Криваві листи до посольств України, російській нафті обмежили ціну, розшук NASAMS: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 2 грудня 2022, 20:48

Українські дипустанови продовжують отримувати криваві листи, Німеччина спростовує повідомлення про переговори щодо передачі Україні Patriot, Євросоюз створив у Києві кіберлабораторію для ЗСУ і остаточно схвалив граничну ціну на російську нафту на рівні $60, а Орбан продовжує "гнути лінію" проти надання нашій країні 18 млрд євро. 

Крім того, канцлер Німеччини поговорив з Путіним, а у Латвії розпочали розслідування у зв'язку із заявами, зробленими в етері телеканалу "Дождь".

Всі важливі і цікаві новини дня 2 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Залякування дипустанов України

Цілеспрямована кампанія терору та залякування українських дипустанов за кордоном продовжується.

За словами речника МЗС України Олега Ніколенка, після теракту в Іспанії до посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, а також до консульства в Брно надійшли закривавлені пакунки. У пакунках були очі тварин, а самі пакунки були просякнуті рідиною характерного кольору та мали відповідний запах. 

Вдень стало відомо, що посольство України в Іспанії отримало закривавлений пакунок. Він містив розчавлене око тварини

А посол України у Ватикані заявив, що його дім вимазали екскрементами.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що загалом було 17 випадків отримання посольствами листів-бомб або листів, які містять частини тварин, наприклад, очі корів і свиней.

У Польщі відкрили провадження через погрози українським дипломатам.

2 грудня – це вже третій день "поштового тероризму". 

Докладніше про те, як "поштовий тероризм" в Іспанії може змінити постачання зброї в Україну – у статті Пошта 155-го калібру: як вибух у посольстві України має змінити політику Іспанії.

Щодо захисту неба

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона веде переговори з Німеччиною, а також США щодо розміщення в Україні систем Patriot.

"Ми підтримуємо польську ідею розміщення Patriot в Україні, адже це найкращий спосіб захистити не лише Україну, а й Польщу та інші країни Європи і НАТО. Ми розпочали переговори з Німеччиною з цього питання. Ми порушували ці питання перед США, оскільки вони володіють технологією Patriot", – заявив він.

Як відомо, Берлін запропонував Варшаві систему Patriot для забезпечення безпеки повітряного простору після того, як минулого тижня в Польщі впала ракета, внаслідок чого загинули двоє людей. 

Пізніше міністр оборони Польщі Маріуш Блащак попросив Німеччину натомість направити системи Patriot в Україну.

Німеччина заявила, що обговорює з союзниками прохання Польщі про відправлення німецьких систем Patriot до України.

Разом з тим, сьогодні речник міноборони Німеччини повідомив, що федеральний уряд країни не веде переговорів з Україною про постачання або розміщення в Україні систем ППО Patriot.

Разом з тим, генсек НАТО Єнс Столтенберг високо оцінив внесок Німеччини в оборону Альянсу, а також виступив на захист Берліна, який критикують за недостатню військову допомогу Україні.

"(Німеччина) – серед країн, які надають Україні найбільше військової допомоги. Іноді складається враження, що Німеччина взагалі нічого не робить. В Альянсі мало країн, які роблять більше, ніж Німеччина", – заявив генсек НАТО.

Тим часом, США шукають додаткові NASAMS для України на Близькому Сході.

У листопаді Україна отримала першу поставку двох систем NASAMS від США. Інші будуть доставлені в наступні місяці, коли їх побудують.

Пентагон заявляв, що нещодавно надані системи NASAMS наразі мали 100% успіх в Україні, перехоплюючи російські ракети.

Допомога Україні 

Естонія за підтримки Норвегії і Нідерландів подарує Україні третій польовий госпіталь, а Болгарія оголосила, що передасть стрілецьку зброю і боєприпаси

За даними Spiegel, Німеччина планує навесні передати Україні 7 установок Gepard.

Нова тренувальна місія Європейського союзу для військових Збройних сил України (EUMAM Ukraine) досягла повної оперативної готовності.

Крім того, ЄС створив у Києві кіберлабораторію для Збройних сил України.

А ще Євросоюз остаточно схвалив граничну ціну на російську нафту на рівні $60, що має "прикрутити" потік нафтодоларів до Кремля.

Іспанія передає 4,5 млн євро на енергетичну підтримку України.

