22 травня 2017

Статті
Іран голосує проти санкцій: фундаменталісти програли вибори президента
Президентські вибори в Ірані стали особливими – їхній переможець Хасан Рухані наважився протистояти верховному керівнику аятолі Хаменеї. Він відкрито звинувачував своїх опонентів у екстремізмі та підкреслював неприйняття іранцями політики "страт та в’язниць".
Колонки
Росія відкрила скриньку Пандори: чим загрожує позов до СОТ проти України
Росія звернулася з комплексним позовом до України за статтею, застосування якої раніше уникали всі інші країни. У тому числі – стримуючи Україну від оскарження російських санкцій. А це означає, що спір у СОТ обіцяє стати подією світового масштабу.
Новини
20:39
Туреччина викликала посла США через бійку біля резиденції у Вашингтоні
Під час візиту Ердогана біля резиденції посла Туреччини у Вашингтоні співробітники турецької служби безпеки побили учасників акції протесту.
20:08
У Кремлі заявили, що Путін та Макрон говоритимуть про Україну
"Відбудеться обмін думками з актуальних міжнародних і регіональних питань, насамперед щодо координації зусиль у боротьбі з тероризмом і врегулюванні криз в Сирії і на Україні", - йдеться у повідомленні Кремля.
19:57
Рада у вівторок розгляне євроінтеграційні законопроекти у сфері охорони довкілля
Доопрацьовані законопроекти враховують і збалансовують державні, громадські та бізнесові інтереси з тим, аби унеможливити негативний вплив на екологію від господарської діяльності.
19:23
Екс-прем'єра Македонії звинувачують у відмиванні грошей
Прокуратура вважає, що Нікола Груєвський в якості голови партії прийняв 4,9 млн євро незаконних пожертвувань в період між 2009 і 2015 років, коли він був прем'єр-міністром.
19:10
Трамп каже, що на зустрічі із Лавровим ні разу не згадував Ізраїль
Президент США Дональд Трамп заявив що ні разу не згадував Ізраїль в ході зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, спростовуючи таким чином повідомленні ЗМІ про розголошення ним секретної інформації, яка була отримана від Ізраїлю.
18:49
Трамп: Іран не повинен отримати ядерну зброю
Трамп також заявив, що Іран повинен "припинити фінансування, підготовку і оснащення терористів і бойовиків".
18:43
Китай відкрив доступ на свій ринок для української яловичини
Україна та Китай підписали документ, який офіційно відкриває доступ для української яловичини на китайський ринок.
18:23
Німеччина закликала Іран не підтримувати бойовиків в Сирії та Іраку
Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель закликав Іран припинити підтримувати збройні угрупування у Сирії та Іраку, які сприяють дестабілізації на Близькому Сході, якщо він хоче хороших відносин із Заходом.
18:11
Безвізу із заморськими територіями країн ЄС доведеться чекати кілька місяців
Міністерство закордонних справ розпочало переговори про скасування безвізового режим із так званими заморськими територіями Франції та Нідерландів, але цей процес потребуватиме додаткового часу.
18:01
фотоУ Британії затримали чоловіка, який закликав вбити Терезу Мей
У британському місті Рексем затримали чоловіка, який закликав до вбивства прем'єр-міністра країни Терези Мей під час агітаційного заходу в рамках передвиборчої компанії Консервативної партії.
17:59
Італійська мафія вкрала 35 млн євро з коштів для допомоги біженцям
Рим виділив 3 млрд євро для розміщення мігрантів на 2017 рік, а ЄС надав ще 13,7 млн євро із надзвичайних фондів додатково до вже виділених 500 млн євро на період 2014-2020 років.
17:28
Флінн скористається 5-ю поправкою, щоб не свідчити проти себе у справі про зв'язки з РФ
Колишній радник з національної безпеки Майкл Флінн буде посилатися на п'яту поправку до Конституції США, щоб не давати свідчення сенатському комітету з розвідки, які можуть бути використані проти нього.
17:22
У Данії пропонують встановити паркан з колючим дротом на кордоні з ФРН
Голова групи Народної партії у Європарламенті Андерс Вістісен заявив, що угорська модель має бути відтворена в Данії.
16:51
Чехія побудує залізничну мережу для швидкісних поїздів за $27 млрд
Міністр транспорту Чехії Дан Ток заявив, що мережа буде призначена для поїздів, які курсують зі швидкістю понад 300 км/год, як в деяких інших європейських країнах, таких як Франція.
16:22
Ле Пен більше не вимагатиме виходу Франції з ЄС і відмови від євро
Відтепер політика "Національного фронту" буде зосереджена на вимогах переукласти договори ЄС, щоб дати нам більше контролю над нашим бюджетним і банківським законодавством
16:22
У Туреччині затримали ще 966 осіб за підозрою у зв'язках з Гюленом
Міністерство внутрішніх справ Туреччини повідомило про затримання 966 осіб минулого тижня в рамках операції уряду проти руху Фетхуллаха Гюлена, якого звинувачують в організації спроби перевороту.
16:04
Меркель: євро занадто слабкий через політику ЄЦБ
Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що євро є занадто слабкий через політику Європейського центрального банку, зазначивши, що це допомогло пояснити відносно високий в Німеччині профіцит торгового балансу.
16:01
У Франції підтвердили, що Макрон і Путін зустрінуться 29 травня
Новий французький президент і його російський колега вирушать у Версаль на виставку, присвячену 300-річчю візиту Петра I до Франції.
15:46
ЄС завершить антимонопольні справи проти Google в найближчі кілька місяців
Найпопулярніший у світі інтернет-пошуковик знаходиться у центрі уваги Єврокомісії з 2010 року через просування власних торговельних послуг в інтернеті за рахунок послуг конкурентів.
15:37
Франція не розглядає питання відкриття посольства в Дамаску
В МЗС Франції заявили, що питання відкриття посольства в Сирії не обговорюється, що сигналізує про те, що не може бути ніяких фундаментальних змін в підході Парижа до сирійського конфлікту за президентства Еммануеля Макрона.
15:26
Прем’єр Іспанії назвам шантажем погрози Каталонії проголосити незалежність
Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой назвав неприйнятним шантажем наміри Каталонії проголосити незалежність, якщо іспанський уряд заважатиме автономії провести референдум.
15:18
У Туреччині водометами та газом розігнали мітинг проти сирійських біженців в Адані
У південній турецькій провінції Адана поліція втрутилася у протести групи місцевих жителів, які вимагали переселення сирійських біженців, які живуть в цих околицях.
15:13
ЄС офіційно підтверджує: безвіз запрацює в ніч на 11 червня
Представництво Європейського союзу наголошує, що візовий режим для короткострокових поїздок громадян України буде скасований опівночі неділі, 11 червня.
15:07
Президент Франції закликає країни ЄС дотримуватися міграційної політики
Еммануель Макрон зазначив, що держави-члени ЄС повинні розділяти тягар прийняття мігрантів і біженців, які прибувають до Італії.
14:51
КНДР каже, що готова розгорнути серійне виробництво нових ракет
Північна Корея заявила, що готова розгорнути та запустити серійне виробництво нових ракет середньої дальності, які здатні досягти Японії та найбільших американських військових баз після чергового тестового запуску.
14:31
Арбітраж ООН з морського права виніс процедурне рішення за позовом України проти РФ
Згідно із затвердженим регламентом розгляду справи, до 19 лютого 2018 року українська сторона має надати Меморандум, який містить виклад обставин, на які спирається Україна, заяву з питання права і пояснення.
14:27
Росія і Туреччина офіційно зняли взаємні санкції
Росія і Туреччина підписали спільну заяву про взаємне зняття обмежень в торгівлі.
14:14
Рада ЄС дала зелене світло початку переговорів щодо Brexit
Рада ЄС у понеділок дала дозвіл на формальний початок переговорів з Великою Британією щодо Brexit.
14:05
В Румунії затримали 6 сирійських мігрантів на шляху до Шенгенської зони
Румунська прикордонна поліція затримала та допитала шістьох сирійських мігрантів, які підозрюються в спробі незаконно потрапити у Шенгенську зону.
13:42
У Стамбулі знесли частину нічного клубу, де в новорічну ніч вбили 39 людей
Влада Стамбула знесла частину відомого нічного клубу Reina, де в новорічну ніч сталася терористична атака "Ісламської держави", яка забрала життя 39 людей.
13:29
Аеропорт "Бориспіль" заявляє, що поки не домовився з Ryanair
Державне підприємство "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" (Київ) продовжує вести переговори про спільну роботу з провідною європейською лоукост-авіакомпанією Ryanair.
13:24
Франція та Німеччина домовились пришвидшити інтеграцію єврозони
Міністр фінансів Франції Бруно ле Мер та його німецький колега Вольфганг Шойбле оголосили у понеділок 22 травня про створення робочої групи, яка працюватиме над пришвидшенням інтеграції єврозони.
13:09
Тегеран звинуватив США в іранофобії та озброєнні "небезпечних терористів"
Іран звинуватив США в продажі зброї "небезпечним терористам" на Близькому Сході та поширенні іранофобії через заклики до арабських держав купувати зброю.
12:45
Президент Франції виступив за полегшення боргового тягаря Греції
Президент Франції Еммануель Макрон виступив за послаблення боргового навантаження на Грецію.
