальне управління британських збройних сил вважає, що Україні вдалося відстояти перевагу перед РФ у повітряному просторі, тим самим зірвавши виконання однієї з ключових задач Росії.

За даними розвідки цей розвиток події ламає ключову воєнну задачу Росії.

Британський прем’єр Борис Джонсон впевнений - Путін перебуває в "повній паніці" з приводу можливої революції в Москві, і саме тому він намагається "так жорстоко погасити вогонь свободи в Україні".

А співголова партії влади Німеччини назвав Путіна воєнним злочинцем і зрікся дружби з ексканцлером Герхардом Шредером. Нагадаємо, Шредер піддався жорсткій критиці у Німеччині та за кордоном за відмову розірвати свої тісні зв’язки з Москвою після вторгнення Путіна в Україну.

Міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс звинуватила Росію у використанні мирних переговорів з Україною як можливості для перегрупування своїх сил.

Щодо переговорів, то президент України Володимир Зеленський заявив, що є "компроміси", на які Україна не може піти у переговорах з Росією. Він зазначив, що не може бути жодних компромісів, пов'язаних з територіальною цілісністю та суверенітетом України. 

Нагадаємо, глава російської делегації на переговорах з Україною заявив, що Москва та Київ "максимально зблизили свої позиції" щодо нейтрального статусу України та її невступу до НАТО.

Тим часом, підтримка вступу України до НАТО впала, але 86% за співпрацю з Альянсом.

Посол Росії в Боснії і Герцеговині Ігор Калабухов вчергове відзначився скандальними заявами. Він заявив, що у РФ є плани проти НАТО.  

А глава МЗС країни-агресора різко відреагував на ініціативу польського уряду направити в Україну миротворчу місію НАТО або іншої міжнародної організації. На його думку, "якби це рішення було ухвалене, більшість миротворчих сил прийшла б з Польщі, і вона взяла б під свій контроль Західну Україну та Львів".  

Президент Швейцарії спрогнозував наслідки війни Путіна для швейцарської економіки. За його прогнозами, країна відчує довгострокові економічні наслідки, проте серйозної кризи не має бути.

Китай намагається зняти російсько-українську війну з порядку денного G20.

Ізоляція РФ та допомога Україні

Франція заморозила активи росіян на майже 850 млн євро. Тим часом, в Євросоюзі вивчають можливість використання активів олігархів РФ для відновлення України.

США заборонили обслуговування майже 100 літаків, пов'язаних з РФ.

Активісти поновили блокаду фур з РФ на кордоні з Польщею. Черга з фур вже 45 км.

Прем’єр Польщі закликав ЄС повністю заборонити торгівлю з Росією.

Північна Македонія скасувала безвіз для росіян.

Німеччина надіслала Україні засоби цивільного захисту та протипожежне обладнання, а також доставила лише 500 з обіцяних 2700 ПЗРК "Стріла".

Два експрезиденти США відвідали українську церкву на знак підтримки України.

Папа Франциск відвідав у лікарні українських дітей-біженців.

Інше: друзі та вороги України, втеча 10 млн українців

Українці мають сумнів у "дружності" щонайменше двох держав ЄС – опитування.

За даними ООН, 10 мільйонів українців залишили домівки через війну.

Біженці з України можуть працювати в Чехії без отримання дозволу з наступного тижня.

Посол України в Грузії, відкликаний для консультацій, перебуває у Тбілісі.

Остання група білоруських дипломатів покинула Україну.

У Туреччині відкрили найдовший у світі підвісний міст через Дарданелли.

На нічному карнавалі у Бельгії автомобіль в'їхав у натовп зі 150 людей. Загинули 6 людей.

Супермаркети у Бельгії обмежили продаж олії та борошна через масове скуповування.

ЄС зібрав у єдиному списку транспортні пільги для українців в різних країнах Європи.

ЄС прагне збільшити запаси йодних таблеток і засобів захисту від ядерних інцидентів.

Це лише частина цікавих новин 19 та 20 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: