16 травня 2017

Статті
Прем'єр-бунтівник: як Макрон вдруге переграв республіканців
З призначенням Філіпа – політика з репутацією бунтівника – Еммануель Макрон утверджується у ролі великого деструктора французької політичної системи. Фактично маргіналізувавши Соціалістичну партію, президент взявся за розвал "Республіканців".
Самотність Трампа: що означає скандальна відставка глави ФБР
Відставка Джеймса Комі стала доказом падіння довіри Трампа до членів його команди. Прагнення президента замкнути на собі вирішення всіх завдань загрожує посиленням помилок. Однією з них може виявитися передача Трампом секретної інформації під час зустрічі з Лавровим.
Колонки
Конкурс найкращих музеїв Європи: росіяни-переможці, Україна за бортом та польський приклад змін
Україна традиційно не була представлена на конкурсі, а от росіяни – були. З ними пов’язаний окремий скандал цьогорічного конкурсу. Одну з ключових премій вручили музею Бориса Єльцина. Рішення викликало реакцію як серед музейників Європи, так і в РФ...
Новини
19:54
Польща не погодиться на нав’язування квот біженців – Шидло
Уряд Польщі не погодиться з тим, щоб країни-члени ЄС насильно змушували приймати біженців.
19:26
Єврокомісія погрожує покарати деякі країни ЄС за відмову приймати мігрантів
Єврокомісія попередила Австрію, Угорщину та Польщу про юридичні наслідки, якщо країни не почнуть приймати встановлене число прохачів притулку, що нелегально прибули до Греції та Італії.
18:49
У Європі можуть відмовитись надавати розвіддані США після передачі інформації РФ – ЗМІ
Високопоставлений чиновник розвідки однієї з європейських країн повідомив, що його країна може припинити ділитися інформацією зі Сполученими Штатами, якщо буде знайдено підтвердження, що президент Дональд Трамп поділився секретною інформацією з російськими офіційними особами.
18:28
Данія може продовжити прикордонний контроль більш ніж на півроку
Данія заявила у вівторок, що може проігнорувати директиву Європейського союзу про скасування тимчасових обмежень на кордоні протягом наступних півроку, якщо ЄС не захистить зовнішні кордони від нелегальних мігрантів.
18:08
Уряд Німеччини отримав право зберігати IP-адреси користувачів
Через загрозу кібератак Верховний суд Німеччини у вівторок надав право уряду ФРН зберігати дані IP-адрес користувачів інтернету як запобіжний захід.
17:56
В Берліні через інцидент з газом евакуювали термінал аеропорту
Термінал D аеропорту Шенефельд в Берліні евакуювали через підозру розпилення сльозогінного газу. О 15:00 за місцевим часом аеропорт відновив роботу.
17:38
Дострокові парламентські вибори в Австрії відбудуться 15 жовтня
Керівники усіх парламентських фракцій парламенту Австрії домовилися про проведення дострокових виборів 15 жовтня.
17:10
Порошенко обіцяє створити на Мальті хаб для українського агроекспорту
Президент України Петро Порошенко вважає, що Мальта може стати хабом для українських аграріїв для постачання продукції до Північної Африки та відкрити нові можливості для української металургійної галузі.
17:08
Литва обкладе податками допомогу по безробіттю
З 1 липня у Литві підвищать допомогу по безробіттю, зате ці доходи будуть обкладати податками.
16:46
Представництво ЄС закликає Раду відхилити поправки, що можуть вбити систему ProZorro
Зміни до законопроекту №2126a про основні засади забезпечення кібербезпеки України не відповідають стандартам ЄС та послаблять антикорупційні зусилля.
16:31
У Швеції затримали росіянина за запуск безпілотника над будівлею парламенту
Поліція Швеції затримала чоловіка, який запустив безпілотник над будівлею шведського парламенту.
16:28
Турецькі літаки за день 141 раз порушили повітряний простір Греції
20 турецьких літаків F-16, 5 літаків CN-235 і 19 вертольотів увійшли в район польотної інформації в Афінах, не надавши план польоту.
16:19
Крематорій у в’язниці в Сирії: Париж закликав до міжнародного розслідування
Франція закликала до міжнародного розслідування звинувачень щодо крематорію у в’язниці в Сирії.
15:56
МЗС перевірить причетність українців до перевезення мігрантів у Середземному морі
МЗС України доручило консулам з'ясувати у правоохоронних органів Італії та низці інших країн інформацію про причетність українців до створення мережі перевезення мігрантів у Середземному морі.
