РФ хотят запретить продажу нефти, Словения возвращает посла в Киев, оружие из Британии: новости дня

Дайджест
Понедельник, 21 марта 2022, 21:42

За даними міноборони Британії, Київ залишається головною військовою метою Росії; глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що РФ скоює в Україні воєнні злочини; глава МЗС Франції попередив про глобальний голод через війну в Україні; ЄС розгляне можливість запровадження нафтового ембарго проти РФ; Британія передала Україні 22 одиниці техніки і обладнання для боротьби з пожежами; Єврокомісія обіцяє якнайшвидше надати висновок щодо готовності України до членства в ЄС; Словенія поверне своїх дипломатів до Києва.

Більше цікавих новин 21 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ворог націлений на Київ, продовольча криза

Триває двадцять шоста доба війни Росії проти України. У міністерстві оборони Британії стверджують, що Київ залишається пріоритетом Росії, і вони очікують, що РФ поновить спроби з оточення міста у найближчі тижні.

У Харкові внаслідок потрапляння снаряду до житлового будинку загинув колишній в'язень кількох концентраційних таборів Борис Романченко.

Нідерландський суд звільнив двох українців з СІЗО для участі у війні з РФ.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель переконаний, що Росія скоює в Україні воєнні злочини. Зокрема, те, що відбувається в Маріуполі, Боррель назвав "величезним воєнним злочином".

Це місто має особливе значення для Греції, яка 25 березня буде святкувати День незалежності. Це добра нагода для греків довести, що для них слова "незалежність", "свобода" та "людяність" мають велике значення і передати Україні системи С-300, пише редактор ЄвроПравди Сергій Сидоренко у колонці С-300 з Греції допоможе Україні. Якщо для греків людяність та свобода мають значення.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що ЄС має визнати перспективу того, що війна в Україні може призвести до глобальної продовольчої кризи.

Як пише Politico, Україна та Росія є гігантськими експортерами зерна, і половина пшениці, що імпортується в Африку, припадає на ці дві країни, у той час як світові ціни на продовольчі товари вже зросли в результаті війни. Експорт продовольства з України практично припинився, а можливості вирощувати та збирати врожай цього року перебувають під загрозою через війну.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Китай відіграти важливу роль у припиненні війни в Україні.

А міністр оборони України Олексій Резніков особисто їздив на зустріч з британським колегою Беном Воллесом та міністеркою закордонних справ Британії Ліз Трасс.

Прем’єр Британії Борис Джонсон розглядає можливість поїздки до Києва, щоб продемонструвати підтримку боротьбі України проти РФ.

Нафтове ембарго, конфіскація російського майна

Уряди країн Європейського Союзу розглянуть питання про накладення нафтового ембарго на Росію у зв’язку з її вторгненням в Україну. Про це пише Reuters

Чотири раунди санкцій ЄС, запроваджені протягом останніх трьох тижнів, у тому числі проти 685 росіян і білорусів, а також проти російських фінансів і торгівлі, поки що не змусили Кремль змінити курс в Україні.

Це залишає перед блоком економічно найважчий вибір відмови від російської нафти, як це зробили Сполучені Штати та Велика Британія, але не 27 країн ЄС.

Дипломати повідомили Reuters, що країни Балтії, включаючи Литву, наполягають на введенні ембарго як наступного логічного кроку, тоді як Німеччина застерігає від надто швидких дій через і без того високі ціни на енергоносії в Європі.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель також заявив, що Євросоюз готовий обговорити санкції проти РФ у нафтовій сфері.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що наступного тижня проти Росії, яка напала на Україну, введуть нові санкції

Швейцарія заарештувала розкішні апартаменти в Альпах російського олігарха Авена. А суперяхта Абрамовича втекла від санкцій у Бодрум: її блокували юні українські яхтсмени.

На польсько-білоруському кордоні активісти третю добу блокують фури, що прямують до РФ.

За даними Bloomberg, уряд Великої Британії готується тимчасово взяти на себе управління британським підрозділом "Газпрому", який займається роздрібною торгівлею у країні. 

У Польщі збираються конфіскувати російське майно, а країни Балтії планують заборонити російським кораблям заходити в свої порти.

Також у Польщі хочуть додатково оподаткувати компанії, які не йдуть з ринку РФ.

А у Чехії вважають, що повна заборона торгівлі з Росією нереальна.

Військова допомога Україні

За словами федерального міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, ЄС планує збільшити фінансову допомогу Україні на закупівлю зброї до одного мільярда євро

З іншого боку, президент України Володимир Зеленський закликав громадян Німеччини припинити бути спонсорами російської військової машини

Британія передала Україні 22 одиниці техніки і обладнання для боротьби з пожежами.

За даними The Wall Street Journal, США збираються передати Україні радянські зенітно-ракетні комплекси "Оса", які були таємно придбані кілька десятиліть тому.

А парламентарі 13 країн закликали допомогти Україні з протиповітряним захистом.

Інше: пришвидшене членство, фейк про українців

Єврокомісія обіцяє якнайшвидше надати висновок щодо готовності України до членства в ЄС.

Словенія поверне своїх дипломатів до Києва.

У Німеччині поширюють фейк про смертельне побиття підлітка групою українців.

Єврокомісія попередила про загрозу торгівлі людьми для українських дітей-біженців.

В уряді Британії вважають, що за дзвінками до двох міністрів невідомої особи нібито від імені прем’єра України Дениса Шмигаля стоїть Росія.

Міноборони Британії висловило протест військовому аташе РФ через війну в Україні, а МЗС РФ вручило ноту послу США через заяви Байдена щодо Путіна.

Президент Швейцарії приїхав на кордон Польщі та України і зустрівся із біженцями.

Це лише частина цікавих новин 21 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: