Макрон перемагає на виборах, секретний візит із США, Австрія проти України в ЄС: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 24 квітня 2022, 20:52

За неофіційними екзит-полами, Макрон виграє президентські вибори у Франції; Британська розвідка повідомляє, що РФ вдалося дещо просунутися на Донбасі; Зеленський обговорив з Ердоганом необхідність негайної евакуації цивільних з Маріуполя; група німецьких інтелектуалів закликала уряд примусити Україну до капітуляції; понад 20 країн підтвердили участь у зустрічі щодо підтримки України на авіабазі "Рамштайн"; Британія збирається поставити в Україну 20 самохідних гаубиць AS-90; МЗС Австрії виступає проти членства України в ЄС; Франція переконана у схваленні нафтового ембарго для РФ за лічені тижні; Фінляндія скорочує імпорт електроенергії з Росії.

Більше важливих і цікавих новин 23 та 24 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Вибори президента у Франції: попередні результати

У Франції у неділю проходить другий тур президентських виборів. 

За найвищу посаду в країні змагаються чинний президент Еммануель Макрон та лідерка "Національного об’єднання" Марін Ле Пен. 

Нагадаємо, у першому турі Еммануель Макрон набрав найбільше голосів, але і Ле Пен отримала кращий результат, ніж у першому турі 2017 року. 

У другому турі президентських виборів у Франції чинний президент Емануель Макрон здобуває щонайменше 55,5%. Такі дані оприлюднюють бельгійські ЗМІ.

Обидва опитування віддають перемогу Макрону – один центр оцінює його результат у другому турі на рівні 55,5%, а другий – 57,5%. Перші офіційні результати екзит-полів мають з'явитися після 21:00 за Києвом.

Загалом, станом на 17 годину за Парижем (18 за Києвом) явка у другому турі президентських виборів у Франції склала 63,23%. Така явка на два бали менше, ніж у на цей час було зафіксовано під час другого туру виборів 2017 році (65,30%). 

Додамо, що в Словенії 24 квітня проходили парламентські вибори.

РФ дещо просунулася на Донбасі, сумніви щодо України в Німеччині

Вже два місяці триває повномасштабна війна Росії проти України.

Британська розвідка повідомляє, що російській армії вдалося зайняти деякі нові території з початку спроб наступу на Донбасі, але українська армія рішуче чинить спротив на усіх напрямках.

Також зазначається, що на ефективність російських підрозділів ймовірно впливає їхній низький моральний дух та обмежений час на відновлення боєздатності і реорганізацію сил після попередніх наступальних операцій.

Кулеба про ракетний удар по Одесі: Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму.

Росія у суботу вдень вдарила крилатими ракетами по Одесі, які були випущені літаками стратегічної авіації Ту-95 з акваторії Каспійського моря.

Після ударів по Одесі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росію слід визнати державою-спонсором тероризму.

Зеленський обговорив з Ердоганом необхідність негайної евакуації цивільних з Маріуполя.

Папа Римський повторив заклик до пасхального перемир’я в Україні.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд наголошує, що Сполучені Штати ведуть з Україною переговори про безпекові запевнення, а не гарантії.

"Безпекові запевнення" – це термін Будапештського меморандуму, який передбачає відсутність зафіксованих гарантій захисту чи колективної оборони.

Читайте повне її інтерв’ю для "Європейської правди" Вікторія Нуланд: у разі ядерного удару Україна не залишиться наодинці.

Група німецьких інтелектуалів закликала уряд примусити Україну до капітуляції, а політик керівної партії Німеччини поставив під сумнів масштаб воєнних злочинів РФ в Україні.

Також додамо, що понад половина німців невдоволена підходом Шольца щодо російсько-української війни.

Візит із США, "нейтральність" Азербайджану, посол Грузії

23 квітня президент України Володимир Зеленський дав велику пресконференцію у київському метро. 

На ній Зеленський заявив, що держсекретар США та, імовірно, міністр оборони мають відвідати Україну в неділю.

Офіційні представники США відмовляються від будь-яких коментарів щодо заяви Зеленського, яка розкрила секретність візиту в Україну посадовців американського уряду.

Слід зауважити, що протягом неділі, 24 квітня, так і не з'явилося даних про приїзд американських посадовців.

Також президент України заявив, що вважає реальним напад Росії на Молдову та пояснив, чому закриває очі на "нейтральність" Азербайджану щодо війни в Україні.

Він зазначив, що з точки зору озброєння Азербайджану складно надавати допомогу Україні, бо в них є Нагорний Карабах. 

Крім того, Володимир Зеленський пояснив свої поточні відносини з владою Грузії та особисте ставлення до неї. Зокрема, глава держави дуже емоційно розкритикував дії офіційної Грузії.  

Виходячи з його промови, головна перепона – це небажання Тбілісі запроваджувати санкції проти РФ.

Відповідаючи на запитання про можливість повернення до Тбілісі відкликаного звідти посла України, Зеленський дав зрозуміти, що це не відбудеться без радикальної зміни у діях грузинської влади, яка зараз, на його думку не демонструє дружнього ставлення до України.

Міжнародна конференція з підтримки України

Понад 20 країн підтвердили участь у зустрічі щодо підтримки України на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині.

Речник Міністерства оборони США Джон Кірбі у п'ятницю зазначив, що було запрошено близько 40 країн. Він не назвав, які країни вже погодилися.

Раніше він говорив, що йдеться не тільки про країни НАТО і ця зустріч проходить не під егідою Альянсу.

Міністр оборони США Ллойд Остін також запрошений на конференцію, де мова йтиме про оборонні потреби України не тільки для боротьби проти РФ, але і на перспективу для зміцнення української армії.

Тим часом у Білому домі анонсували нові кроки з підтримки України.

За даними CBC News, Канада передала Україні 4 гаубиці М-777

Як повідомляє Daily Express, Британія збирається поставити в Україну 20 самохідних гаубиць AS-90.

Виробник безпілотників Switchblade веде прямі переговори з Україною щодо поставок.

За даними DW, дочірнє підприємство німецького оборонного концерну Rheinmetall просить у Берліна дозвіл на постачання Україні 100 БМП Marder.

Швейцарія відхилила два запити Німеччини на реекспорт до України боєприпасів швейцарського виробництва.

Наскільки відомо, швейцарські боєприпаси використовуються для німецьких БМП Marder, які Україна сподівається отримати. 

Також стало відомо, що Франція та Німеччина озброїли Росію на 273 мільйони євро після 2014 року в обхід санкцій.

Австрія проти членства України в ЄС

МЗС Австрії виступає проти членства України в Євросоюзі.

Міністр закордонних справ країни Александр Шалленберг обгрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

Австрійське видання Heute наводить також слова Шалленберга про те, що Україні в принципі не варто ставати членом ЄС, навіть у подальшому. Він висловився за "інший шлях" для України, ніж повне членство. 

В МЗС України висловили розчарування позицією глави МЗС Австрії.

Речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що в українському міністерстві слова австрійського колеги вважають стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об’єднаної Європи. 

Міністр оборони Латвії назвав пропутінськими країни, які проти кандидатства в ЄС для України.

Інше: нафтове ембарго, друга аварія на шахті в Польщі

Франція переконана у схваленні нафтового ембарго для РФ за лічені тижні, а Литва закликає ЄС запровадити санкції щодо патріарха Кирила.

Західні лідери і посольства вітають українців з Великоднем у 60-й день великої війни.

Майже 3 млн осіб виїхали до Польщі з України після російського вторгнення.

МЗС Болгарії заперечує інформацію про викрадення консула в окупованому Мелітополі.

Після сильного землетрусу в Боснії є загибла і поранені.

У Польщі друга аварія на шахті за тиждень, шукають 10 гірників. Одного з гірників знайшли мертвим, шістьох продовжують шукати.

У Франції на священника напали з ножем.

Страйк паралізував роботу аеропорту Амстердаму в піковий період.

Супермаркети Британії обмежили продаж олії через війну в Україні.

Фінляндія скорочує імпорт електроенергії з Росії.

ЄС погодив нові правила для Facebook, Google і Twitter для боротьби з нелегальним контентом.

Це лише частина цікавих новин 23 та 24 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: