Корпус вартових ісламської революції взяв на себе відповідальність за збиття літака МАУ

Субота, 11 січня 2020, 13:18

Іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) взяв на себе відповідальність за аварію літака "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном.

Про це повідомив командувач Військово-повітряними силами КВІР, бригадний генерал Амір-Алі Хаджизаде, повідомляє "Європейська правда" з посилання на заяву на сайті іранського державного агентства IRNA.

"Коли мені стало відомо про те, що трапилося, мені хотілося померти, щоб не бути свідком такої події", - сказав Хаджизаде.

ІРАН ВИЗНАВ, ЩО ПОМИЛКОВО ЗБИВ РАКЕТОЮ ЛІТАК МАУ

За словами генерала, більше тижня всі системи ППО в країні знаходилися в стані повної бойової готовності через загострення відносин з США.

"В ніч інциденту рівень готовності піднявся до рівня стану війни", - сказав він.

Він заявив, що система протиповітряної оборони Ірану прийняла пасажирський літак за крилату ракету.

Іран обіцяє переслідувати військових, які збили літак МАУ

"Коли літак вилетів з аеропорту, система бачить, що згідно з інформацією, наданою оператору, ситуація є бойовою, і була запущена крилата ракета", - сказав генерал.

"Оператор в цих обставинах мав зателефонувати і підтвердити запуск, але його система зв'язку, очевидно, не працювала. Або спрацювала система перешкод, або мережа була перевантажена, в будь-якому випадку в цих умовах у нього була можливість прийняти рішення протягом 5 секунд, і він не зміг цього зробити. На жаль, він прийняв невірне рішення, ракета була випущена і літак був збитий ", - додав він.

Хаджизаде заявив, що отримав інформацію про збитий літак в середу вранці. Він запевняє, що Іран не збирався приховувати обставини катастрофи, а не розкривав інформацію до сьогодні тільки для того, щоб зібрати всі необхідні дані.

КВІР - військова гілка виконавчої влади Ісламської республіки Іран. Згідно з конституції країни існує паралельно зі збройними силами Ірану та відповідає за захист Ісламської революції та її звершень. Корпус має у своїх лавах приблизно 125 тисяч особового складу, сухопутні, повітряні та морські сили.

Як відомо, у четвер ввечері почали надходити повідомлення від джерел у спецслужбах про те, що літак МАУ був збитий ракетою.

Згодом прем’єр Канади Джастін Трюдо офіційно оголосив: є докази, що літак збили ракетою "земля-повітря", а ще пізніше в США опублікували відео, як ракета влучила в авіалайнер МАУ.

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat підтвердила, що відео влучання ракети в Boeing було зняте в районі населеного пункту Паранд біля аеропорту Тегерана – ракету ж могли запустити з секретної бази Ірану IRSG.

Іран назвав неправдивими звинувачення про збиття літака МАУ ракетою, заявивши, що не візьме на себе відповідальність за "велику брехню".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: