Ар'єв: прохання Ягланда до Путіна не пов'язане з планами РФ повернутися до ПАРЄ

Понеділок, 25 червня 2018, 15:53

Прохання генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда до президента РФ Владіміра Путіна щодо звільнення українського режисера Олега Сенцова, утримуваного в РФ, не пов'язане з можливістю відновленя прав Росії в ПАРЄ.

Про це заявив голова української делегації в ПАРЄ, віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я не думаю, що це дуже пов'язані речі, оскільки для того, щоб повернутися, Росія повинна зробити вагомі кроки, й не один. Багато членів ПАРЄ дотримується саме такої думки. Тільки один Сенцов - це не питання. По-перше, не вирішується питання щодо інших українських політв'язнів, яких майже 70", - зазначив він.

За його словами, ініціатива генсека Ради Європи просити президента РФ звільнити Сенцова свідчить радше про його бажання відновити діалог з Україною.

"Тому що останнім часом через його позицію, яка виходить із його хороших стосунків з Путіним, відносини (з Києвом - ред.), скажімо так, погіршилися", - пояснив Ар'єв.

За його словами, якщо Москва зможе пролобіювати зміну регламенту, українська та деякі інші делегації розглядатимуть питання про припинення роботи в ПАРЄ.

"Для нас одна позиція важлива - щоб не асамблея йшла назустріч вимогам шантажу Росії, а Росія повинна йти назустріч законним вимогам асамблеї, тому що Росія брала на себе ці зобов'язання, коли вступала до Ради Європи", - розповів він.

"У п'ятницю Бюро асамблеї, яке останнім часом є трохи проросійським, розглядатиме питання відповідного направлення тих чи інших пропозицій (щодо змін до регламенту асамблеї, - ред.) до різних комітетів. Потім процедура розгляду в комітетах: призначається доповідач, триває дискусія. Там ми й працюватимемо", - пояснив голова делегації.

Проходження питання в комітетах триватиме близько півроку, й воно не може бути винесене на розгляд асамблеї під час осінньої сесії, додав він.

РФ домагатиметься винесення питання змін до регламенту на постійний комітет, припускає Ар'єв.

"Це скорочена асамблея - і за складом, і за часом, - яка відбудеться в Гельсінкі наприкінці року. Але ми виступатимемо категорично проти винесення такого важливого питання на постійний комітет, оскільки такі серйозні зміни має вирішувати виключно асамблея, а отже, це може бути не раніше ніж у січні", - заявив Ар'єв.

У четвер, 28 червня, в Парламентській асамблеї Ради Європи відбудуться термінові дебати щодо утримуваних Кремлем українських політв’язнів, за підсумками яких відбудеться голосування за резолюцію.

Перебуваючи в Москві 20 червня генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд зробив заяву про готовність подати прохання про помилування українського політв'язня Олега Сенцова.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд наполягає, що Росія має повернутися до роботи в ПАРЄ до саміту організації, який запланований у наступному році.

Нагадаємо, росіяни хочуть повернутися до ПАРЄ через зміни до регламенту.

Бюро ПАРЄ створило спеціальну групу, яка вирішує питанням представлення Росії в обох статутних органах Ради Європи, тобто поверненням представників РФ до складу Парламентської асамблеї Ради Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.