Статті

Конституційний референдум в Італії: ні, це не новий Brexit
Запропоновані італійцям конституційні зміни були досить неоднозначними і викликали спротив різних груп населення. Тому 60% голосів "проти" аж ніяк не означають, що всі ці виборці підтримують популістів та праворадикалів чи налаштовані проти Європейського Союзу.
Дорогою популізму: як референдум в Італії змінює політичну картину країни та Європи
Наразі, незалежно від результатів референдуму, Італія лишатиметься у єврозоні. Принаймні, у короткостроковій перспективі. Хоча навіть цьому є протидія. Швидка зміна керівництва Італії ще не є вирішеною справою, хоча Ренці вже заявив про свою відставку через програш на референдумі...
Балтійські маневри. Навіщо РФ мілітаризація Калінінграда
Сили, які розгортає НАТО на Балтиці, не мають жодного наступального потенціалу, а тому не становлять військової загрози для РФ. Проте мілітаризація Калінінграда показує: РФ хоче блокувати перекидання основних сил НАТО у випадку своєї агресії проти країн Балтії.
Нова коаліція для Меркель. Як зміниться курс Німеччини після виборів
Міграційна криза ознаменувалася не лише втратою рейтингу для канцлерки ФРН, але й успіхом правопопулістів та євроскептиків. Саме тому навіть відновлення за результатами виборів чинної "великої коаліції" не означатиме продовження нинішнього курсу Німеччини.
Молоко лося та інші родзинки: дружини дипломатів запрошують на благодійний ярмарок
Особливістю Благодійного різдвяного ярмарку є те, що більшість представлених на ньому продуктів і товарів навряд чи можна знайти в українських магазинах – посольства та компанії завозять їх напряму зі своїх країн. Значну частину національного асортименту жінки дипломатів готують самі, додаючи ярмарку домашньої атмосфери.
Труднощі на злеті: що заважає нашому авіапрому вийти на ринок ЄС
Європейські замовники мають бути впевнені, що їхній постачальник виконає замовлення вчасно. І це ключова проблема – численні зриви масштабних контрактів не могли залишитися непоміченими. Іронія – у зривах винні держкомпанії, а репутація страждає у всіх.
Призупинення безвізу і вплив Франції: як це працюватиме та коли можливе скасування віз
Якщо домовленість буде дотримана і Рада ЄС та Європарламент досягнуть компромісу, то механізм призупинення безвізового режиму набуде чинності не раніше кінця лютого – початку березня. Далі ухвалити рішення буде ще складніше, з огляду на початок активної передвиборчої кампанії у Франції...
Пристрасті навколо експорту деревини. Що прийде на зміну мораторію
Україні доведеться сісти на дуже складний шпагат – усунути порушення міжнародних зобов'язань, уникнувши повної лібералізації експорту деревини. Виходом може стати створення штучних перешкод, які роблять такий експорт економічно невиправданим.
Шведська підтримка реформ: як допомогти Україні дорогою до Євросоюзу
Ми віримо у відкритий Європейський Союз, який має тісні зв’язки з Україною та іншими країнами-партнерами в рамках Східного партнерства. Успіх реформ і демократичних перетворень в Україні є важливим не тільки для України, а також і для цілого регіону, і для всієї Європи...
Саміт на нервах: як Україна ледь не втратила, але знову повернула шанси на безвіз
Представник Франції відверто здивував усіх присутніх. "Треба визначитись: або ми відкриваємо візову лібералізацію, або зберігаємо Шенгенську зону". Така риторика лунає вперше. Досі ніхто з офіційних осіб не припускав, що скасування візового режиму може призвести до розвалу Шенгену...
Інтеграція замість членства. ЄС визначився з рівнем енергетичної співпраці з Україною
Новий меморандум покликаний оновити домовленості сторін, зафіксовані у далекому 2005 році. Серед головних новацій документа – значно розширена сфера узгодження дій, адже тапер метою співпраці є повна інтеграція енергетичних ринків України та ЄС.
Саміт напівперемоги: що отримає та що втратить Україна на зустрічі в Брюсселі
Головна позитивна новина: ЄС нарешті виділить гроші на підвищення зарплатні на держслужбі. Однак грошей вистачить далеко не всім... Наразі не уточнюється, що саме стало причиною зриву у підписанні угоди з Європолом та чи є винуватцем скандально відома заступниця Авакова...
Польща, яку не впізнати. Що змінилося за рік у сусідній країні
Польща вже рік прожила з урядом "Права і справедливості". І хоча у багатьох поляків від дій влади – мурашки по шкірі, активна реалізація обіцянок у соціальній сфері сьогодні знову дозволила би ПіС перемогти на виборах.
Литва перед зміною курсу. Чого очікують від нового прем'єра
Новий уряд Литви готовий скорегувати курс країни на більш соціальний. Натомість у зовнішній політиці змін чекати не варто. Зокрема, міністром закордонних справ, швидше за все, залишиться Лінас Лінкявічюс, що є доброю новиною для України.
Коли безвіз стане реальним: все про рішення Ради ЄС та його наслідки
Можна з впевненістю сказати: у 2016 році безвізовий режим на практиці не запрацює, хай що вам обіцяють посадовці. Але все одно йдеться про відносно короткий період очікування... Візова лібералізація почалася через неприродні рішення "дружнього" до України посольства Бельгії...
5 євро за безвіз: чому система дозволів на в’їзд в ЄС не стане "зрадою" для України
Порядок отримання дозволу на в'їзд до ЄС вже відомий. Це – не заявка на візу: не знадобиться жодних довідок з роботи чи бронювань готелів. Достатньо лише паспортних даних. Подати заявку можна навіть за іншу людину – яка, приміром, зараз не має доступу до інтернету...