Але й суттєва частина допомоги лишається під загрозою. Так, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що і надалі виступатиме проти плану ЄС надати Україні 18 млрд євро.

"Ми не підтримуємо взяття спільного кредиту ЄС для цієї мети, оскільки не хочемо, щоб ЄС перетворився на співтовариство держав, які мають спільні борги. Не треба зі спільноти держав перетворюватися на спільноту боржників. Не Угорщина зазвичай опиняється в ситуації, коли не може повернути свої борги, а інші країни. Ми не підтримуємо спільні запозичення ЄС не тільки у зв'язку з Україною, але й в інших випадках", - сказав Орбан.

А міністри закордонних справ Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) не змогли узгодити спільну декларацію за підсумками міністерської зустрічі у польській Лодзі.

Міністр закордонних справ Польщі Збігнев Рау зазначив, що позиція більшості країн відома, і вони засуджують російське вторгнення, тому не було сенсу у якійсь загальній резолюції.

За словами Рау, саме тому зараз почалися дискусії щодо реформи ОБСЄ, оскільки діяльність неможлива, коли одна з країн-учасниць, атакує іншу.

Зустріч у Лодзі відбулася без керівника російського МЗС Сергєя Лаврова, оскільки Польща відмовила йому у в'їзді. Росію представляв її постійний представник при ОБСЄ Олександр Лукашевич.

Щодо російської агресії

Сьогодні канцлер Німеччини Олаф Шольц телефоном поговорив з Владіміром Путіним. 

Путін закликав Берлін переглянути свої підходи "в контексті українських подій".

Сторони обговорили реалізацію так званої "зернової угоди". Зокрема, Путін наголошував на необхідності усунення бар’єрів для російських поставок добрив.

"Канцлер закликав російського президента якомога швидше прийти до дипломатичного рішення, включаючи виведення російських військ", - повідомив речник німецького лідера Штеффен Гебештрайт.

Під час годинної телефонної розмови Шольц "засудив, зокрема, російські авіаудари по цивільній інфраструктурі в Україні та наголосив на рішучості Німеччини підтримувати Україну у забезпеченні обороноздатності проти російської агресії".

Тим часом, ООН вивчає, чи є атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України воєнним злочином.

Член Комісії з розслідування порушень в Україні, призначена Радою ООН з прав людини, Пабло де Грейф заявив, що в разі, якщо атаки Росії на енергетичну інфраструктуру визнають воєнними злочинами, комісія працюватиме над тим, "щоб зробити свій внесок у притягнення до відповідальності за такі злочини".

До речі, у польському Сеймі провалилось голосування за визнання РФ державою-спонсором тероризму.

Розслідування щодо "Дождя"

У Латвії на 10 тисяч євро оштрафували телеканал "Дождь".

Як заявив голова Національної ради з електронних ЗМІ Латвії Іварс Аболіньш, телеканал позначив окупований Крим як частину Росії і назвав російську армію "нашою армією". Щодо "Дождя" порушили справу про адміністративне правопорушення.

Як пояснив у Twitter головний редактор телеканалу "Дождь" Тихон Дзядко, у випуску програми "Здесь и сейчас" від 1 грудня пролунала фраза ведучого телеканалу: "Надсилайте нам повідомлення на пошту army@tvrain.tv або пишіть нам у наш телеграм-бот. <...> Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям у тому числі, ми змогли допомогти, наприклад, з оснащенням і просто з елементарними зручностями на фронті".

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс виступив за позбавлення ліцензії російського телеканалу "Дождь", який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхав до Риги.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) у п’ятницю розпочала розслідування у зв'язку із заявами, зробленими в етері телеканалу "Дождь", які викликали підозри у наданні телеканалом допомоги військовослужбовцям російських окупаційних військ.

Серед інших новин дня 

Сейм Польщі ухвалив резолюцію з нагоди 90-ої річниці Голодомору.

У Литві закінчується програма обміну гривень на євро для українців.

Гендиректор МАГАТЕ сподівається на рішення про зону безпеки довкола ЗАЕС до кінця року.

У Єврокомісії застерегли Маска від допуску путінської пропаганди у Twitter.

США розширили список санкцій проти КНДР після ракетних випробувань.

Вучич: ніхто не зможе обійти санкції ЄС проти Росії через Сербію.

Лондонський район відмовив Китаю у будівництві нового посольства з міркувань безпеки.

Францію накриває потрійна епідемія – COVID-19, грипу й бронхіоліту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: