РФ погрожує Фінляндії, ЄС готується до ядерного удару, Чехія визнала Голодомор: новини дня

Дайджест
Середа, 6 квітня 2022, 21:25

За словами генсека НАТО, війна може тривати місяці або навіть роки; до України приїхало керівництво ПАРЄ; Німеччина онфіденційно обговорює з Україною гарантії безпеки; посольство Туреччини повернулося з Чернівців до Києва; ЄС готує запаси спорядження і ліків проти хімічних і ядерних інцидентів; США наклали санкції на "Сбербанк", "Альфа-банк" та дочок Путіна і Лаврова; Литва проводить консультації щодо зупинки транзиту в Калінінград; за словами глава Міноборони Литви, Захід постачатиме Україні важку військову техніку; Чехія визнала Голодомор геноцидом українського народу; у Раді Федерації РФ погрожують Фінляндії через її намір вступити до НАТО; у Вільнюсі воду у ставку навпроти посольства РФ пофарбували у колір крові; Норвегія висилає трьох російських дипломатів.

Більше важливих і цікавих новин 6 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Про ймовірну тривалість війни та протиядерну підготовку ЄС

Триває сорок друга доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, війна Росії проти України може тривати протягом багатьох місяців або навіть років. Тому, він зазначає, країни НАТО мають розглядати довгострокові плани продовження допомоги Україні та зміцнення власної безпеки.

На думку посадовців у США та інших країнах Заходу, президент РФ Владімір Путін не обов’язково відмовився від захоплення Києва, попри відведення військ на цьому напрямку.

Як повідомляє CNN з посиланням на джерела, попри анонсовану Кремлем зміну пріоритетів, США і союзники готуються у тому числі до сценарію, що Путін знову спробує захопити Київщину після того, як досягне успіху у Луганській та Донецькій областях - якщо буде мати достатньо живої сили та зброї. 

Тим часом, за даними британської розвідки, гуманітарна ситуація в Маріуполі погіршується. Зазначається, що більшість зі 160 тисяч жителів, які залишаються в місті, не мають світла, зв’язку, ліків, тепла чи води. Російські війська перешкоджають гуманітарному доступу в оточений Маріуполь, щоб змусити українських захисників здатися

До України приїхало керівництво Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). У середу вони відвідали Львів на знак солідарності з Україною та для зустрічей із представниками влади.

Напередодні візиту президент ПАРЄ Тіні Кокс дав інтерв’ю "Європейській правді", у якому зокрема розповів про те, як саме виганяли Росію з Ради Європи, та що цьому передувало. Він також спробував переконати, що не був проросійським до початку вторгнення.

Німеччина обговорює з Україною гарантії безпеки, але цей процес конфіденційний і поки домовленостей не досягли.

За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, пропозиція України про довгостроковий нейтралітет є "великою поступкою" Росії, однак переговори не повинні закінчитися "продиктованим миром". 

Посольство Туреччини повернулося з Чернівців до Києва, а у Бухаресті авто протаранило паркан посольства РФ і загорілось.

Тим часом, колишній німецький канцлер Ангела Меркель, яку запрошував президент Володимир Зеленський відвідати Бучу, відпочиває у Флоренції. Через це посол України в Німеччині Андрій Мельник розкритикував її.

Слід додати, що Євросоюз готує запаси спорядження і ліків проти хімічних і ядерних інцидентів на тлі війни в Україні.

Санкції проти дочок Путіна та обговорення транзиту в Калінінград

Посли країн Євросоюзу на зустрічі в середу не змогли ухвалити рішення про п'ятий пакет санкцій проти Росії, запропонований Єврокомісією у вівторок.

Зустріч послів продовжиться у четвер.

США наклали санкції на "Сбербанк", "Альфа-банк" та дочок Путіна і Лаврова.

Британія оголосила санкції проти "Сбербанку" і восьми олігархів та забороняє інвестиції в Росію.

Фінська митниця затримала твори мистецтва на 42 млн євро, які мали везти до РФ.

Латвія заморозила нерухомість росіян на понад 100 млн євро.

Канада розширила список підсанкційних олігархів РФ.

14 російських яхт конфіскують у Нідерландах.

Фінська залізниця знову припиняє вантажні перевезення до Росії.

Литва проводить консультації щодо зупинки транзиту в Калінінград.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Україна наразі чекає від Грузії доказів, що вона не допомагає РФ.

Нагадаємо, у Головному управлінні розвідки України заявили, що мають інформацію, що росіяни налагоджують канали контрабанди підсанкційних товарів через грузинську територію.

Докладніше про те, як цей скандал може стати досить небезпечним для Грузії читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Допомога ворогу: які наслідки матиме найгостріший конфлікт між Києвом та Тбілісі.

Військова допомога Україні

США виділяють ще $100 млн на протитанкові системи для України.

Британія пожертвує Україні близько 20 карет швидкої допомоги.

Глава Міноборони Литви: Захід постачатиме Україні важку військову техніку.

Інше: Чехія визнала Голодомор, РФ погрожує фінам

Палата депутатів парламенту Чехії визнала Голодомор геноцидом українського народу.

В Італії намагались підпалити віллу пропагандиста Соловйова на озері Комо.

У Раді Федерації РФ погрожують Фінляндії через її намір вступити до НАТО.

У Вільнюсі воду у ставку навпроти посольства РФ пофарбували у колір крові.

Греція вирішила вислати 12 російських дипломатів.

Ірландія підтримує заявку України на членство в ЄС - прем’єр-міністр.

У ЄС затвердили термінову виплату 3,5 млрд євро країнам блоку, які приймають українців.

Орбан готовий платити за російський газ у рублях, якщо про це попросять.

Норвегія висилає трьох російських дипломатів.

Це лише частина цікавих новин 6 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: