Фінляндія подає заявку в НАТО, Швеція наступна, кібернапад на Євробачення: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 15 травня 2022, 20:46

Туреччина запропонувала морську евакуацію з "Азовсталі"; за даними британської розвідки, наступ Росії на Донбасі втратив темп; НАТО змінить статус РФ на "безпосередню загрозу"; Фінляндія оголосила, що подасть заявку на вступ до НАТО; у Туреччині заявили, що не закрили двері для вступу Швеції та Фінляндії в НАТО, але хочуть переговорів; Путін назвав помилкою рішення Фінляндії вступити до НАТО; країни G7 погодились посилювати економічну і політичну ізоляцію Росії; німецький м’ясник відправив подарунок послу України після історії з "ображеною ковбасою" Шольцом; Хорватія схвалила перехід на євро.

Більше важливих і цікавих новин 14 та 15 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Армія РФ втратила темп наступу 

Триває дванадцятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 

Туреччина запропонувала морську евакуацію з "Азовсталі" для поранених українців.

За даними британської розвідки, наступ Росії на Донбасі втратив темп і не зможе відновитися щонайменше протягом місяця, втрачена третина зібраної армії. Крім того, системні проблеми російської армії продовжують наростати.

Міноборони Британії констатує, що за останній місяць, "незважаючи на незначні досягнення на початку", Росія не змогла захопити значної території України, а натомість "зберігає стабільно високий рівень виснаження".

Також військове відомство очікує, що затримки "майже напевно посилюватимуться" через втрату військом РФ мостового обладнання та безпілотників.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна здатна перемогти війну з Росією.

Екскомандувач НАТО Бен Ходжес стверджує, що РФ розглядає капітуляцію

Американський військовий робить цей висновок із заяв посла РФ у Вашингтоні Анатолія Антонова.

Як відомо, у суботу ввечері в ефірі російського пропагандистського шоу "Соловьев Live" дипломат заявив, що "капітуляції Москви в Україні не буде".

Бен Ходжес процитував цю заяву, додавши: "Це означає, що вони (представники РФ) справді розглядають цей сценарій як реальну можливість"

Тим часом, за даними Bloomberg, НАТО змінить статус РФ на "безпосередню загрозу".

Як зазначається, нова стратегічна концепція має бути затверджена на саміті НАТО в Мадриді 28-30 червня. Нею Альянс буде керуватиметься протягом наступного десятиліття.

Тим часом канцлер Німеччини Олаф Шольц, який напередодні провів телефонну розмову з президентом РФ Владіміром Путіним, не побачив змін у його позиції.

А нова президентка Угорщини засудила агресію Путіна і підтримала вступ України до ЄС.

Як відомо, Угорщина не погоджується підтримати нафтове ембарго у шостому санкційному пакеті ЄС навіть з винятком для себе.

Швеція і Фінляндія все ближче до членства в НАТО

Президент та прем’єр-міністр Фінляндії оголосили у неділю, що Фінляндія подає заявку про приєднання до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Президент Фінляндії розповів Путіну  телефоном про наміри щодо подання заявки на вступ до НАТО.

Нііністьо заявив Путіну, як вимоги Росії щодо нечленства в НАТО наприкінці 2021 року та її повно масштабний напад на Україну в лютому 2022 року змінили безпекове середовище у Фінляндії.

За даними джерел видання Svenska Dagbladet, уряд Швеції змінив внутрішні плани та має намір офіційно подати заявку на вступ до НАТО 17 травня.

А от президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю, нагадаємо, заявляв, що його країна, яка є членом НАТО, не може позитивно оцінити плани Швеції та Фінляндії щодо приєднання до Альянсу.

У Туреччині заявили, що не закрили двері для вступу Швеції та Фінляндії в НАТО, але хочуть переговорів.

Про те, чого ж прагне отримати Туреччина, читайте в статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

У НАТО впевнені, що турецьке вето на вступ Фінляндії та Швеції буде подолане.

За словами глави МЗС Канади Мелані Джолі, провести ратифікацію вступу нових членів НАТО можна "протягом кількох тижнів".

Путін назвав помилкою рішення Фінляндії вступити до НАТО.

В ніч на суботу електропостачання з Росії в Фінляндію було припинене. Компанія Fingrid, яка контролює електромережі Фінляндії, підтвердила припинення постачання електроенергії до країни.

RAO Nordic, дочірня компанія російської енергетичної компанії  "Интер РАО", повідомила, що з 14 травня не постачатиме електрику до Фінляндії.

Рейма Пяйвінен, операційний директор Fingrid, каже, що причиною припинення постачання, про яку повідомляє RAO Nordic, є труднощі з оплатою.

За словами Fingrid, кінець постачання російської електроенергії нічим не загрожує споживачам.

Москва обіцяє відповісти, якщо НАТО наблизить ядерні сили до кордонів РФ.

Тим часом винищувачі Су-27 морської авіації Балтійського флоту РФ провели тренування з перехоплення літаків умовного супротивника.

За легендою навчань супротивник мав намір завдати ракетно-бомбового удару по стратегічно важливих військових об'єктах Калінінградської області.

Загалом у тренуванні взяли участь понад 10 екіпажів винищувачів.

Вступ України до ЄС та натяк щодо Альянсу

В українському уряді вже натякають на рух України до НАТО на фоні погроз РФ до Фінляндії та Швеції.

За словами віцепрем’єрки питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, Кремль планує активно використовувати пропаганду про "загрозливий ЄС", аби спробувати зірвати євроінтеграційний рух України.

Вона підкреслила, що спроба вчергове погрозами отримати право вето на рішення демократій, чи щодо вступу України до ЄС, чи щодо вступу Швеції і Фінляндії до НАТО матиме зворотний ефект.

В МЗС РФ заявили, що якщо Євросоюз схвалить початок процедури вступу України до ЄС, це означатиме кінець об'єднанню та показуватиме, що він керується суто геополітикою.

Міністерство закордонних справ радить російському режиму не втручатися у справи України на її шляху до європейської інтеграції.

Речник МЗС України Олег Ніколенко закликав Росію не пхати свого носа в європейську інтеграцію України, а займатися власними справами. 

Інше: G7 посилюватимуть тиск на РФ, Хорватія переходить на євро

Посольство Румунії відновило роботу в Києві.

Країни G7 погодились посилювати економічну і політичну ізоляцію Росії.

Італія відбила несподівано короткий кібернапад з РФ на "Євробачення" під час фіналу конкурсу.

Керівники ЄС заговорили українською та про Україну після перемоги Kalush Orchestra на Євробаченні.

У Німеччині кажуть про зниження потоку біженців з України.

Німецький м’ясник відправив подарунок послу України після історії з "ображеною ковбасою" Шольцом.

У Сербії стверджують, що визнання Косово відкликали ще 4 країни.

Білорусь продовжує дію безвізу для громадян Литви та Латвії.

Якби Сербія ввела санкції проти РФ, життя стало би у рази краще - Вучич.

Хорватія схвалила перехід на євро.

Це лише частина цікавих новин 14 та 15 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.