15:55
Склад нового уряду Франції оголосять 17 травня
У Франції оголошення складу нового уряду прем'єр-міністра країни Едуарда Філіпа перенесли на 17 травня.
15:51
У Латвії через нестачу робочої сили закликали спростити правила імміграції
Через брак робочої сили в окремих галузях необхідно внести поправки в імміграційний закон, щоб якомога швидше затвердити список професій, до яких можна застосовувати спрощену процедуру для залучення робочої сили з-за кордону.
15:44
Польща виділить Україні мільйон євро на вдосконалення прикордонної зони
Посол Польщі в Україні Ян Пєкло анонсував виділення 1 мільйона євро на вдосконалення спільної українсько-польської прикордонної зони.
15:26
Інтерпол оголосив у розшук екс-президента союзної держави Сербії і Чорногорії
Президента союзної держави Сербії і Чорногорії Светозара Маровіча оголошено у розшук.
15:23
Юнкер погодився передати портфель єврокомісара доповідачу з українського безвізу
Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер оголосив, що має намір передати портфель єврокомісара з питань цифрової економіки і цифрового суспільства номінованій від Болгарії Марії Габріель
15:15
ФотоКартину Пікассо, конфісковану нацистами, продали за $45 млн на аукціоні
Один з найбільш відомих портретів Пабло Пікассо "Сидяча жінка в синій сукні" (Femme Assise, Robe Bleu) була продана на аукціоні в Нью-Йорку за 45 мільйонів доларів.
14:55
У Франції росіянина засудили за підробку елітного бургундського вина
Суд французького міста Діжон засудив росіянина Олександра Югова до чотирьох років ув'язнення за підробку одного з найдорожчих вин світу Romanée-Conti.
14:38
Трамп каже, що мав право ділитися інформацією на переговорах з Росією
Президент США Дональд Трамп заявив, що мав повне право ділитися з Росією інформацією, яка стосується питань тероризму та безпеки авіапольотів в ході переговорів з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.
14:26
В Асада відкинули звинувачення США про крематорій у в’язниці
"Адміністрація США випустила "нову голлівудську історію, відірвану від реальності", ідеться у заяві міністерства закордонних справ Сирії.
14:08
Турецька опозиція закликає Трампа порушити з Ердоганом питання прав людини
Представники турецької опозиції та правозахисники закликають президента США Дональда Трампа підняти питання погіршення прав людини в Туреччині під час переговорів з президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом.
14:06
Рівень інфляції у Британії – найвищий за останні чотири роки
Інфляція у Великій Британії минулого місяця сягла найвищого рівня з вересня 2013 року. Банк Англії попередив, що 2017 рік буде "більш складним часом для британських домогосподарств".
13:57
Прем’єр Туреччини закликав Берлін обирати між Анкарою і путчистами
Прем’єр-Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що Німеччина має вирішити, що їй цінніше: дружба з Анкарою чи причетні до спроби перевороту прибічники Фетхуллаха Гюлена.
13:45
Північна Корея заявила ООН, що ракетне випробування було "законним"
Північна Корея заявила, що нещодавнє випробування ракети було законним актом самооборони у відповідності з міжнародним правом, а критика США щодо цього - "кричуще порушення суверенітету і гідності КНДР".
13:42
Суд Данії визнав винною 17-річну дівчину за підготовку терактів у школах
Суд у Данії визнав винною в підготовці двох терактів 17-річну дівчину, яка перейнялася ідеологією джихадистів і планувала підірвати дві місцеві школи.
13:21
В РФ назвали передачу Трампом секретних даних Лаврову вигаданою сенсацією
Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що інформація про передачу президентом США Дональдом Трампом секретних даних главі МЗС Сергію Лаврову є вигаданою сенсацією, розповсюдженою американськими ЗМІ.
13:13
У Греції - масові страйки проти нових заходів економії
У Греції напередодні голосування у парламенті за нові заходи економії журналісти, працівники поромів, громадського транспорту та медзакладів оголосили масові страйки.
13:02
Туреччина попередила про загрозу терактів проти кораблів РФ у Босфорі
Турецька влада попереджає про загрозу терактів "Ісламської держави", які можуть бути вчинені проти російських кораблів, що курсують Босфором.
12:41
Все більше американців хочуть незалежного розслідування щодо втручання РФ у вибори
Більшість американців, включаючи зростаюче число республіканців, хочуть бачити "незалежне розслідування" щодо зв'язків між Росією і президентом Дональдом Трампом та його кампанією в ході передвиборної кампанії 2016 року.
