Ще 18 HIMARS від США, хто зруйнував "Північні потоки", восьмий пакет санкцій ЄС: новини дня

Дайджест
Середа, 28 вересня 2022, 21:52

Основні теми середи – інциденти на "Північних потоках", допомога Україні від США та корабель із допомогою із Франції, реакція на "референдуми" Росії та порушення Лукашенком кордонів Грузії.

У Британії припускають, що Росія підірвала "Північні потоки" підводним дроном, а Росія звинувачує "міжнародний тероризм".

Не зважаючи на розповіді голови МЗС РФ Лаврова про те, що "країни Заходу стають стороною конфлікту, цинічно накачуючи Україну зброєю", Сполучені Штати оголосили про новий пакет допомоги Україні. У тому числі нададуть 18 HIMARS та боєприпаси до них. 

Міністерство закордонних справ Грузії звинуватило Лукашенка в порушенні державного кордону та викликало білоруського посла Анатолія Ліса у зв’язку з візитом. 

Більш того, спікер парламенту Грузії побачив протверезіння Заходу. 

Всі важливі і цікаві новини 28 вересня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Інциденти на "Північних потоках"

Пошкодження російських трубопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" у Балтійському морі лишається однією з головних тем останніх днів. 

Як відомо, на зазначених газопроводах сталися витоки газу. Припускають, що це могло трапитись через підрив трубопроводів.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель висловив стурбованість інцидентами на гілках російських газопроводів "Північний потік" і зауважив, що це не могло бути випадковістю

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів "Північний потік" через Балтійське море є наслідком умисних дій. Данія і Швеція також припускають, що може йтися про диверсію.

Німецькі спецслужби припускають, що три труби газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії. 

У Данії повідомили, що труби російських газопроводів" спорожніють до неділі.

У Британії припускають, що Росія підірвала "Північні потоки" підводним дроном.

Тим часом федеральна служба безпеки Росії порушила кримінальну справу за статтею про міжнародний тероризм у зв’язку з пошкодженням російських трубопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" у Балтійському морі.

Крім того, Росія скликає Радбез ООН через витоки на "Північних потоках". За словами заступника російського постійного представника при ООН Дмітрія Полянського, засідання пройде в п'ятницю о 22.00 (за київським часом).

Сьогодні посли Євросоюзу мали провести першу зустріч щодо інцидентів з витоком газу на гілках російського газопроводу "Північний потік".

Дивіться більше у відеоблозі "Європейської правди" про газовий план Путіна з шантажу друзів України у Європі.

Допомога Україні

Хороші новини щодо допомоги Україні. 

Розповіді голови МЗС Росії Лаврова на полях Генасамблеї ООН про те, що "країни Заходу стають стороною конфлікту, цинічно накачуючи Україну зброєю" не налякали Сполучені Штати щодо надання військової допомоги Україні. 

Міністерство оборони США в середу оголосило про виділення Україні нового пакету військової допомоги розміром 1,1 мільярда доларів, до якого зокрема входять 18 високомобільних артилерійських ракетних систем, або HIMARS.

Окрім 18 HIMARS та боєприпасів до них, до пакета входять також 12 систем "Титан", які використовуються для боротьби з безпілотниками.

Також у пакеті передбачене фінансування близько 300 автомобілів, десятків вантажівок і причепів для транспортування важкого обладнання, різноманітних радарів, засобів зв'язку і спостереження та іншого спорядження для солдатів, а також обладнання для виявлення вибухових речовин і технічного обслуговування та навчання.

І це ще не все. Сенат США підтримав тимчасове фінансування з понад $12  млрд для України.

Німеччина готується передати Україні системи для укладання мостів і вантажні платформи.

Разом з тим, канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив роздратування через заклики постачати Україні основні бойові танки.

А ще до України із Франції прямує корабель з гуманітарним вантажем для України вагою понад 1000 тонн.

МЗС Франції зазначає, що це "безпрецедентний" морський гуманітарний вантаж, що має закрити частину потреб у низці сфер.

Так, для потреб цивільного захисту передають 15 пожежно-рятувальних машин, з яких п’ять - вживані і 10 нових; вісім "моторизованих плавзасобів" та 19 тонн засобів для рятувальних операцій і засобів індивідуального захисту. У вантажі також медичні засоби, продукти харчування тощо. 

Крім того, лідерка правої партії "Брати Італії" Джорджія Мелоні після перемоги на виборах пообіцяла підтримку Україні.

Цинічні "референдуми" Росії 

Голова Європейської дипломатії Жозеп Боррель засудив проведення незаконних "референдумів" на окупованих територіях України і фальсифікацію їхніх результатів.

Канцлер Олаф Шольц запевнив Володимира Зеленського, що Німеччина ніколи не визнає "референдумів" на окупованих територіях.

Австрія також засудила псевдореферендуми РФ на окупованих територіях України та звинувачує Кремль в ескалації.

Навіть Сербія, яка залежить виключно від Росії у постачанні природного газу і відмовилася приєднатися до західних санкцій проти Москви, не визнає "референдуми" РФ.

МЗС України просить партнерів посилити тиск на РФ та допомогу у відповідь на "референдуми".

Лукашенко порушив кордон Грузії

А ще президентка Грузії назвала "цинізмом" псевдореферендуми РФ на окупованих територіях України.

В середу самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко вперше відвідав з офіційним візитом Абхазію - окуповану російськими військами територію Грузії, де зустрівся з так званим президентом невизнаної Абхазії Асланом Бжанією.

Прем’єр-міністр та президентка Грузії засудили візит Лукашенка.

Міністерство закордонних справ Грузії звинуватило Лукашенка в порушенні державного кордону та викликало білоруського посла Анатолія Ліса у зв’язку з візитом.

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко, який у 2015 році поважав територіальну цілісність Грузії, своїм візитом фактично визнав незалежність Абхазії.

"Абхазія є, її з мапи не стерти, жодні санкції не зможуть це зробити", – заявив білоруський диктатор.

А партія Саакашвілі пропонує запровадити "податок на окупацію" Абхазії та Цхінвалі.

До речі, спікер парламенту Грузії бачить надію на деокупацію країни: "Європа й Захід стали більш тверезими".

Ізоляція Росії та санкції 

Європейська комісія запропонувала восьмий пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну і проведення незаконних референдумів на окупованих територіях.

Єврокомісія пропонує встановити нову заборону на імпорт російської продукції. Це позбавить Росію доходів на 7,5 млрд євро.

Також пропонується розширити список продукції, яка не може експортуватися до Росії. Це стосується, зокрема, додаткових матеріалів для авіації та електронні компоненти, а також специфічні хімічні сполуки.

Деякі країни-члени ЄС намагалися запровадити санкції проти патріарха Кирила, але Угорщина заблокувала їх, як і минулого разу.

Крім того, Євросоюз розширить санкційні списки і запровадить персональні санкції проти представників Міноборони РФ та підконтрольних Кремлю представників окупаційної влади у чотирьох українських областях, де відбулися псевдореферендуми РФ. 

А ще Європейський Союз розширить охоплення санкцій, що діють стосовно анексованого Криму, на територію інших непідконтрольних українському уряду районів України.

До того ж Євросоюз розглядає пропозицію Німеччини заборонити громадянам ЄС займати високооплачувані посади в російських державних компаніях.

Тим часом першу заарештовану супер’яхту російського олігарха продали в Гібралтарі за $37,5 млн.

Слід додати, що державні банки Туреччини слідом за приватними перестали обслуговувати російські карти "Мір".

Інше: коли Україні чекати роумінгу з ЄС

США і союзники посилили розвідку на тлі ядерних погроз Путіна.

Сполучені Штати, Латвія та Румунія рекомендували своїм громадянам якнайшвидше покинути Росію.

В Єврокомісії розповіли, коли Україні чекати на рішення про приєднання до роумінгу ЄС.

ЄС критикує заборону телеканалів опозиції в Україні, потрібна альтернатива "єдиним новинам".

Прем’єр Словаччини побоюється, що енергокриза "вб’є економіку", і просить Брюссель про підтримку.

А у Португалії через енергетичну кризу різдвяні вогні вимикатимуть на ніч

У Празі чергові антиурядові протести – проти членства в ЄС і НАТО та допомоги Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.