Як працюватиме нова система дозволів на в'їзд до Шенгену: роз'яснення Єврокомісії
Громадяни з "безвізових" країн будуть подавати он-лайн заявку через сайт ETIAS або через мобільний додаток на телефоні. Її заповнення забиратиме не більше 10 хвилин. Немає потреби надавати жодні документи, окрім паспорта. Очікується, що система почне працювати з 1 січня 2020 року.
Чорногорія після путчу. Що планували російські куратори та що вийшло насправді
Чорногорська прокуратура офіційно звинувачує в організації путчу "російських та сербських націоналістів", тобто офіційні Белград та Москва виведені з-під удару. Натомість правоохоронці почали ретельно вивчати діяльність проросійських організацій.
Трикутник вільної торгівлі. Що дасть Україні ЗВТ із Канадою
ЄС вже має режим вільної торгівлі з Україною, а незабаром запрацює аналогічний режим із Канадою. Одночасно Україна та Канада самі погодили спростити умови торгівлі між собою. Які ж саме переваги може отримати Україна від трикутника вільної торгівлі "Україна–Канада–ЄС"?
З меблями на вихід: як галузь робить перші кроки на ринку ЄС
Українські меблі можуть бути затребувані в ЄС, однак поки успішним був лише вихід компаній, що пропонують дизайнерську продукцію. Основна проблема – труднощі з доставкою товару за кордон. Однак режим вільної торгівлі з ЄС частково вирішує цю проблему.
Перемога з присмаком розколу: що чекає на Молдову з проросійським президентом
Те, що відбувається, все більше нагадує Україну 2010 року, після перемоги Януковича... Це саме той сценарій, про який мріє Кремль. І саме той, який Москва нав’язує Україні. За його реалізації Кишинів втратить самостійність – будь-яка ініціатива буде заблокована руками Тирасполя...
Друга перемога Кремля. Чого чекати від нового президента Болгарії
Політичний курс Болгарії тепер залежить від того, чи вдасться партії ГЕРБ утримати проєвропейську коаліцію. Втім, у будь-якому разі можна очікувати послаблення критичного ставлення Болгарії до політики РФ і приєднання Софії до когорти противників антиросійських санкцій.
Аудит зовнішньої політики. Чи витримає партнерство з Польщею випробування історією
Польща традиційно була найбільшим лобістом європейської інтеграції України. Однак сьогоднішня польська влада не замовчує історичні розбіжності заради добросусідських відносин, а навпаки – підкреслює їх. Як наслідок – вперше опитування поляків показало зменшення кількості симпатиків України.
Смак молдовської вати: чому наші сусіди обирають проросійського президента
Молдова – країна, що живе у тотальному інформаційному полі РФ. Для людей, які звикли спілкуватися російською у побуті, не існує альтернативи російському телебаченню та газетам та іншим кисельовим. Навіть румуномовні молдовани не мають змоги вирватися з цього простору.
Інтернет програв емоціям: чому технології Обами не врятували Клінтон
Успішний досвід двох кампаній Обами зіграв злий жарт з демократами, які повірили у всемогутність інтернету і забули про людину. Людські емоції – головне ноу-хау і головна секретна зброя, використана Трампом.
Програми замість обіцянок членства: як Грузія готується до вступу в НАТО
Грузія вже зараз набагато краще адаптована до взаємодії з НАТО, ніж східноєвропейські члени в момент вступу... Якщо відкласти розмови про членство, НАТО надає безліч інструментів для модернізації армії. Наше завдання – максимально повно скористатися ними.
Перемога Трампа як шанс для України: яку стратегію має обрати Київ
Американці загалом, а Трамп особливо, не люблять вічних невдах. Успіх України не гарантує уваги і підтримки з боку Вашингтона, але наша поразка автоматично гарантує: Україна за нового президента буде списана із зовнішньополітичного та безпекового порядку денного США...
Як Трамп йшов до перемоги на виборах: карта та графіки
В США на виборах президента діє дворівнева система голосування. Вибори президента проводяться окремо в кожному з 50 штатів, після чого зводяться загальнодержавні результати: кожен штат делегує 100% голосів "виборщиків" кандидатові-переможцю.
Вітаємо перших переможців грантового конкурсу для ЗМІ!
Першими переможцями конкурсу грантів "ЗМІ за проєвропейські зміни в Україні" стали: газети "Лица", "Порто-Франко", "Слобідський край", телеканал TV-4 та сайт "Події і коментарі".
Україна і електромобілі: чи можлива ще одна революція?
Україна – держава, здатна побудувати найбільший літак у світі, – має фахівців, а також соціальні та економічні потреби для випуску справді доступних машин... Питання лиш одне: чи зможуть прийняти цей виклик та використати нагоду українські бізнесмени, політики та інженери?
Від паперу до тачскріну. Чому в США неможливо підтасувати результати голосування
На цьогорічних виборах у США одночасно діятимуть дуже різні типи голосування – залежно від округу. 50 млн американців голосуватимуть через тачскрін-машини. Ще 35 млн зареєстровані в округах, де діє як умовно "паперове", так і електронне голосування.
Болгарія за крок до розвороту. Чи стане проросійський генерал президентом країни
У Болгарії зберігається російський політичний вплив, проявом якого став генерал Румен Радєв, що лідирує за результатами першого туру президентських виборів. Його перемога посилить вимоги щодо перегляду антиросійських санкцій ЄС, а також відновлення співпраці з РФ.