12:21
У Женеві розпочинається новий раунд мирних переговорів щодо Сирії
У Женеві у вівторок, 16 травня, розпочинається новий раунд мирних переговорів з врегулювання шестирічного конфлікту у Сирії, внаслідок якого загинули понад 320 тисяч осіб.
12:20
За глобальною кібератакою можуть стояти хакери з Північної Кореї
Частина коду в ранній версії WannaCry використовувалася в програмах кіберзлочинного угруповання Lazarus Group, яку деякі дослідники пов'язують з хакерськими діями Північної Кореї.
12:14
ЄС очікує від Ради остаточного ухвалення закону про держконтроль харчових продуктів
Представництво ЄС в Україні сподівається на остаточне ухвалення цього тижня законопроекту "Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин" (№ 0906).
12:00
Британія заблокувала створення командного центру ЄС
Велика Британія заблокувала законодавчу підготовку до створення командного центру ЄС.
11:43
Контрабандисти з України перевозили на розкішних яхтах мігрантів до ЄС - $7 тис. за особу
Українські контрабандисти створили мережу для перевезення нелегальних мігрантів з Туреччини до південної Європи на розкішних яхтах.
11:37
Туреччина санкціонувала арешт 85 чиновників міністерств у зв’язку з спробою путчу
Прокуратура Анкари видала ордери на арешт 85 чиновників міністерств енергетики і економіки у рамках справи про минулорічну спробу перевороту.
10:47
У Нідерландах через два місяці після виборів провалилися переговори щодо коаліції
Рівно через два місяці після виборів у Нідерландах у понеділок провалилися переговори щодо чотирипартіїйної коаліції у нижній палаті парламенту.
10:46
У сирійському таборі для біженців внаслідок теракту ІДІЛ загинули 6 осіб
Щонайменше шість осіб загинули від вибуху двох замінованих автомобілів поблизу сирійського табору для біженців Рукбан, що знаходиться недалеко від кордону з Йорданією.
10:26
Південна Корея: ракетна програма КНДР прогресує швидше, ніж очікувалося
Південна Корея заявила, ракетна програма Північної Кореї прогресує швидше, ніж очікувалося.
10:16
Третина французів підтримує кандидатуру Філіпа на посту прем’єра
Майже третина французів схвалюють призначення мера Гавра Едуара Філіпа на посту прем’єр-міністра Франції.
10:07
Афганські сили відбили у талібів район біля північного міста Кундуз
Афганські сили безпеки відновили контроль над районним центром, недалеко від північного міста Кундуз, що був захоплений бойовиками руху "Талібан" раніше в цьому місяці.
09:59
Порошенко проситиме про продовження санкцій ЄС проти РФ на рік
Президент України Петро Порошенко заявив, що буде просити про продовження санкцій Євросоюзу проти РФ не на 6 місяців, а на рік.
09:46
Радбез ООН засудив запуск ракети КНДР, погрожує новими санкціями
Рада Безпеки ООН рішуче засудила останні випробування балістичної ракети Північною Кореєю та погрожує ввести нові санкції за порушення вимог про припинення всіх ядерних випробувань.
09:22
Глава МЗС Польщі: РФ не виконує Мінські угоди, санкції треба зберегти
Росія не виконує Мінські угоди, тому ЄС повинен зберігати свої санкції проти цієї країни.
08:58
У Білому домі заперечують розголошення Трампом секретної інформації
Перший заступник радника президента США з національної безпеки Діна Пауелл заявила, що інформація ЗМІ про те, що президент Дональд Трамп розкрив секретні дані міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, є неправдивою.
08:49
Порошенко збирається до Берліна на переговори з Меркель
08:40
Меркель і Макрон обіцяють надати нової динаміки реформуванню ЄС
Президент Франції Еммануель Макрон під час першого закордонного візиту обговорював з канцлером Німеччини Ангелою Меркель можливу реформу Євросоюзу.
08:29
Трамп розкрив Лаврову секретну інформацію – Washington Post
Президент США Дональд Трамп минулого тижня під час зустрічі в Білому домі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим розкрив йому надсекретну інформацію щодо "Ісламської держави".
08:09
Порошенко вже хоче вступу України до Шенгенської зони
Президент України Петро Порошенко хоче, щоб Україна стала членом Шенгенської зони.