США та Німеччина дають танки Україні, конфлікт з Грузією, розширення НАТО на паузі: новини дня

Дайджест
Вівторок, 24 січня 2023, 21:11

Головна тема дня – танки для України. За повідомленнями ЗМІ, в Німеччині ухвалили рішення про передачу танків Leopard 2 Україні, а США хочуть передати танки Abrams. 

Президент Фінляндії у Києві підтвердив готовність країни передати ЗСУ німецькі танки. Прем’єр Нідерландів повідомив, що вони хочуть викупити в Німеччини 18 танків Leopard 2 на користь України. 

Загалом, за даними ABC News, 12 країн домовились передати Україні близько 100 німецьких танків Leopard 2.

Німецькі ультраправі та ліві вимагають від Шольца заборонити Польщі поставити танки Україні.

Лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен також виступає проти відправки важких танків в Україну.

Кремль заявив, що можливі поставки німецьких танків Києву не обіцяють нічого хорошого для майбутнього російсько-німецьких відносин.

Всі важливі і цікаві новини 24 січня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Танковий прорив

Сьогодні відбувся "прорив" у питанні постачання танків Україні. Принаймні, якщо вірити західним засобам масової інформації.

Як повідомляє видання Spiegel, канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалив рішення передати Україні бойові танки Leopard 2.

За даними видання, йдеться про надання Україні щонайменше однієї роти танків Leopard 2A6. За стандартами НАТО йдеться про 14 одиниць техніки.

Стверджується, що німецькі танки Leopard мають надійти зі складів Бундесверу. У середньо- та довгостроковій перспективі можуть бути підготовлені додаткові танки із запасів, які має німецька промисловість.

Як зазначає Spiegel, рішенню Берліна, очевидно, передували інтенсивні кількаденні консультації із союзниками, особливо США. Канцлер Німеччини Олаф Шольц підкреслював, що хоче постачати Україні бойові танки лише у співпраці з іншими країнами.

Сьогодні видання The Wall Street Journal повідомило, що США можуть надати Україні "значну кількість" Abrams, щоб розблокувати постачання Leopard 2. За даними Politico, йдеться про близько 30 танків Abrams.

Відомо, що німецька армія має на озброєнні 320 танків Leopard 2. Ці танки перебувають на різних стадіях стану, ремонту та готовності до розгортання.

Також у вівторок стало відомо, що Німеччина отримала запит Польщі про реекспорт в Україну танків Leopard 2. У німецькому уряді заявили, що хочуть розглянути цю заявку максимально швидко. За даними ЗМІ, рішення може бути оголошене вже в середу.

Як повідомило ABC News, на "Рамштайні" 12 країн домовились передати Україні близько 100 Leopard 2.

За словами джерела, окрім Польщі та Фінляндії, які публічно погодились передати частину своїх Leopard 2, Іспанія, Нідерланди і Данія також готові надати танки. 

До речі, сьогодні Київ відвідав президент Фінляндії, який як раз і обговорював з Зеленським питання передачі Україні танків Leopard 2. Згодом на спільній пресконференції президенти оголосили, що скандинавська країна зробить свій внесок у так звану танкову коаліцію, однак у якому вигляді – поки не уточнюється. 

Нідерланди, за словами прем’єра країни, можуть викупити 18 танків Leopard 2, які були взяті в Німеччини в оренду, й передати їх Україні в межах танкової коаліції.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що сучасні західні танки дуже важливі для України, щоб бути готовою до наступного етапу війни.

Німецькі ультраправі та ліві вимагають від Шольца заборонити Польщі поставити танки Україні.

Лідерка французьких ультраправих Марін Ле Пен також виступає проти відправки важких танків в Україну.

Тут треба підкреслити, що офіційні представники влади Німеччини та США відкрито поки не повідомляли щодо передачі Україні танків Leopard 2 та Abrams.

Кремль заявив, що можливі поставки німецьких танків Києву не обіцяють нічого хорошого для майбутнього російсько-німецьких відносин.

Агресія РФ

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила звіт та резолюцію за назвою "Сексуальне насильство у часи конфліктів", присвячену серед іншого питанню російської агресії проти України.

Документ, підготовлений австрійською депутаткою Петрою Байр, містив лише побічні згадки про російську агресію, однак його вдалося суттєво змінити за допомогою правок, поданих українськими депутатами та парламентарями з держав-партнерів.

Схваленням резолюції ПАРЄ визнала, що військова агресія РФ проти України почалася у 2014, а не 2022 році.

Тим часом, в США отримали докази того, що китайські компанії продали Росії нелетальне обладнання для використання у війні в Україні – бронежилети і каски.

Адміністрація президента США Джо Байдена нещодавно висловила занепокоєння Китаю щодо цього.

Як повідомило CNN, державний секретар Ентоні Блінкен поїде до Китаю найближчими тижнями, і, як очікується, передача обладнання стане темою для обговорення.

Та Росія не тільки тероризує і руйнує Україну, а вже й погрожує Молдові. Зокрема, у Держдумі РФ пригрозили Молдові руйнуванням державності у разі вступу до НАТО.

Проблеми з розширенням НАТО 

Швеція продовжує стикатися з труднощами на шляху до НАТО.

Як повідомив турецький державний мовник TRT, Туреччина скасувала тристоронню зустріч зі Швецією і Фінляндією щодо НАТО.

Зустріч, яка мала відбутися в Брюсселі в лютому, була перенесена на прохання Анкари, заявили турецькі дипломатичні джерела. 

У понеділок президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Швеції не слід очікувати підтримки Туреччини щодо її членства в НАТО після протесту біля турецького посольства в Стокгольмі на вихідних, де було спалено Коран.

Турецьке державне інформаційне агентство Anadolu провело Twitter-опитування про те, чи потрібно схвалювати вступ Швеції в Північноатлантичний Альянс, і заявило, що 92,5% з тих, хто проголосував, виступив проти.

Anadolu обіцяє повідомити Швеції про "92,5% незгодних" із її членством у НАТО. 

Прем’єр Швеції засудив спалення Корану на антитурецькій акції.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто у вівторок заявив, що в переговорах Фінляндії та Швеції з Туреччиною щодо їхньої заявки на вступ до НАТО потрібен кількатижневий тайм-аут.

США після заяви, яку зробив Ердоган у понеділок, висловили рішучу підтримку кандидатур Швеції і Фінляндії на вступ до НАТО.

"Що стосується того, що ми бачили останніми днями, то ми підтримуємо свободу об'єднань, право на мирні зібрання як елементи будь-якої демократії. Але, як сказав шведський прем'єр-міністр, спалення святих для багатьох книг є глибоко неповажним вчинком, і він підкреслив, що те, що є законним, не обов'язково є доречним. У нас в країні є приказка - щось може бути законним, але жахливим. Я думаю, що в даному випадку те, що ми бачили в контексті Швеції, підпадає під цю категорію", – сказав речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розкритикував позицію президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який заявив, що Швеції не варто розраховувати на підтримку Анкари при вступі до Альянсу.

Та сьогодні у Нідерландах також провели акцію зі знищенням Корану. Через це Туреччина викликала посла Нідерландів.

Конфлікт із Грузією

Тимчасовий повірений у справах України у Грузії Андрій Касьянов в інтерв’ю "Європейській правді" заявив, що влада Грузії почала рух в протилежному напрямку від Європейського Союзу і НАТО, хоча офіційно продовжує декларувати дотримання європейського шляху.

"Це очевидне для нас нехтування основними засадами спільної зовнішньої політики та політики безпеки. Це очевидний для нас факт, який становить порушення третього пакету санкцій Європейського Союзу", – сказав Касьянов.

За його словами, наміри грузинської влади відновити пряме авіасполучення з Росією також суперечать політиці ЄС, який закрив авіасполучення після російського вторгнення в Україну.

Також Касьянов повідомив, що у випадку відновлення Грузією авіасполучення з Росією посольство України буде розглядати можливість евакуації звідти українських громадян через загрозу від масового напливу росіян.

Голова партії влади Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе виступив із критикою тимчасового повіреного у справах України Андрія Касьянова.

"Усім відомо, що відновлення польотів жодним чином не пов'язане з напливом росіян до Грузії. Ми вже пройшли три спекулятивні кампанії у цьому зв'язку. Одна була в березні, друга - влітку, а третя - після оголошення мобілізації. Ми довели, що всі вони були спекуляціями. Жодних ризиків для безпеки нашої країни, зокрема для безпеки українців, які проживають тут, не виникло", – сказав Кобахідзе.

Серед інших новин дня 

Парламент Італії остаточно схвалив допомогу Україні зброєю на 2023 рік.

В Україні завершили проєкт заводу з виробництва дронів Bayraktar.

Естонія висилає посла РФ та обіцяє продовжити підтримку України.

В ЄС відреагували на хвилю відставок в Україні на тлі звинувачень у корупції.

Президент Сербії поскаржився, що його "шантажують" західними інвестиціями у питанні Косова, а сербський депутат опублікував текст нібито домовленості, яку Захід пропонує для Сербії і Косова.

Норвегія автоматично продовжила на рік посвідки українців з тимчасовим захистом.

Зеленський присвоїв Вільнюсу статус "Міста-рятівника" українців.

У Португалії затримали підозрюваного у плануванні замаху на президента.

У німецькому Гессені проти виступу пропутінської оперної співачки Нетребко на фестивалі.

У Болгарії визначено дату п’ятих за два роки парламентських виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.