12:23
Німецька поліція евакуювала офіс соціал-демократів через підозрілий об'єкт
Німецька поліція евакуювала штаб-квартиру Соціал-демократичної партії (СДПН) у Берліні після того, як в поштовому відділенні знайшли підозрілий предмет.
12:14
Розрив між консерваторами і лейбористами у Британії скоротився вдвічі
Консервативна партія Великої Британії протягом тижня втратила 5 процентних пунктів рейтингу.
12:04
ЄС довелося порушити правила, щоб український безвіз запрацював 11 червня
Європейським структурам довелося порушити офіційно встановлені правила публікації законодавчих актів, щоби виконати обіцянку щодо дати старту безвізового режиму.
11:52
Парламентські вибори в Албанії перенесли на 25 червня
Указом президента Албанії парламентські вибори в країні були перенесені на один тиждень, на 25 червня.
11:33
ЄС опублікував рішення по Україні та визначив дату початку безвізових поїздок
Офіційний журнал Європейського союзу в понеділок 22 травня оприлюднив рішення про скасування візових вимог для громадян України.
11:31
Сирійський Хомс залишили останні автобуси з повстанцями
Сотні сирійських повстанців та члени їхніх родин залишили останній район Хомса, Ваер, який раніше був під контролем опозиції.
10:59
У Фінляндії починаються одні з найбільших навчань ВПС в Європі
У фінській Лапландії стартують військові навчання Arctic Challenge Exercise (ACE)за участю Фінляндії, Норвегії і Швеції.
10:58
В Туреччині почався суд над понад 200 підозрюваними у причетності до путчу
Суд Анкари розпочинає слухання щодо 221 військового, більшість з яких є високопоставленими військовими офіцерами, яких підозрюють у причетності до державного перевороту в ніч на 15 липня минулого року.
10:46
Каталонія проголосить незалежність, якщо уряд Іспанії завадить референдуму – ЗМІ
Каталонія підготувала механізм, який передбачає негайний вихід зі складу Іспанії, якщо Мадрид не дозволить провести запланований на осінь референдум.
10:31
Британія погрожує ЄС перервати переговори про Brexit
Велика Британія погрожує припинити переговори щодо виходу з блоку, якщо ЄС не відмовиться від своїх вимог щодо Лондона виплатити 100 мільярдів євро за "розлучення з ЄС".
09:53
Фінляндія і Естонія здійснять спостережні польоти над Росією
Спільна група інспекторів з Естонії та Фінляндії в рамках Договору з відкритого неба зробить обліт території Білорусі і РФ.
09:52
Глава МЗС Німеччини пропонує полегшити боргове навантаження Греції
Глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель виступив із пропозицією полегшити боргове навантаження Греції всупереч позиції німецького міністра фінансів Вольфганга Шойбле.
09:43
США можуть замінити військову допомогу Україні на кредити – ЗМІ
Пропозиції президента США Дональда Трампа щодо бюджету включають заміну грантів на розвиток оборонної сфери низки країн, в тому числі України, на кредити.
09:34
МЗС домовляється про безвіз із останньою визнаною територією в Європі
Україна веде переговори про скасування візового режиму із Гібралтаром; натомість діалог з невизнаним Косовом з даного питання не ведеться.
09:25
Туреччина заявила про знешкодження понад 90 терористів
В ході антитерористичних операцій, проведених у низці турецьких провінцій, було знешкоджено 93 члени Робітничої партії Курдистану.
09:06
Путін збирається на позапланову зустріч з Макроном – ЗМІ
29 травня відбудеться незапланований візит Володимира Путіна до Франції, де він проведе особисту зустріч із новим президентом Франції Еммануелем Макроном.
08:52
Трамп відвідує Ізраїль за посилених заходів безпеки
Президент США Дональд Трамп у ході своєї першої офіційної закордонної подорожі Близьким Сходом відвідає Ізраїль та Палестину.
08:32
Радбез ООН обговорить ракетний запуск Північної Кореї за зачиненими дверима
Рада Безпеки ООН зустрінеться у вівторок за зачиненими дверима задля обговорення останніх ракетних випробувань Північної Кореї.
08:15
фотоУ Будапешті тисячі людей знову підтримали заснований Соросом університет
Тисячі протестувальників прийшли до парламенту Угорщини в неділю, вони знову виступили проти спроби угорської влади закрити Центральноєвропейський університет (CEU).
07:59
КНДР відзвітувала про успішний запуск ракети
Північна Корея заявила, що нові випробування балістичної ракети середньої дальності 21 травня були успішними.
07:46
Україна та Польща можуть разом збудувати успішне майбутнє – Дуда
Польський президент Анджей Дуда переконаний, що Польща і Україна можуть спільно збудувати успішне майбутнє, засноване на повазі і почутті солідарності.