Поліція Британії: неясно, чи нове отруєння "Новічком" пов'язане з атакою на Скрипалів

Понеділок, 9 липня 2018, 15:21

Британський топ-офіцер по боротьбі з тероризмом заявив, що детективи не можуть сказати, чи "Новічок", яким отруїли двох британців, є тим же, що був використаний при атаці на колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочку у березні.

Про це пише Reuters.

44-річна Дон Стерджесс померла після того, як 30 червня у західній Англії доторкнулася до предмета, зараженого "Новічком", всього за кілька миль від того місця, де отруїли Скрипалів тією ж отрутою чотири місяці тому.

"Цей останній жахливий поворот подій тільки зміцнив рішучість нашої слідчої групи, оскільки ми працюємо над виявленням тих, хто несе відповідальність за цей обурливий, безрозсудний і варварський акт", - сказав глава антитерористичної поліції Великої Британії Ніл Басу.

"Зараз вони не можуть сказати, чи пов'язана знайдена в цьому інциденті нервово-паралітична речовина з нападом на Сергія і Юлію Скрипалів", - сказав Басу.

45-річний Чарлі Роулі, який також потрапив під вплив отруйної речовини, залишається у критично важкому стані у лікарні.

Британський уряд у застосуванні "Новічка" проти Скрипалів звинуватив Росію, зануривши двосторонні відносини на новий мінімум, хоча Кремль заперечує будь-яку причетність. 

При цьому британська влада не звинувачувала Росію в причетності до нового інциденту, заявивши, що їхнє робоче припущення полягає в тому, що британці були отруєні слідами нервово-паралітичної речовини, що залишилися від первісного нападу. Водночас глава МВС Британії Саджид Джавід закликав Росію пояснити отруєння "Новічком" двох британців у графстві Вілтшир. 

МЗС РФ вважає нове отруєння в Британії "брудною політичною грою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.